Savršeni sleng savršene zemlje – Hygge

Danci su svoj društveni perfekcionizam objedinili kroz reč koja uveliko postaje globalni trend

Danska je godinama na tronu, ili makar u užem izboru za zemlju pretendenta na najveću količinu sreće po glavi stanovnika. Bilo da se radi o standardu, socijalnoj ravnopravnosti, svedenosti, umerenosti, kako u ponašanju, tako i oblačenju, dizajnu, životu generalno. I sam Institut za sreću nalazi upravo u Kopenhagenu.

Ukoliko je jednostavnost carica lepih momenata, a mnogi se slažu da jeste, nema dvojbe gde je carica locirana. Danci su svoj društveni perfekcionizam objedinili kroz reč koja uveliko postaje globalni trend, a ona je Hygge (izgovara se huge).
Rečnički precizno označava kvalitet udobnosti i ušuškane druželjubivosti koje pružaju osećaj zadovoljstva ili blagostanja. Pojam, koji nošen kreativnošću, a pre svega pozitivnom energijom i svim vidovima ljudske suptilnosti praktično nema svoje okvire i granice.

Etimološki, ovaj pojam nas vraća u daleki 16. vek, u Norvešku. Udobnost ili uteha samo delom dočaravaju ovaj termin na našem jeziku, kao što ga u potpunosti ne objedinjuje ni engleska reč ‘cosy’, iako postoji jezička spona sa rečju ‘hug’ (zagrljaj).

U užem izboru za reč godine Oksfordskog rečnika za 2016. g. jedna reč je pobudila nadu i entuzijazam. Smeštena negde između bregzita, trampizma, i post istine, nimalo slučajno nije postala ‘moralni’ i društveni pobednik ovog izbora. U prilog ovoj tezi je skoro dvadesetak napisanih knjiga u Americi i Velikoj Britaniji koje se bave ovim fenomenom u poslednjih godinu dana. A šta je on u praksi?

Ponudićemo vam neke već postojeće scenarije, a niz mogućnosti ćete, nadamo se, upravo vi sami nastaviti. Uživanje u umirujućim stvarima, poput sveže ispečene kafe, glatkoća i ležernost kašmirskih čarapa, zdravi hedonizam mirisa, ukusa, životnija kombinacija wabi sabija i feng šuija posuta kardamonom ili kapljicama francuskog vina Širaza sa ukusom crnog voća i bibera. Pratite nas?

Zima donosi “hygge” u najširoj mogućoj paleti. Kamini, pleteni tekstili, sveće. “Hygge” možete pronaći u romantičnim kućnim ritualima, u mirisima pekare, suvom vazduhu saune. Ako vam ikada danski doktori kolokvijalno predlože čaj i “hygge” kao lek za prehladu, ne dajte se zbuniti. Za čaj ćete se svakako i sami snaći, dok je ostatak recepta sugestija da se okružite ljudima koje volite, u intimnoj atmosferi.

Prosečan Danac potroši oko 6kg voska godišnje putem sveća, koje gore i u školskim učionicama i javnim ustanovama. Dok je nekima sveća mogućnost za požar, Dancima je antidepresiv. Mislim da polako shvatate koncept, koji nas pomalo tera na zavist. Nepodnošljiva lakoća postojanja.

Hygge može da bude sve ono što budi hygge osećaj – prijateljska mikrokomuna, zajedničko pranje zuba sa voljenom osobom, inovativni recept za palačinke, poslednji album Leonarda Koena. Poverenje, zajedništvo, primirje, utočište, prepoznavanje i slavljenje, uživanje u malim stvarima koje bude velike osećaje.

Krhka lepotica Afrodita izabrala je ratnika Aresa za muža. I rodila se Harmonija. Danci su nam je dodatno pojasnili kroz praksu i termin koji je opisuje u današnjem vremenu. Ostaje nam, da zahvalni, njihove lekcije učimo, da bismo i mi naučili da uživamo, i jednog dana, nadamo se, dođemo do nekog našeg Hygge-a.

Pavle Jakšić

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/