Evropski šmek u srcu Japana

Postoje mesta u Japanu koja su Evropu približila Aziji na najsuptilniji mogući način, onako kako to umeju samo i isključivo Japanci. Lale, gondole, zgrade iz viktorijanskog doba…

Japan je trenutno svetski fudbalski hit. Čuda trenera Hadžije Morijasua izbacila su Nemačku, pobedila Španiju, sada strepi i Hrvatska. Ali Japan i Evropa nisu isprepleteni isključivo fudbalski i ekonomski (obe sfere trenutno idu u korist Japana), već i kulturno, arhitektonski, da bi na kraju došli i do onog najprostijeg zajedničkog imenioca, vizuelnog. Da, u Japanu postoje mesta koja su dašak Evrope koji uzimate bez da Japan napuštate.

Pre Koronavirusa pet od deset najposećenijih destinacija na svetu, činile su evropske zemlje. Francuska, Španija, Italija, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo. Bogate i patinirane istorije i kulture, sve je jasno odakle toliki turisti.

Zemlje sa drugih kontinenata iz kojih je put u Evropu za običan svet preskupa misija, često pokušavaju da deo evropskog šarma zaseju i u svojim zemljama, pružajući mogućnost svojim građanima da osete deo te atmosfere. Neke uspešno, neke manje. U prve svakako spada Japan. Neko će reći pa to i nije tako teško, uz sakuru (prunusu serrulatu), zelenog fazana, koi ribice, koji su svi raskošni simboli ove azijske zemlje, ništa nije teško i nemoguće upariti, pa čak i Evropu.

Koja su to mesta?

Huis Ten Bosch (Nagasaki)

Lale? Holandija. I da, i ne.

Verovatno najpoznatija evropska destinacija u Japanu je Huis Ten Bosch (Hausu Ten Bosu), rekreacija holandskog grada koji je takođe najveći japanski tematski park. Park je dobio ime po jednoj od rezidencija holandske kraljevske porodice. Međutim, to je u osnovi mali grad veličine Monaka. Vetrenjače, kaldrmisane ulice, kanal koji vodi ka okeanu, i sve to iz dva segmenta kompleksa – Theme Park i Harbor Zone.

Pixabay

Ako je iko mogao da sličnu ideju da sprovede, a da ona u najmanjoj mogućoj meri ne koketira sa kičom, to su sigurno Japanci, a takvi su i utisci mnogobrojnih turista. Posetioci na jednodnevnom izletu mogu da uživaju u razgledanju sezonskog cveća, u jelu u jednom od brojnih restorana u parku i gledanju muzičkih emisija. Za prenoćenje birate između nekoliko hotela u evropskom stilu.

Palata Akasaka  (Tokio)

Ukoliko tražite Beč u Japanu naći ćete ga u Akasaka Palati u delu grada Minato Ward, koji se naziva i Minato grad, a koji je stvoren 1947, kada su se pripajali Akasaka, Azabu i Šiba, prateći transformaciju Tokija u Tokio Metropolis. U nepreglednom zelenilu i prirodi izdvaja se mesto koje podseća na austrijsku prestonicu. Glavna zgrada palate je dizajnirana u neobaroknom stilu, i liči na palatu Hofburg u samom centru Beča. Palata Akasaka je takođe jedna od najvećih zgrada izgrađenih tokom Meiđi perioda carskoj Japana (1868-1912).

Kakidai, Wikipedia

Dizajnirao je 1909. godine arhitekta Kitajama Tokuma, i prvobitno se zvala Togu Palata, carska palata namenjena prestolonasledniku, a u njoj je princ Hiroto ostao čak i nakon preseljenja rezidencije, boravivši u palati od 1923. do 1928. godine.

Godine 1967. bivša palata je renovirana i pretvorena u kuću za doček visokih diplomatskih zvanica (Geihinkan State Guest House). Od 1974. godine je u ovoj funkciji i njen prvi zvanični državni gost bio je američki predsednik Džerald Ford, a u njoj je bio i sadašnji Džozef Bajden. Takođe je bila mesto održavanja međunarodnih konferencija, uključujući sastanke G7 2009. godine. Proglašena je za japansko nacionalno blago.

