vitraž malme aleksandra šakic

Razglednica iz Malmea

Razglednica iz Malmea Aleksandre Šakić-Melentijević.

Malmö. Grad na obali Severnog mora koji čuveni Öresundsbron spaja sa Kopenhagenom. Gde je bicikl glavno prevozno sredstvo i gde se jede sladoled kada boli grlo.  08.00 Jutro može početi odlaskom na doručak u jednu od fenomenalnih pekara Farina ili Söderberg & Sara. Ljubitelji dobre kafe mogu posetiti Kaffebaren på Möllan.

10.00 Ne treba zaboraviti da je Malmö grad na moru i da ima lepe plaže do kojih se lako dolazi, dužom šetnjom ili iznajmljenim trotinetom i citybike-om. Ne treba propustiti priliku i posetiti saunu i obavezan skok u more (čak i zimi) u Ribersborgs kallbadhus. U najmlađem delu grada, Västra Hamnen, nalazi se zanimljiva Turning Torso zgrada, građevina čuvenog španskog arhitekte Santijaga Kalatrave.

12.00 Vreme je za ručak po skandinavskom vremenu! Radnim danima treba iskoristiti priliku i otići do kantine Saltimporten Canteen koja ima ograničeno radno vreme u toku nedelje. Idealno mesto za ručak je i mesto Smak koje se nalazi u sklopu galerije Konsthallen. Još jedno jako zanimljivo mesto za ručak je Saluhallen, dizajnirana pijaca sa izborom klope po svačijem ukusu – moj favorit su pasta kod Papi , nudle u Pink Head Noodle Bar i petkom ostrige uz neki pjenušac u Söderholmens fisk. 

14.00 Šetnja po prelepom parku Kungsparken, jedan od mojih omiljenih mesta za piknik, u kojem se nalazi sladak café Slottsträdgårds Café kao i magična gradska biblioteka u staklu- Stadsbiblioteket. Trgić Davidshall u čijoj se blizini nalazi veći broj slatkih restorana i caféa, kao i butika – moj omiljeni sa skandinavskim brendovima AplaceGrandpa i radnja sa potrepštinama za kuću Designtorget.

vitraž malme
Stadsbiblioteket

17.00 Trg Möllevången je mesto gde mladi vrlo rado provode svoje slobodno vreme! Scandwich pravi preukusne i nesvakidašnje sendviče i služi zanimljiva vina! Za ljubitelje ramena i craft piva je Ramen to BiiruLuDubbel dubbel i Soi29 su još par mesta sa izvrsnom azijatskom kuhinjom! Fenomenalna napolitanska pizza je u 400 grader. Još jedno slatko mesto u duhu Skandinavije je Metro.

19.00 Ovo je savršen grad za ljubitelje natur-vina jer ih dosta barova i restorana ima u zavidnim količinama. Minerals i Riket su moja omiljena mesta, koja pored fenomenalnih vina imaju i fantastičnu hranu! Jos jedno blesavo mesto je Opopoppa gde se nesvakidašnja pizza jede na parče uz raznovrsna craft piva.

22.00 Grand i Far I hatten su mesta prijatnog skandinavskog vajba gde može da se popije piće i zapleše na plesnom podijumu! 

Aleksandra ŠakićMelentijević | Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/