LEGO

Vinsent van Gog i LEGO – magija u 2316 kockica

Put čuvene slike Vinsenta van Goga “Zvezdana noć” od psihijatrijske ustanove na Azurnoj obali, do muzeja MoMA u Njujorku i preko dve hiljade kockica.

Lego kocke i Vinsent van Gog, deluje samo po sebi ohrabrujuće za decu, koja danas mahom odrastaju u šundu lakih nota koje im se serviraju i kratkih epizoda na Tiktoku. Lego kockice nažalost danas deluju kao sumanuto bezbrižna ponuda detinjstva za decu. Ali su i dalje tu.

Put slike „Zvezdana noć“, od Francuske do 2.316 kockica i sam je zvezdan, iako su za vreme Vinsentovog života sve njegove zvezde bile prilično tamne. Počele su da sijaju posthumno, kako to obično i biva sa priznanjima.

Kada je njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) kupio „Zvezdanu noć“ od privatnog kolekcionara Lizi Plamer Blis 1941. godine, slika nije bila nimalo čuvena.

Van Gog

Van Gogu je kao inspiracija za jednu od najpoznatijih slika u Zapadnoj kulturi inspiracija bila zora i svitanje na prozoru u gradiću Sen Remi de Provans. Polja lavande, Azurna obala u blizini. Seoce kao plod imaginacije. Ipak, za Van Goga ništa nije bilo magično, kao što nije bilo ni Dorijanu Greju Oskara Vajlda.

Nakon nervnog sloma decembra 1888. godine koji je rezultirao samopovređivanjem levog uha, Van Gog se dobrovoljno prijavio u psihijatrijsku bolnicu Saint-Paul-de-Mausole 8. maja 1889. godine, preuređenom bivšem manastiru. Pošto je kapacitet bio nedovoljno iskorišćen, Vinsent van Gog je mogao da zauzme ne samo spavaću sobu na drugom spratu, već i sobu u prizemlju, koja je postala slikarski atelje.

Godine njegovog mraka iznedrile su još neka remek dela poput “Irisa”, i plavog autoportreta koji krasi pariski muzej Orsaj.

Wikipedia, Irisi

“Zvezdana noć” jeste slikana u prizemlju, ali nije rađena po memoriji. Krajolik koji je gledao, Vinsent je verno opisivao svom bratu Teu u mnogobrojnim pismima koja mu je uputio. U jednom takvom iz 9. juna 1889, objašnjava Teu da je danima napolju slikajući, ispostaviće se jedinu noćnu sliku u čitavoj seriji. Istraživači su utvrdili da je Venera (najsjajnija zvezda na slici) , često nazivana i jutarnja zvezda, zaista bila vidljiva te zore 1889. godine.

Institut Ročester u Njujorku je kasnije u analizi pigmenata utvrdio da je nebo bilo oslikano ultramarin i kobalt plavom, dok je za zvezdu i mesec, Van Gog upotrebio redak indijsko-žuti pigment, mešajući ga sa cink žutim.

Zanimljivo je da je u pismu svom kolegi i prijatelju Emilu Bernaru svoj rad opisao kao “neuspeh”. Za čuvene istoričre umetnosti Mejera Šapira i Svena Loevgrena njegov rad je vizionarski, sa primesama religije i tajnih poruka. Halucinacije, ekspresivne poruke, borba sa ludilom i genijalnošću, sve u jednom.

Unsplash

“Zvezdana noć” poslata je Teu 28. septembra 1889. godine sa još devet slika. Teo je preminuo šest meseci nakon toga, da bi njegova udovica Džo 1900. godine sliku prodala pesniku Žilijenu Leklerku, koji je prodao Gogenovoj staroj poznanici Emili. Džo se predomislila i otkupila je ponovo, pa je ponovo prodala galeriji u Roterdamu. Pol Rozemborg je doneo u Njujork, pre nego što se zauvek skrasila.

LEGO

Komplet od 2.316 cigli, koji je namenjen odraslima prodavaće se po ceni od 169,99 dolara, Dizajnirao ga je Truman Čeng, 25-godišnjak iz Hong Konga, putem prijave na platformi LEGO Ideas, koja uzima dizajne o kojima sanjare obožavaoci, iznosi ih na javno glasanje i pretvara  u stvarnost. Druge pobedničke ideje tiču se radne pisaću mašine, kuće iz filma „Sam u kući“ i scene iz serije „Sajnfeld“.

Doktorant Čeng je rekao da se njegova inspiracija rodila kroz sklapanje kockica, kada je primetio poređane kocke u nasumičnim intervalima, koje su ga podsetile na karakteristične Van Gogove poteze četkicom. U izjavi koju je LEGO objavio na svojoj veb stranici, on je rekao: „Bilo je dobro smisliti trikove i tehnike kako bi uhvatili izgled originalne slike. Rad četkice ide u mnogim pravcima na mesecu i uskovitlanom oblaku, tako da je trebalo kreativnih upotreba elemenata nosača i klipova.“

Muzej MoMA na ovaj način povezuje umetnost i publiku, inspirišući kreativni impuls svih uzrasta.

Sa druge strane, Federiko Begher, šef globalnog marketinga u kompaniji LEGO se u saopštenju dotakao motiva legendarne kompanije igračaka naglasivši da je „Trumanov dizajn sam po sebi remek-delo – pokazujući koliko različitih LEGO elemenata i tehnika može da se koristi za repliciranje Van Gogove kultne slike“.

Komplet će u početku biti dostupan članovima MoMA i LEGO VIP-a od 25. maja, pre nego što bude u regularnoj prodaji.

Za 81 godinu, delo Vinsenta van Goga inspirisalo je mnoge, od Dona Meklina iz 1971. i njegovog istoimenog hita, do robe masovne proizvodnje uključujući šalove, kišobrane i flaše za vodu. Umetnike, pre svih.

Roditelji znaju šta im je činiti, nakon što naravno, makar kratkoročno deci konfiskuju mobilne telefone iz ruku, dajući im šansu, koju smo i mi imali, da makar malo budu samo neiskvarena i naivna deca.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/