Pirelli kalendar – nastavak legendarnog glamura

Pirelli je predstavio „On the Road“, kalendar za 2022. godinu.

Pirelli je predstavio „On the Road“, svoj kalendar za 2022. u kojem glume neka od najvećih imena muzičke industrije, uključujući Igija Popa, Šer, Grajms i Dženifer Hadson, nakon jednogodišnje pauze. Teško da i jedan kalendar na svetu ima glamurozniju reputaciju od Pirelijevog, odnosno „Cal“-a, kako ga još nazivaju. Nekoliko je razloga, počev od tradicije (štampa se u limitiranoj seriji od 1964. godine, a osnovao ga zvanično britanski umetnički direktor Derik Forsajt), pa do vanserijskih fotografa i samih aktera, koji su deo svoje slave kalendaru poklonili, a neki su ga i preko njega stekli.

Suvišno je napomenuti da se početno fotografisanje automobilskih guma, ubrzo pokazalo potpuno marketinški neisplativo, i da je jedina asocijacija na iste ostala samo u zvaničnom imenu.

Prvih deset godina Pirelli je odolevao erotici, sve do kalendara iz 1987. godine, odnosno fotografija Terensa Donovana, kada je seksipil trasirao put, koji je postao ireverzibilan. Kalendar, koji je uključivao isključivo tamnopute manekenke, obeležila  je tada šesnaestogodišnja Naomi Kembel,  koja je svoju slavu u potpunosti zaokružila, par godina kasnije, u video spotovima Majkla Džeksona “In The Closet”, i Džordža Majkla “Freedom!”.

Embed from Getty Images

Ne postoji etablirani fotograf koji nije bio deo kultne priče, štampane u 20. 000 kopija, koje se uglavnom poklanjaju. Helmut Njuton, Teri Ričardson, Patrik Demaršelije, Herb Ric, Piter Lindberg, Mario Testino, Karl Lagerfeld, su samo neka od ukupno 37 imena koji su deo istorije.

Eni Libovic je 2016. godine dala omaž ženama. Zbog njihovog dostignuća, ne fizičkog izgleda ili perfekcija estetike. Tako su kroz njen objektiv zauvek ostale ovekovečene legende – Serena Vilijams, Melodi Hobson (vodeći menadžer kafeterije Starbaks), Fran Lebovic, Joko Ono, Pati Smit.

Lista poznatih manekenki i glumica deluje gotovo beskrajno. Alesandra Ambrozio, Adriana Lima, Kejt Mos, Žizel, Helena Kristensen, Nađa Auerman. Modelima su društvo pravile i holivudske zvezde. Penelope Kruz, Sofija Loren, Hilari Svonk, Sijena Miler, Nastasja Kinski, Dženifer Lopez, Džesika Čestajn, Alisija Vikander…

Embed from Getty Images

Kalendar za 2017. fotografisao je Piter Lindberg, a žene na fotografijama bile su potpuno obučene i nenašminkane. Bio je to prvi kalendar u kojem fotografije nisu retuširane. Među fotografisanim ženama našle su se Helen Miren, Nikol Kidmen i Džulijen Mur. Kalendar za 2018-u pred objektivom Tima Vokera krasili su samo crni modeli, uključujući, između ostalih i RuPaul i Vupi Goldberg.

Nakon prošlogodišnje pauze, svet je ponovo dočekao čuveni foto serijal. Ovo izdanje snimio je kanadski pevač, koji je postao fotograf Brajan Adams i posvećen je najvećim talentima u svetu muzike.

Standard codeLegacy code
Embed from Getty Images

Verzija za 2022. godinu, koja je 48. izdanje italijanske kompanije za proizvodnju guma, predstavlja uvid u život umetnika na turneji. Od glamuroznih višespratnih bilborda koji se uzdižu iznad nivoa ulice do ostataka posluge u sobi: srebrni escajg, polupojedene salate i prazne čaše za vodu. Fotografije prate razigrani narativ: Adams svakog meseca predstavlja ne samo novu zvezdu već i novu scenu.

Tipična ikonografija rok zvezda, slike smrskanih ruževa, slomljenih mikrofona i umornih klavirskih dirki. Ceo kalendar je snimljen za samo tri dana, pri čemu je većina poznatih ličnosti snimljena u Los Anđelesu u čuvenom hotelu Marmont, o kojem smo pisali. Ostatak fotografija snimljen je na ostrvu Kapri, u Italiji.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/