Kreativna elektronska upozorenja na putu koja čuvaju živote

Ako ste mislili da Tviter poseduje najlucidnije kratke, jednorečenične komentare, prevarili ste se.

Danijel Tejlor, specijalista za saobraćaj iz odeljenju za saobraćaj države Virdžinija jedne noći je kontemplirao o idejama za poruke na velikim elektronskim saobraćajnim znacima na putu.

Inspiracija je došla. “Zašto ne bih upotrebio film Crni panter, kako bih privoleo vozače da uspore?” zapitao se. Nekoliko dana kasnije, 120 ogromnih bilborda duž virdžinijskih puteva zasijalo je pitanjem “Vakanda vozač ti si? Sigurnost je kralj”.

Agencija je doduše morala da ove poruke, koje referišu na nepostojeće kraljevstvo ukine, jer su u par situacija vozači usporavali previše, što je moglo dovesti upravo do okolnosti koje su se prvobitno želeli izbeći – sudara.

Ova spoznaja ga je okuražila, poruke, dakle imaju efekta, samo treba pronaći pravu nišu.

Usledila je ubrzo druga “Nisi vatromet, ne vozi upaljen”, kao i “Pojasu, ne zaboravi me”, inspirisana pesmom benda Simple Minds “Don’t You Forget About Me”.

“Postao sam znakovni momak”, kaže Tejlor.

Starovremenske dosadne poruke koje su upućivale na radove na okolnim putevima zamenjene su elektronskim bilbordima sa lucidnim šalama, koje neretko dižu obrve.

Saobra’ajno odeljenje države Misuri svoj doprinos je dalo kroz poruku “Hit the road Jack, don’t text back no more”. Država Mejn bilbordima je poručila “trošite novac na jastoge, ne na kazne za prekoračenje brzine”.

Ove poruke su nekako dale ljudskost sterilnim transportnim službama.

Ona iz države Juta, izazvala je priličan odjek – “Izvuci glavu iz svojih aplikacija” (Get your head out of your apps), igru reči koja asocira ne nešto drugo, koju je smislio 14-ogodišnji klinac koji je zamolio svog oca da kontaktira administrativce.

Juta

“Kockanje je zabranjeno u Juti, veži se”, takođe je pronašla svoje mesto nad asfaltom.

Kreativni službenici u državi Ajova imaju nešto suptilniji pristup opomeni, gotovo šarmantan.

“Deda Mraz dolazi, da li si bio dobar vozač?”, “Imaj stila, kloni se mog branika”.

Ajova

Sorensen i Brembl, idejni tvorci slogana, održavaju dva puta godišnje konferenciju u gradu Ames koja predstavlja brainstorming za ideje koje se nedeljno pojavljuju na preko 80 elektronskih znakova. Podkomitet kasnije odobrava ove slogane, među kojima oni koji su okarakterisani kao agresivni bivaju skrajnuti.

Od svih država sloganisti Ajove su najkreativniji. Na njihovim bilbordima poruke se ne zadržavaju duže od 24h, i višak biva prosleđen drugim zainteresovanim državama.

Države smatraju da poruke sa dozom humora pokreću konverzaciju, i da za sada daju rezultate, a sa druge strane zajednica se kroz kreativnost povezuje sa svojom administracijom.

Danijel Tejlor, Virdžinija

Danijel Tejlor kaže “da je dobio toliko zanimljivih predloga, da poseduje mini online biblioteku budućih znakova na putu”.

 

Dok neki iščekuju svoje citate, drugi posmatraju postojeće, i svi voze sporije. Kažu da pomaže, da nije tako, i dalje bi stajale dosadne, već viđene suve putarske informacije.

 

 

Preuzeto sa: The Wall Street Journal, Jennifer Levitz

Pratite nas na Fejsbuku: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Pratite nas na Instagramu: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Vitraž