Anđelo Badalamenti – večni pečat serije Tvin Piks

Priča o Anđelu Badalamentiju. Klavir kao sudbina, saradnja sa Dejvidom Linčom i najvećim svetskim zvezdama. Pročitajte kako je nastala čuvena tema “Laura Palmer” iz serije Tvin Piks.

Pre nekoliko dana u 85. godini života preminuo je priznati i genijalni kompozitor Anđelo Badalamenti, koji je napisao neke od najunikatnijih filmskih partitura našeg vremena. Njegova saradnja sa režiserom Dejvidom Linčom najviše ga je približila široj javnosti, kroz muziku za seriju „Tvin Piks“ (Twin Peaks). Opus Amerikanca sicilijanskog porekla, rođenog u Bruklinu tu se naravno nije završio.

Wild at Heart (za koji je Linč dobio Zlatnu palmu), Blue VelvetThe BeachNational Lampoon’s Christmas VacationWicker Man, samo su neki od zapaženih projekata na kojima je radio u svojoj karijeri. Pored muzike za film, Badalamenti je napisao karakteristične teme i za televizijske serije „Insides the Actors Studio”, kao i temu „Baklje, Varena strela” za Letnje olimpijske igre u Barseloni. Sarađivao je sa velikanima – Dejvidom Bouvijem, Polom Makartnijem, Pet Shop Boys, LL Cool J-om, Majklom Džeksonom, Nensi Vilson (“Face It, Girl, It’s Over”), Ninom Simon (“I Hold No Grudge”), Marijanom Fejtful, Robertom Flek, i mnogim drugim izvođačima.

Embed from Getty Images

Klavir

Čitav život prožet je kroz klavir. Od njegove osme godine i prve klavirske lekcije pa do njegovog poslednjeg dela, muzike za nezavisni igrani film A Late Quartet, dirljivu dramu o životima četiri muzičara dok se pripremaju za izvođenje Betovenovog Streichkuartett-a u C#-molu.

Fascinacija klavirom već u ranoj mladosti mu je i obezbedila prvi sopstveni klavir. Znalažljiv za dirkama, kao tinejdžer je tokom leta pratio pevače u odmaralištima u planinama Ketskil i od tog novca kupio omiljeni mu instrument. Upijao je i džez koji je svirao njegov rođeni brat, a strast je dolazila i kroz brojne latinoameričke klubove koje je posećivao.

Shvatio je za šta se rodio, ostalo je samo da to tehnički potvrdi, uz mukotrpan rad i odricanje. Badalamenti je studirao kompoziciju i klavir na Istmen muzičkoj školi na Menhetnu, gde je i magistrirao. Nakon klasičnog obrazovanja, pet godina je radio kao nastavnik muzike u Dajker Hajtsu u Bruklinu, dok je leta provodio nastupajući kao pijanista za koncerte. Tokom ovog perioda bio je i tekstopisac i orkestrator za mnoge popularne izvođače.

Embed from Getty Images

Saradnja sa Dejvidom Linčom

U jednom intervjuu, Badalamenti se prisetio početka njihovog partnerstva iz 1986. godine: „Jednog dana, bio sam kod kuće i pozvao me prijatelj Piter, nikada to neću zaboraviti. Poznavao sam njegov rad kroz seriju Law and Disorder (1974). Bio je menadžer jedinice, a njegov prijatelj Fredi Karuso je bio producent za Dina De Laurentisa. U to vreme su radili na filmu Blue Velvet, u kojem su glumili Denis Hoper i Izabela Roselini Režiser je bio neko po imenu Dejvid Linč.

Iako je u početku bio angažovan kao vokalni instruktor Izabele Roselini, Badalamenti je završio kao autor muzike za film, napisavši dugometražnu pesmu „Misteries of Love“ sa Linčom, a čak se i pojavio i na ekranu, u sceni sa piano barom.

Embed from Getty Images

Badalamenti je dodao: „Kada sam mu puštao muziku, Davidu se jednostavno dopala. Tražio je od mene da nađem pevača koji ima jedinstven glas, nekoga ko može da peva kao anđeo. Tada sam obavio nekoliko poziva i setio se Džuli Kruz. Otišli ​​smo u studio, a ja sam je naterao da pesmu šapuće. Ona je učinila da lebdi, a Dejvid je potpuno poludeo. A onda me je zamolio da uradim muziku za film.“

Džuli Kruz, koja je preminula juna ove godine, je međunarodno priznanje  i afirmaciju dobila upravo kroz singl „Falling“ iz 1989. godine; instrumentalna verzija je korišćena kao tematska pesma za televizijsku seriju Tvin Piks u kojoj se pojavila u stalnoj ulozi pevačice na putu. Kasnije u ulogu ponovila i u filmu iz 1992. i seriji iz 2017. godine.

