Vitraž Lexicon 11 –  Filip Galen

Budimo iskreni, otvoreni i ogoljeni uz Vitraž leksikon. U epizodi 11. Filip Galen, umetnik koji je nedavno polje svog interesovanja proširio parfemskim svetom, kreirajući svoj prvi parfem Melancoffee, u saradnji sa JAVA Coffee franšizom.

U rubrici leksikon želimo da se ogolimo. Poznate i ličnosti, smisleni ljudi vredni pomena, diskretni heroji. Ne postoje razlike, postoji samo dobro ili loše. Deluje da smo se otuđili, pa želimo da damo doprinos tome da se ponovo zbližimo i uputimo jedni na druge toplom ljudskom interakcijom, kroz iskrenost, interesovanja, preporuke.

Mnogi provedu godine zajedno, a da ne postave prava pitanja, jedni druge zaista upoznaju. Možda saznate nešto za čime tragate, možda pronađete inspiraciju, iznenađenje. 
Nije važno čime se bavimo, već ko smo. Iskrenost je najveći luksuz koji možemo da priuštimo.

Portfolio Filipa Galena prošaran je različitim umetničkim sferama i projektima. Od učestvovanja na zajedničkim izložbama udruženja Art Brut Srbija, preko avangardnog dugometražnog filmskog ostvarenja ,,Čuj, mali čoveče” (režisera Marka Žunića) u kojem je glumio protagonistu, nakon čega se posvetio muzici, bio finalista festivala kantautora u Poletu, nastupao na Sofar-u, kasnije sa svojim bendom Soy Boy izbacio dva EP-ja (oba dostupna na Bandcamp-u), da bi najzad utočište pronašao u parfemskom svetu, kreirajući nedavno svoj prvi parfem Melancoffee, u saradnji sa JAVA Coffee franšizom.

Vaš dečiji san, osobina, koje ste sa sobom poneli u odraslo doba.

Kratak odgovor na ovo ne-tako-lako pitanje je – umetnost. Prosto i jednostavno. Želja da se ogolim pred svetom i izrazim ono najdublje u sebi. I radim to trenutno, i radio sam to kroz život više puta, bilo da je u pitanju muzika, crtanje, parfimerstvo, gluma ili nešto peto. Nebitan je kanal, sve je to neki vid komunikacije, ’’poruka u boci’’, uz jednu skromnu nadu da će naići na pravu osobu.

Tri osobine koje najviše cenite kod ljudi

Strpljenje, empatija, iskrenost.

Tri osobine od kojih zazireš

Izveštačenost, sujeta, oholost.

Neostvaren san

Da budem pro rvač verovatno hahahah… WWE fanatik odmalena jbg. Sve ostalo je ili već ostvareno ili će tek biti.

Najveći uspeh

Činjenica da sam prekinuo porodično prokletstvo i sam sebi izabrao put. 

Koji kompliment bi vam najviše imponovao?

Nemam odgovor ovde i loš sam u primanju komplimenata. Ali daleko od toga da nisu bitni i potrebni.

Omiljena pesma

‘’Some Misunderstanding’’ u izvedbi Soulsavers. Mark Lanegan zauvek.

Omiljena knjiga

Nisam neki čitač, ali recimo ‘’Mučnina’’ od Sartra. Čitao je davno i sećam se da je dotakla tada nešto u meni. Svideo mi se njegov stil pisanja. Volim egzistencijaliste u svakoj umetničkoj branši. Govorimo istim jezikom.

Scenario o kojem maštate (opis)

Dvoumim se da li da odem u romantiku ili neki letnji eskapizam. Ajmo eskapizam, bezbolnije je: 
Izležavanje u Mondelu, čuju se talasi, greje Sunce, prodavac šeta plažom i viče: ‘’Birra, ragazzi, birra’’…

Vaš najveći strah

Traćenje života, pasivnost, ostariti mentalno tako što ćeš mrzeti sve ikada i osuđivati sve oko sebe i kriviti vlast svaki put kad se spotakneš o kamen… Pu!

Šta ljudima danas najviše nedostaje?

Bliskost. Sinoć mi je to sinulo baš u teretani, jedan momak koji je trenirao solo mi je privukao pažnju jer je odavao utisak osobe kojoj je potrebna interakcija, ali se nije libio da je inicira, niti sam ja išta inicirao (jesam bio u društvu, ali mogao sam mu barem klimnuti glavom ili nešto). Moramo biti bolji…

Šta najviše nedostaje vama?

Takođe bliskost.

Najveći žal

Nemam ništa tog tipa. Barem ne nešto sa dubljim korenjem. Obično se moji žalovi tiču nekih propuštenih prilika, ali to vreme svakako isceljuje.

Omiljeni film

‘’The Godfather’’. Ali pošto nije fer svesti ovo na samo jedan odgovor, evo još nekoliko meni jednako važnih naslova: ‘’La Strada’’, ‘’Il Posto’’, ‘’David and Lisa’’, ‘’The Best Offer’’…

Embed from Getty Images

Tri najvažnije stavke (ili preporuke), omiljenog grada (koji ne mora da bude vaš rodni grad)

Grad je Palermo. Tri najvažnije stavke, hmm… Mondello plaža, Via Maqueda, Teatro Massimo.

Michelle Bitetto, Unsplash

Šta vas obara s nogu kod suprotnog (istog) pola (3-5 osobina, i dodatno pojašnjenje ukoliko vam ne fali imaginacije)?

Pristupačnost – kada sa devojkom možeš da komuniciraš opušteno, kao sa prijateljem, I kada razgovor nekako organski teče. Ranjivost – dozvoliti da se provuče neka nesavršenost, otvoriti neku tabu temu, podeliti možda I neko neprijatno iskustvo… Sve to spaja ljude. Svako usiljeno samopouzdanje se lako prozre i postane smešno vrlo brzo. 
… I crveni ruž. Yes, please.

Opišite sebe u jednoj reči

Talentovan.

Vaša poruka, moto, citat, tok misli

Uh, ne.

Tri stvari bez kojih vam je sreća nedostižna

Empatija, strpljenje, rad rad rad

Hvala Filipe!

Follow Filip Galen on Instagram: Filip Galen

Follow Vitraz on Instagram: Vitraz Magazin