Britanska brda (Fukušima)

Ukoliko želite Englesku u „Zemlji izlazećeg sunca“, Britanska brda locirana su u planinama Fukušima prefekture, sa ciljem da stvore romansiranu toplinu britanskog sela.

Međutim, to je obrazovna ustanova, a mnogi posetioci su učenici koji posećuju školske izlete. Britanska brda zapošljavaju nastavnike i osoblje iz celog Komonvelta. Časovi engleskog jezika dostupni su svima, od učenika osnovnih škola do odraslih i onih koji eMeđutim, to je obrazovna ustanova ili „selo za uranjanje“, a mnogi posetioci su učenici koji posećuju školske izlete. British Hills zapošljava nastavnike i osoblje iz celog Komonvelta.

British Hills Official

Časovi engleskog jezika dostupni su svima, od učenika osnovnih škola do odraslih i onih koji uče poslovne ljude. Naravno, posetioci ne moraju da uče engleski da bi uživali u Britanskim brdima.ngleski uče za potrebe posla. Tamo naravno možete da odete i bez tih časova.

Svi smeštaju koriste autentičnu britansku arhitekturu i nameštaj. Opcije uključuju spavaonice dizajnirane u stilu tradicionalnih britanskih internata i pansione izgrađene u tradicionalnim stilovima različitih vremenskih perioda, poput onih u viktorijansko doba ili doba dinastije Tjudor.

Kobe Kitano Iđinkan-gai (Hyogo)

Samo nekoliko minuta hoda od živahne oblasti Sanomija u Kobeu nalazi se Kitano Ijinkan-gai u podnožju planine Roko. Nakon otvaranja luke Kobe 1868. godine, strane diplomate i trgovci su se naselili u ovom okrugu, koji je dizajnirao Britanac po imenu Dž. V. Hart po uzoru na evropske gradove.

663highland, Wikipedia

Kuće izgrađene za stanovnike Kitano-čoa projektovale su evropske arhitekte. Tako je ovaj okrug dobio šmek autentične i kvalitetne evropske arhitekture iz tog perioda. Ukoliko ipak posmatrate Sanomiju iz Šin Kobea delovaće vam kao nešto niži njujorški Menhetn.

Danas su mnoge od ovih vila otvorene za javnost kao muzeji. Okrug takođe uključuje razne prodavnice, kafiće i restorane, kao i malo svetilište, što ga čini šarmantnim mestom za šetnju.

Džijugaoka (Tokio)

Deo grada u južnom Megurou, na raskrsnici Tojoku i Oimači linije, smatra se jednim od najpoželjnijih mesta za život u Tokiju. Sve je prepuno ramen i suši radnji, idiličnih, tipičnih scena sa razglednica japanske metropole, ali ovaj deo grada ima još nešto. Daje osećaj da se nalazite na setu filma Hari Poter. I kada iz tog seta izađete, čekaju vas kaldrme, ekskluzivni butici, mirisne pekare, popularna Zelena ulica. Nije slučajno ovaj deo grada dobio naziv „Mala Evropa“.

Unsplash

Lokalci bi to definisali nešto drugačije – osharena machi, u prevodu „elegantno i sofisticirano mesto“.

Džijugaoka je bila ruralna oblast sve dok železničke usluge nisu postale dostupne 1920-ih, što je učinilo lako dostupnim iz centra Tokija. Njegovo ime, „Brdo slobode“, potiče od lokalne škole poznate po svom liberalnom obrazovanju.

U komšiluku se nalazi poznati kafe Peter Rabbit Garden i mali trg pod nazivom La Vita, koji je stilizovan tako da podseća na Veneciju i sadrži italijansku arhitekturu, kanal, pa čak i autentičnu gondolu, kojom nažalost ne možete da se vozite. Ukoliko želite da odmorite od Evrope u ovom delu grada, u blizini se nalaze i 800 godina staro svetilište Kumano, oko kojeg se svake godine održava internacionalni letnji festival, kao i 100 godina stara radnja prodavnice čaja Kosoan, koja služi najbolju tokijsku mača kafu i slatkiše.

Divan neki svet.

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/