Obišao je 99 najboljih restorana na svetu, jedan je nedostižan

Gastronomski zaluđenik Pol Grinberg bio je gost svih najboljih svetskih restorana. Skoro svih. A taj jedan, i dalje deluje nedostižno.

Pol Grinberg je internacionalni finansijski menadžer u okviru kompanije Encore Capital Group, koja se nalazi u San Diegu, Kalifornija. Preko 250 dana godišnje provede na poslovnim proputovanjima daleko od svoje kuće. Pitate se, ok, ali koga ovo zanima? Malo strpljenja!

Radi se o gastronomskom zaljubljeniku koji je obišao 99/100 zvanično najboljih svetskih restorana u okviru liste za 2017 (1-50, i one produžene od 51-100). Možda ipak ostanete uz naš članak.

Obišao je 99, dakle fali mu onaj jedan, njega ćemo se dotaći u nastavku teksta. Strast otpočinje pre 12 godina nakon iskustva u njujorškom restoranu Le Bernardin. Iskra zaljubljenika u gastronomiju i hedoniste brzo je bljesnula napravivši sponu sa restoranima koji su ponosno nosili Mišlenove zvezdice. Listu otkriva na odmoru u Španiji 2011. Već tada je momentalno bukirao svoje mesto u El Celler de Can Roca (Đirona) i Mugaricu (San Sebastian).

Na naslovnoj fotografiji je Eleven Madison Park, Njujork, najbolji restoran sveta 2017.

Vitraž

Shvatio je da lista nije puki gastro-hipsteraj, već iskustvo kao nijedno drugo. Pala je odluka, koja je ujedno značila i da se zarad hrane neretko dovodi u prave male avanture, bilo da se radilo o gubljenju u magli, vejavicama, dobijanju kazni za prebrzu vožnju u Španiji, Francuskoj, Švajcarskoj. Surovi vremenski okviri rezervacija ne poznaju reč izgovor. Menjao je vremenske zone, a džetlegove je ublažavao savršenim zalogajima. Izdvojio je tri restorana sa liste 50 najboljih.

Le Calendre, Rubano, Italija, koji služi neverovatni desert nazvan Chocolate Game u okviru Max menija.

Le Calendre

Ultraviolet, Šangaj, Kina je simbioza hrane, slika i zvukova koji su u potpunosti komplementarni, i menjaju se. Čitavo iskustvo sastoji se od 20 gastronomskih etapa. Na etapi broj tri Pol je šetajući se do improvizovanog štanda, kako bi preuzeo svoj biftek u biberu, posmatrao nesvakidašnje prikaze singapurskih nebodera, osetivši se poput prolaznika u nekoj od tamošnjh uzavrelih, prepunih ulica.

Ultraviolet, Šangaj

Alinea, Čikago je savršen spoj kreativnosti i emocije objedinjene kroz hranu. U ovom restoranu možete jesti poslastice u obliku balona napunjenog helijumom. Nakon toga se samo smejete. Ima li išta bolje?

Alinea, Čikago

Takođe je izdvojio i obroke koji su mu prirasli za srce. “Meat Fruit” u restoranu Dinner (Dinner by Heston Blumenthal) u Londonu, “Amazonski mrav” u restoranu D.O.M. (Sao Paolo, Brazil), salatu od 54 sastojka u restoranu Frantzen u Stokholmu, govedinu u Asador Etxhebarriju u Španiji.

Meat fruit Hestona Blumentala – foa gra, pileća džigerica, pire mandarine.

Jedan restoran fali na listi, i uprkos bezuspešnim pokušajima, realizacija se još uvek čini maglovitom. O kom restoranu je reč i šta ga čini u toj meri nedostupnim? Sushi Saito, po mnogima je najbolji suši restoran na svetu, o čijem se O-toro nigiriju spredaju bajke. Ukratko, radi se o nimalo luksuznoj, više spartanskoj prostoriji u okviru poslovnog prostora Ark Hills.

Šef Takaši Saito prevodi sate i sate u potrazi za sastojcima, koji su pripremani u savršenom balansu teksture, temperature, i ukusa. Njegove porcije oktopusa, ču-toro, o-toro tunjevine, sardine, su manje nego kod drugih šefova, njegov pirinač je slaniji, i priprema ga uz crveno blago sirće. Rezervacija je, pa nešto između šanse za loto dobitkom i beskrajog optimizma.

Restoran je poput privatnog kluba, u njega vas uvodi postojeći član, koji može da pokuša da vam pomogne oko rezervacije. Ima samo 8 slobodnih mesta, ne postoji internet stranica, email, a rezervacije se primaju telefonski samo prvog dana u mesecu, i lista čekanja je neretko i po godinu dana. Većina onih koji uspeju da rezervišu ne zna gde će biti ni u sledećih 5 dana, a kamoli za godinu dana.

Koliko je teško dobiti rezervaciju, i koliko ona ne zavisi od vašeg statusa, koliko god to nama bilo teško da shvatimo, jer ovde uglavnom za novac može da se dobije i kupi sve, najbolje svedoče pokušaji Pola Grinberga. A ni vreme mu nije saveznik, lista restoranskih bisera za 2017 uskoro će biti zamenjena onom za 2018.

Pokušavao je lobirajući preko njegovih kontakata u konsultantskim kućama McKinsey, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, takođe i u Morgan Stenliju, Goldman Saksu, japanskim hedž fondovima. Dolazio je i na lice mesta, ali su ga odbili. Svi drugi restorani su se dodatno potrudili da mu omoguće upotpunjenje liste, svi osim Sushi Saita.

Saito sa 3 Mišlen zvezdice

U aprilu ove godine Grinberg je u očaju platio preko 500$ lokalnom tokijskom konsieržu, čiji je zadatak realizacija skoro nemogućih rezervacija, uglavnom lokalcima. Nakon nekoliko meseci stigao mu je odgovor, pomalo komičan, da je odbijen jer njegova profilna slika u aplikaciji nije odgovarala onoj na njegovim dokumentima. Nakon nekoliko dana, za subotu 14. jula rezervacija je ipak potvrđena.

Saito u svom restoranu

Na dan rezervacije, Grinberg se zaglavio u Taipeiu, gde je divljao supertajfun Maria. Dok ovo pišemo, i dalje je na brojci 99. Možda vi budete imali više sreće, javite nam utiske.

Vitraž