Simon Stålenhag – Retro futurizam distopijske Švedske

Distopija. Roboti, dinosaurusi, stari automobili marke Volvo i Saab. Ljudsko, svemirsko, moguće i nemoguće kroz digitalne slike.

Slike Sajmona Stalenhaga (Simon Stålenhag), umetnika i dizajnera predstavljaju kombinaciju uobičajenih pejzaža unutrašnjosti Švedske, rame uz rame sa apokaliptičnim scenarijima – robotima, misterioznim mašinama, dinosaurusima. Inspiraciju za ovakav poduhvat dobio je usled krize koncepta države blagostanja 70-ih u Švedskoj, napuštenim fabrikama, erozijom obećanja i opadanjem standarda.

Tales from the Loop

Odrastanje u ruralnoj Švedskoj, dečačke uspomene i snovi uklopljeni su sa krajolicima koje možemo da vidimo. To nam je jasno na slikama. Ali, odakle roboti? Kaže da je poslednjih 50 godina nauka dala prednost razvijanju robota i hibrida u odnosu na istraživanja vezana za ljude. Možda su njegovi radovi suptilna priprema na ono što nas tek čeka.

Naizgled nezamisliv spoj, postalo je realno jedinstvo stvarnosti i fikcije. Za sada na njegovom digitalnim slikama, stvorenim kroz Wacom tablet i kompjuter, kojim ilustruje svoj rad, koji je specijalno dizajniran da stvarne fotografije pretvara u ulja na platnu, laički uprošćeno. Digitalnoj tehnici dao je prednost nakon neuspešnog eksperimentisanja sa drugim tehnikama, uključujući gvaš.

Things from the Flood

Počeo je sa objavama na Tviteru i Fejsbuku 2014, objavivši prvu knjigu Tales from the Loop, za koju je Amazon Studios otkupio prava, i u pripremi je tv serijal od osam epizoda. Preko platforme Kickstarter su 2016. prikupljena sredstva (preko 150 000$) za realizaciju tablet igre sa istim nazivom.

Zbivanje je smešteno u retro-futirističkom Švedskom predgrađu ranih 80-ih, u kome deca odrastaju pored robota, i ogromnog podzemnog naučnog objekta. Sam projekat vuče inspiraciju iz klasika poput E.T, The Goonies, Blade Runner-a.

Things from the Flood

Stalenberg je objavio još dve narativne slikovnice Things from the Flood (2016), koji je nastavak prethodne naracije, i Electric State (2017). Electric State je odsanjana američka megadržava Pacifika, koja bi svojom veličinom mogla da objedini Kaliforniju, Oregon i Vašington.

The Electric State
The Electric State
The Electric State

Inspirisana je njegovim putešestvijama Zapadnom obalom, a radnja ove likovno-virtualne simfonije u svom fokusu ima odbeglu tinejdžerku i njenog žutog robota. Oko njih su olupine dronova, high tech smeće konzumerističkog društva u opadanju. Dok se njihov automobil približava kraju kontinenta, otkriva im se kompletna civilizacija na dlanu, odnosno ono što je od nje ostalo.

Umetnost, poput mašte nema, i nikada neće imati granice. Možda vam njegova utopijska Kalifornija bude iskra i inspiracija, da odlutate na neki svoj imaginarni kontinent, budućnosti ili prošlosti.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/