Novi Santjago Bernabeu – dragulj Madrida i Reala

Novi stadion Santjago Bernabeu u Madridu biće arhitektonsko i tehnološko čudo ravno SoFi stadionu u Los Anđelesu. Hiljade kvadrata led sijalica, panorama bar na krovu, poseban plastenik, prostor za e-sportove. A to je samo mali deo ove magične inovativne slagalice.

Santjago Bernabeu  bio je jedna od najvažnijih figura Real Madrida, pod čijim je predsednikovanjem od 1943. do 1978. Real postao najdominantniji tim, kako u Španiji tako i u inostranstvu. Zbog toga je dobio i najveći mogući omaž – stadion koji nosi njegove ime. Zanimljivo je da je rođen u Albaseteu, i da je kao pionir napustio klub obukavši dres rivalskog Atletiko Madrida, za koji je 1920. odigrao samo jednu utakmicu.

Za vreme španskog civilnog rata bio je na strani nacionalista Fransiska Franka, pod vođstvom generala Agustina Munjoza Gradensa. Da, nekako i dalje deluje nadrealno da je Španija do 1975, koja danas slovi za demokratiju za primer, bila pod diktaturom koja je u mnogim stvarima koketirala sa fašizmom.

Novi Santjago Bernabeu biće zvanično predstavljen sledećeg decembra. Očekuje se da bude završen u septembru ili oktobru, ali će zvanična inauguracija biti tek pred Novu godinu, nakon pauze u La Ligi. Ovu informaciju je potvrdila Katalina Minjaro, direktorka ACS-a, jedina žena koja je deo Upravnog odbora Real Madrida.

Real Madrid Official

Stadion se nalazi u madridskom okrugu Čamartin, i zauzima blok omeđen ulicama Paseo de la Castellana, Concha Espina, Padre Damian i Rafael Salgado.

Santjago Bernabeu će porasti 12 metara (ukupno 57 metara), debitovaće sa 4.000 novih sedišta za ukupan kapacitet od oko 85.000 gledalaca. Sve to uz novi krov, koji će imati 12 nosača, od kojih je svaki dugačak 72 metra i težak 50 tona. Ove mega traksove podizale su dizalice visoke neverovatnih 140 metara.

Real Madrid Official

Evolucija

Novi Santjago Bernabeu je projekat koji je nastajao poslednjih sedam godina. Predsednik FK Real Madrida Florentino Perez počeo je da prihvata predloge 2012. godine i san o novom stadionu konačno je počeo da se ostvaruje. Zajedno sa gradonačelnikom Madrida predstavljen je projekat renoviranja stadiona čiji je završetak tada bio planiran za 2023. godinu. Za kašnjenja kakva su nama poznata, ovo deluje prilično akademski.

Pošto se Santjago Bernabeu nalazi u samom centru grada, njegovo preuređenje je predstavljalo veliki izazov zbog ograničenja slobodnog prostora za proširenje. Nezahvalnu i prestižnu ulogu preuzela je na sebe grupa arhitekata GMP / L35 / RIBAS, uzimajući u obzir i trenutne potrebe tržišta za investiciju koja premašuje 575 miliona evra. 

Rekonstrukcija stadiona otpočela je demontažom originalnog poklopca, nakon čega je na trećem amfiteatru napravljena nova stepenica koja je omogućila asimetriju u silueti stadiona. Montiran je novi poklopac na uvlačenje, koji kao osnovu ima kompresijski prsten oslonjen na postojeće betonske podloge.

Real Madrid Official

Novi izgled i dimenzije

Kasnije su krenuli i nešto „finiji“ radovi, poput kreiranja nove fasade La Kastelane, sa prozirnim premazom koji omogućuje kontrolu prirodnog svetla, postavljanje video markera od 360 stepeni na zategnutu radijalnu strukturu, kao i eliminisanje arhitektonskih barijera, zarad bolje evakuacije u slučaju nužde. Uvedeno je 1.000 novih lokacija za osobe sa invaliditetom, novo grejanje i ventilacioni sistem. Sve stolice će biti 55 cm široke, za razliku od sadašnjih 45 cm, što će omogućiti gledanje fudbalske utakmice sa daleko većim komforom.

Nakon renoviranja, Santjago Bernabeu će imati novi prostor od 66.700 kvadratnih metara, koji uključuje urbane oblasti i bašte, komercijalne i društvene sadržaje koji će ponuditi alternative za slobodno vreme, društvenu interakciju i poslovni život. Interaktivni muzej, restorani, zabavni centar za igre virtuelne realnosti i esporta i još mnogo toga biće deo novog ambijenta.

