Zvona katedrale Notr Dam

Glas katedrale, čija je gradnja započeta 1163. čine 10 bronzanih zvona od 23 tone, čije suptilno dodirivanje stvara najtananiju crkvenu kompoziciju.

Kultnu knjižaru Shakespeare and Company osnovala je Amerikanka Silvija Bič, na lokaciji nedaleko od one koja postoji danas, u kojoj se knjiški moljci gužvaju u potrazi za duhom i patinom nekih starih vremena, koja su reprezentovali Hemingvej, Paund, Džejms Džojs, Skot Ficdžerald. Ispred knjižare nalazi se i jedna smerna bašta, u kojoj možete da popijete kafu, ispod nekoliko krošnji, pretplaćeni ste na hladovinu.

Žamor na trgu San Mišel, motori ostavljeni na milost i nemilost suncu i kiši, nedoumice turista kuda da krenu, da li ka Panteonu, Sorboni, Bulevaru San Žerman, kafićima u ulici Bucci. Prodavci koji vas ubeđuju da su sitnice koje kupujete nekih tridesetak godina starije nego što zaista jesu.

Sladoledžinica Berthillon u ulici Saint-Louis, luksuzni sorbe porodice Chauvin, naslednika Monsieur-a Berthillona, koji je od 1954. do 2014. vodio hedonistički hram Pariza. Ova kuća, je čuvajući svoju tradiciju, odbila ponudu koja se ne odbija korporacije Häagen-Dazs, ostajući verna tradiciji i strasti, nasuprot novcu, koji danas skoro da može da kupi sve.

Pariski mostići, njih devet, koji vas vode ka ostrvu Ille de la Cite. Najstariji Pont Neuf, Pont des Arts, koji je sada lišen mahom ljubavlju inspirisanih katanaca, Petit Pont, Pont de l’Archevêché…

Sena. Sunčanje, držanje za ruke, turistički brodići, filmovi, uspomene, pogledi, raskrsnice. Šta je zajedničko svemu navedenom, i mnogo čemu još?

Činjenica da su te lokacije bile savršena mesta da u neposrednoj blizini čujete savršenu harmonu najpoznatije katedrale na svetu Notr Dam, Naše dame u prevodu sa francuskog. U tekstu o zvonima ove crkve iz poštovanja i nade neće biti upotrebe prošlog vremena, jer verujemo da su ova zvona, postojana kakva i jesu, ostala netaknuta, kako bi zvonila i nama koji smo u njima uživali, i onima koji će ih tek čuti.

Emanuel

Glas katedrale čija je gradnja započeta 1163. čine 10 zvona, čiju melodiju stvara suptilno dodirivanje ukupno 23 tona bronze. Devet originalnih zvona uništena su za vreme Francuske revolucije, osim jednog – Emanuela  (F sharp), koji je svedok krunisanja francuskih kraljeva, poseta Papa, obeležavanja kraja I i II drugog svetskog rata. Emanuel je burdon – najteže od svih zvona (13 tona), koji čine kompoziciju crkvenuh zvona, poznatijih i kao carillon, kome je dom najčešće toranj ili svod crkvenog zdanja.

Najteži burdon na svetu nalazi se u crkvi Riversajt u Njujorku (18.6 t). Burdon produkuje najniži ton, te se koristio u momentima tuge i žalosti, poput sahrana francuskih državnika, oglasio se i 11. septembra, ali i u toku svetkovina poput Božića, Uskrsa, Vaznesenja. Emanuel je sasvim sigurno najlepša zvučna posuda na svetu. Datira iz 15. veka, a ime joj je dao Luj 14. 1681 godine. Da može, danas bi zazvonila i za sebe, i svojih 9 drugova.

Nakon revolucije 1856. postavljena su četiri zvona na Zapadnom tornju, i korišćena su uglavnom za dnevnu službu. Nekoliko godina kasnije u toranj je postavljen i splet crkvenih zvona, zajedno sa još dva, povezana sa monumentalnim satom. Nedugo zatim katedrali su pridodata tri zvona namenjena unutrašnjem delu, koja nisu korišćena. I ona su bila predmet restauracije, koja se navodi kao uzrok požara. 

Notr Dam je 2013. godine za svoj 850 rođendan dobila na poklon 9 novih zvona, koja su zamenila ona iz 19. veka, koja su smatrana izrazito neharmoničnim. Ima ironije u tome da je junak klasika Viktora Igoa “Zvonar Bogorodičine crkve”, Kvazimodo bio gluv.

Marie – Mali Burdon

Zvono Marieili “Mali burdon” koje se nalazi u Južnom tornju, zajedno sa Emanuelom, je od novopridošlih, čije težine variraju od 782kg do 4t, najteže (6t), i najglasnije. Izliveno je u Holandiji, i za razliku od drugih zvona na sebi ima dve gravure, jednu na francuskom “je vous salue Marie” (Zdravo Marijo)  i “via viatores quaerit” na latinskom – put traži putnike. Ispod citata nalazi se slika Isusa Hrista i njegovih roditelja, okruženih zvezdama i reljefom sa klanjanjem mudraca.

Zvono zvoni isključivo 1. januara i služi kao zamena Emanuelu za vreme internacionalnih praznika. Blagoslovio ga je nadbiskup Andre Troa.

Društvo joj pravi ostatak bronzanog hora, njih 8, koja se nalaze u Severnom tornju. Njihova imena predstavljaju omaž svecima i ličnostima koja su obeležila život Pariza i same katedrale, i njih znaju napamet zaljubljenici i hodočasnici dragulja svetskog kulturnog nasleđa.

Najveće među njima, Gabrijel teži 4 tone, a ime je dobilo po anđelu koji je najavio rađanje Isusa Devici Mariji. Zvoni na svakih sat vremena. Na sebi nosi 40 kružnih linija koje reprezentuju 40 dana koje je Isus proveo u pustinji, i 40 Mojsijevih godina na Sinaju.

Zvono Marsel, četvrto po težini u okviru Severnog tornja, nazvano je po devetom devetom biskupu Pariza. Moris, među najlakšima, iako tonu težak, nazvan je po Morisu de Suliju, pariskom biskupu koji je postavio kamen temeljac 1163. Ovo zvono koristi se na venčanjima, poput najlakšeg zvona Žan Mari, jedinog koje teži manje od tone (780 kg). Na sebi ima inkripciju – “Moli se za nas Sveta Majko Božija”. 

Danas svi to činimo.

Izvor: N1 Televizija, http://rs.n1info.com

Autor: Pavle Jakšić

Link: http://rs.n1info.com/Svet/a476757/Zvona-katedrale-Notr-Dam.html