Tokom istog razgovora, Badalamenti je prokomentarisao i svoj rad u Tvin Piksu rekavši: „za svakog nepoznatog lika, imao sam temu. Ja bih to maskirao na različite načine. Neka muzika je išla uz akciju, ali u mnogim slučajevima sam se trudio da muzika ide protiv akcije.”

O tome na koji način  je ovo partnerstvo doživljavao sam Linč najbolje svedoči jedna njegova rečenica – „moj drugi najbolji brak na svetu“.

U njegovoj poslednjoj emisiji Weather Report, u kojima Linč iz svog studija gleda kroz prozor i izveštava o vremenu u Los Anđelesu u Kaliforniji, lamentirajući i slušajući muziku, nakon čega se odjavljuje uz rečenicu da očekuje „plavo nebo i zlatno sunce“, ovoga puta nije bilo ni muzike ni odjave.

Kako je nastala čuvena tema „Laura Palmer“?

Kompletna muzika za Tvin Piks stvorena je na dotrajaloj klavijaturi Fender Rhodes. Dejvid Linč bi obično sedeo pokraj njene desne strane, tik uz Anđela, i na sredini klavijature bi uvek postavili kasetu koja bi sve snimala.

Šta vidiš Dejvide, pričaj sa mnom, obratio bi mu se kompozitor. „Okej Anđelo, u tamnoj smo šumi sada, blagi vetar njiše grane javorovog drveća. Pun je mesec, čuje se zvuk životinja, sove. Daj mi nešto za taj mrak i lagani vetrić“.

I počeo je da svira. Dejvid je ubrzo uskliknuo „to je to“, zamolivši ga da malo uspori. Da, to je to, samo tako nastavi govorio je Dejvid. Anđelo je bukvalno mogao da vidi Dejvid doživljava svoju zamišljenu scenu kroz njegovu kompoziciju.

„Sada moramo da menjamo nešto, u dubokom delu šume nalazi se jedna usamljena devojka Lora Palmer i vrlo je tužna, daj mi nešto što ce muzički prožeti i nju“.

Embed from Getty Images

I onda je promenio melodiku, unevši dramatiku. Dejvid je rekao „vidim je, osećam je, ide ka kameri, nastavi da je gradiš, daj mi klimaks. To je to! to je toliko lepo, cepa mi srce. Sada ona odlazi, prati je, vrati se u mračnu šumu, tiho i tajnovito“.

Nakon što je kompoziciju završio, Dejvid je ustao i zagrlio ga. „Anđelo, to je Tvin Piks“. Badalamenti je odgovorio „u redu, otići ću kući i poraditi na ovome“.

„Ne, nemoj da promeniš nijednu notu, ja vidim Tvin Piks:“, kategorički je poentirao Linč.

Ostalo je istorija.

Nagrade

Badalamenti je dobio nagradu Gremi za revolucionarne temu TV serije „Tvin Piks“. Taj album dostigao je zlatni status u 25 zemalja. Dobio je i nagrade Independent Spirit i Saturn za Twin Peaks: Fire Walk Vith Me, i nagradu BAFTA za muziku za The Comfort of Strangers.

Nominovan je za Zlatni globus za „The Straight Story“ i „Mulholland Drive“, a imao je i tri Emi nominacije za Tvin Piks.

Embed from Getty Images

Ovečan je i priznanjem za kompozitora godine 2005, uz nagradu za životno delo na polju filmske muzike 2008. godine na  Flandrija film festivalu. U leto 2011, Anđelo je nagrađen na dodeli ASCAP filmskih i televizijskih nagrada u hotelu Beverli Hilton u Los Anđelesu. Tamo, u istoj plesnoj sali u kojoj se svake godine održavaju Zlatni globusi, uručena mu je nagrada za životno delo legendarnog Henrija Mansinija („The Pink Panter Theme“, „Moon River“, „Baby Elephant Walk“, „A Time For Us“…), a ceremoniju je pratilo njegovo uživo izvođenje sopstvenih dela, koja će zauvek nastaviti da žive, i sada kada ga više nema.

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/