Real Madrid Official

Novi trg u Paseu de la Kastelana biće proširen, dok će ulica Rafaela Salgada postati pešačka. Otprilike 5.500 kvadratnih metara zelenila će zameniti tržni centar La Eskina del Bernabeu. Santjago Bernabeu će imati oko 3.000 novih lokacija zahvaljujući promeni trećeg amfiteatra na istočnoj strani, ali i rušenjem dve kule, i postavljanjem oslonaca na koje će ići nova „paluba“. Veliki atrijum na strani Kastelane biće nova vizeulna referenca sa 21 metrom visine.

Carstvo LED sijalica

„Bernabeuov“ spoljašnji izgled biće jedan od najvećih noviteta, sa varijabilnim sistemom osvetljenja, na istoj liniji sa Alijans Arenom u Minhenu. Što se tiče tehnološkog aspekta, koji će predstavljati investiciju od 100 miliona evra, u toku je postavljanje nove prozirne školjke koja će pokriti stadion, a ujedno će postati i svojevrsni video bim, ekran za prikazivanje video zapisa i tekstualnih poruka.

Video marker od 360º biće jedan od amblema novog stadiona. Kompanija Daktroniks se bavi kompletnim elektonskim konceptom, koji će pokrivati metalno kućište, čiji će se poklopac po potrebi zatvarati za samo 15 minuta, a neće mnogo više vremena proteći ni da se promeni kompletna podloga stadiona.

Više od 3.700 kvadratnih metara Led ekrana biće smešteno u prvom prstenu renoviranog stadiona. Video marker od 360 stepeni kombinuje osamnaest LED ekrana, kako iznutra tako i sa zadnje strane. Unutrašnji uglovi će imati ekrane koji će omogućiti da se slika zakrivi kako bi ponudila neprekidan i jasan pogled na digitalni sadržaj (statistiku, grafiku, animacije i sponzorske poruke) svim učesnicima događaja, nešto što ima i SoFi stadion u Los Anđelesu.

Svi ekrani će imati rezoluciju od 13HD piksela kako bi pružili odličnu jasnoću i kontrast slike na svakom sedištu.

Staro i novo: Muzej i e-sport

Novi interaktivni Muzej Bernabeua će biti proširen i nalaziće se na istočnoj strani, samim tim će i oblizak dobiti neke nove dimenzije. Očekuje se povećanje od 1.000.000 posetilaca godišnje.

Real će pratiti i nove trendove, otud i prostori za virtuelne sportove, budući da je ovo jedno od tržišta sa većim rastom na svetskom nivou, biće spektakl prisustvovati takmičenjima Esports liga – League of Legends, Dota 2, Overwatch, Battle Royale koji uključuje super popularne naslove kao što su Fortnite, PUBG i ApexLegends. Industrija video igara premašuje filmsku i muzičku industriju u smislu profita, generišući više od 140 milijardi dolara godišnje, pa deluje da će centar te nove scene biti upravo Madrid.

Da li ste znali da Francuska želi da uključi e-sport na naredne Olimpijske igre? Toliko su postale važne, i toliko se svet promenio od Pjera De Kubertena.

Bernabeu Tour, Skywalk

Bernabeu Tour, obilazak znamenitosti Reala otvoren je za javnost 20. maja 1999. godine, samo godinu dana nakon što je Real Madrid osvojio Ligu šampiona. Audiovizuelnim elementi, multitouch tehnologija, galerija od neprocenjive istorijske vrednosti, posete svlačionicama, sedištima igrača na terenu, VIP prostorima. Mogućnost fotografisanja sa peharom Lige šampiona, kao i fotomontaža sa omiljenim igračem.

Real Madrid Official

Od otvaranja ga je posetilo više od 15 miliona ljudi iz celog sveta, što ga cini trećim najposećenijim muzejom u Madridu nakon neprikosnovenih Prada i Reine Sofije, do kojih će se biti lakše dolaziti, jer je grad projektovao direktne transportne linije do stadiona.

Na kraju, kao šlag na tortu, Bernabeu će imati bar Skywalk, nebesku petlju koja će se protezati celom dužinom gornjeg nivoa 10 (6000 m2) sa pogledom od 360 stepeni.

Prostor od 700 kvadratnih metara, dužine 800 metara, omogućiće spektakularan pogled na Madrid. Ovaj nivo okružuju i grandiozne tube, koje predstavljaju jedne od unikatnijih stavki čitavog stadiona. Ovaj sektor već je dobio i nadimak – „kruna“, i nalazi se na zapadnoj strani, kod kula C i B, i arhitektonski podržava kompletan nivo 10, ukljčujući i Skywalk, ali i muzej koji će se nalaziti na nivoima 5 i 7.

Real Madrid Official YouTube, plastenik ispod stadiona

Za one koji su se upitali kakva će biti trava, upravo je završena montaža mehanizama velikog podzemnog plastenika u kojem će se ona čuvati. U toku planiranja i izvođenja radova deluje da je samo jedna jedina reč bila zabranjena – improvizacija.

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/