Terminal – Sombor na svetskoj muzičkoj mapi

Terminal Music & Arts Festival Sombor #4, 28 – 29 Jun 2019. Festival kakav bi poželeli mnogi evropski gradovi.

Za Terminal Fest smo prvi put put saznali pokušavajući da rešimo jednačinu koja nam se činila apstraktnom. Uz imena legendarnog oca neo soula Roja Ajersa (2016), njujorškog virtuoza Serža Jojo Mayera, koji je svirao sa Dizi Gilespijem i Ninom Simon, elektronske perjanice festivala Burning Man Oceanvs Orientalis (2017), stajalo je – Sombor, Srbija. 

Kroz priču za muzičkim zaljubljenicima i organizatorima festivala u Beogradu, često se dotaknemo imena koja čežnjivo priželjkujemo, i tada nas najčešće u mimohodu obori surova realnost kroz obrazloženja ljudi kojima je muzička industrija posao. Ekonomska isplativost, činjenica da izvođači kojima se nadamo, ipak pre napune koncertne sale u Parizu ili Kopenhagenu, nego što bi bio slučaj kod nas. Mogućnost za popularnost stranih bendova kod nas kao da je plombirana kičom i šundom koji se klincima servira.

Neretko je bukiranje čist hazard i riskantni ćef muzičkih zaljubljenika koji se više nadaju da ne izgube novac, nego da ga sutradan broje. Pričamo o Beogradu, tako da slobodno sav navedeni entuzijazam pomnožite x1000 i mislima odlutajte nekih 200 km u Sombor, odnosno manje ili više u zavisnosti odakle čitate ovaj tekst.

Kratak uvod koji je stvorio poštovanje i ljubav prema ovom misionarskom poduhvatu. Prošlogodišnji, treći po redu festival, utemeljio je ovaj događaj kao konstantu, ne iznenađenje. Za to su se pobrinuli izraelska džez zvezda Avishai Cohen, Christian Loffler, kultni trip hop bend Sofa Surfers, legenda fanka Amp Fiddler.

Za još jednog učesnika imamo i zanimljivu anegdotu. Zajednički prijatelj je te junske dane provodio sa Meksikancem koji je privremeno bio u Beogradu. Pričajući o muzici Latinske Amerike, apostrofirao je jedno ime – Chancha Via Circuito, odnosno producent Pedro Kanale iz Buenos Airesa, koji je stvorio sopstvenu muzičku fuziju kumbije, murgasa, minimala, sa muzičkom ornamentikom Kolumbije, Perua, Čilea.

Po povratku kući i kratkog istraživanja na YouTube, te hrljenja ka torent sajtovima, naš akter shvata da će daleki argentinski prijatelj gostovati kroz par dana baš u – Somboru. Koja je šansa da autor najbolje Boiler Room žurke u Argentini bude u malom gradu na severu Srbije. U ovakvim momentima baš se osetimo kao sastavni deo pulsa ovog velikog sveta. Pobednički ples po rubovima matematičkih proračuna i verovatnoća već četiri godine igraju Srđan Maričić i Dejan Josić, uz ostatak sanjarske ekipe Terminala, koja ovu bajku čini mogućom. Terminal je razlog zbog kojeg Nikola Jokić nije jedina asocijacija na Sombor ovih dana, iako je on po običaju čest gost ove manifestacije.

Poslednjeg vikenda juna, Terminal Music & Arts Festival pretvoriće Sombor četvrti put zaredom u jedinstvenu oazu umetnosti i zabave, mesto susreta muzičara, likovnih umetnika, posetilaca i građana Sombora. Ideja festivala je da kroz umetnička i muzička dešavanja oživi i internacionalizuje kulturnu scenu Sombora, odnosno da utiče na razvoj građanske svesti kroz edukativne radionice, dnevne tribine, projekcije filmova i javne razgovore. 

Ovogodišnji „Terminal”obeležiće koncert RY X, trenutno jednog od najvećih imena muzičke indi scene. Raj, koji živi i radi u Los Anđelesu sebe je projektovao kao surfera, ali je pod uticajem Džefa Baklija i Perl Džema u svojoj 16-oj godini počeo da stvara muziku. Godine 2010. bio je na turneji sa grupom Maroon 5, da bi dve godine kasnije sarađivao sa Frankom Videmanom (Frank Wiedemann) na fantastičnom albumu Howling, koju je izdala kuća Innervisions. Nedugo zatim postaje glavni vokal benda The Acid, koji je u Los Anđelesu formirao sa producentom Frilendom i Stiv Nalepom.

Njegovi hitovi sastavni su deo velikog broja holivudskih saundtrekova, koje ste najverovatnje i vi gledali, sigurno tražeći pomoć od Shazama u ključnim scenama. Ry Cuming, androgeni melanholični tenor, rođen u Novom Južnom Velsu, promovisaće svoj novi album Unfurl, koji je izdat 2019 godine.

Zvezde večeri biće i Nadav Dagov (njegov performans “360 stepeni”, u kojem ga publika u potpunosti okružuje je autentično i intimno muzičko iskustvo), uz svetski poznatu autorku i pevačicu Nneku. Osim što je džemovala sa bendom The Roots, takođe je bila deo turneje sa Demijan Marlijem i Nasom (Distant Relatives 2010). Njena pesma “Viva Africa” predstavljala je omaž Africi tokom svetskog fudbalskog prvenstva 2010. godine. Ukoliko volite Eriku Badu, Neneh Cherry, ili Lorin Hil, spremite se da budete oduševljeni.

Autorima će se pridružiti im i DJ Uone koji stvara šamansku atmosferu na otvorenim nastupima, koji je imao imala prilike da oseti i publika na čuvenom Glastonberiju, a takođe je imao sjajan nastup na kultnom pesku severozapadne Nevade, pustinji Black Rock, odnosno festivalu Burning Man.

Late Night Stage u svom jedinstvenom ambijentu prirode ugostiće predstavnike elektro scene poput Glauco di Mambro, Megablast, Uone i Ayamoon. Ova bin ušuškana je iznad Velikog bačkog kanala, čija zamisao o izgradnji seže u daleku 1786. godinu. Izgradnja kanala predstavljala je najveći graditeljski poduhvat svog vremena u Evropi, a na iskopu je radilo između 2000-4000 radnika.

Posle devet godina od početka izgradnje kanal je predate na upotrebu početkom maja 1802, a austrijski car Franc I, čije ime je kanal nosio, obišao ga je pet godina kasnije, ukrcavši se na okićenu lađu u Somboru, koja ga je kanalom prevezla do Vrbasa. Sedamdesetih godina 19. veka Francov kanal je ustupljen na period od 75 godina londonskom akcionarskom društvu Wythes & Longridge. Prema podatku iz 1913, kanalom su te godine plovile 4184 lađe, kojima je prenesen teret od 500.000 tona razne robe.

U danima festivala ovaj kanal predstavlja magičnu zaleđinu muzičarima, koji izgleda kao čardak ni na nebu ni na zemlji. Ogromna stogodišnja stabla stvaraju utisak da se nalazite u nekom podzemnom svetu, u kojem obrisi krošnji u stvari predstavljaju mesto na kome otpočinje civilizacija.

Glavna bina Kabare, nalazi se iza zgrade pozorišta u centru grada, i pomislili biste da se nalazite u nekoj kulisi, koja oponaša francuski gradić u Normandiji. Intimno, romantično, akustično. Dakle, muzika, istorija, bački mir i sentimenti, paprikaš i neverica da je sve to baš tada i tamo.

Više informacija o festivalu, na zvaničnom sajtu i na FB stranici http://www.terminalfest.org.

Vitraž