The Roots – “You Got Me”, večna slava hip hopa

Priča o numeri “You Got Me” benda The Roots, ljubavnoj baladi, koju su sjajno izvele dve dame, Erika Badu i Džil Skot.

Numera “You Got Me” benda The Roots, sa albuma Things Fall Apart najbolja je hip hop balada svih vremena. Koristim svoje sebično pravo da budem subjektivan. U nastavku teksta reći ću i zbog čega, a pre toga, držaću se nastanka pesme, priče iza priče, njenog puta ka besmrtnosti, koja im 2000. godine donosi Gremi za najbolju rap/hip hop bend izvedbu. Godinu dana pre toga osvojili su Zlatni gramofon.

Napisali su je tada neafirmisana, a uveliko veličanstveno talentovana klinka iz Filadelfije Džil Skot i Skot Storč, klavijaturista i bitmejker, koji je potpisao na desetine najčuvenijih rep pesama, i bukvalno na svojim plećima držao hip hop i R’n’B scenu dvehiljaditih. Dovoljno je da spomenem samo jedan njegov beat, i da stanemo mirno – “Still D.R.E.”.

Skot Storč i The Roots

Pesma je nastajala godinama, i prati u potpunosti životnu priču producenta Skota Storča. U petnaestoj, još uvek klinac iz Južne Floride napušta školu i seli se u Filadelfiju. Sticajem okolnosti upoznaje bubnjara Rootsa Questlova, prolazi na audiciji i postaje njihov član. Tada je imao najjeftiniji električni klavir Fender Rhodes sa dve polomljene dirke, a kada ga je “Quest” video uhvatio se za glavu. Danas je on klasik i raritet kao recimo sintisajzer Moog. Topli vintage zvuk koji je ovaj kalvir kreirao, postaje glavna muzička tema Rootsa.

Embed from Getty Images

Te 1994. stvorili su neo-soul, a da toga nisu bili ni svesni. Da nije bilo producenta Vendi Goldstin, i njenih milion dolara, ovaj bend nikada ne bi postojao. Oni doduše banku od toga nisu videli, ali je taj novac otplatio snimanja i ceo album. Postali su prvi lsjv bend čuvenog Geffen Recordsa!

U to vreme je Storč previše puta čuo rečenicu “on radi bitove za Roots”, želeo je nešto više, da producira. Odlučuje se za solo karijeru, upoznaje Dr. Drea, i kreće da se piše nova strana rep istorije

“You Got Me”

Pesma “You Got Me” nastaje nakon što je napustio bend. U istoj zgradi gde je započeo svoj projekat, sprat ispod, bili su The Roots. Sudbina. Spremao je album Džil Skot, tada klinki koja je radila kao prodavačica u Urban Outfitersu. Vrata su bila otvorena, Questlove je čuo “You Got Me” i rekao mu “moramo da je imamo za album Things Fall Apart“.

Pošto je uslov bio da pesmu peva Džil, Storč ,dogovor nikada ne bi prihvatio, jer je kasnije odlučeno da pesmu peva Erika Badu. U vreme ksda je pesma izdata, bio je neafirmisani klinac, bez naznake slave. Vozio se kolima u Filadelfiji, razmišljajući kako da plati račune. U momenta dok je na semaforu čekao zeleno, u susednom automobilu čuo je svoju melodiju. Pomislio je “everything is gonna be ok”. Tako je i bilo.

U drugoj strofi pesme peva Eve, koja je nepravedno izostavljena iz creditsa, kao jedan od najbitnijih kontributora. Ostvarenje u bilo kom smislu najčešće dolazi kroz unutrašnje nemire, patnje, razočarenja. Ni “You Got Me” nije izuzetak. U sobama Ahmira Questlove-a Tompsona i Tarika “Black Thought” Trotera, legendarnih lidera filadelfijske hip hop poezije stoje brojni Gremiji, ali uspeh ne znači uvek i sreću. Ova pesma je na to podsetnik. Kako?

Kada su The Roots u avgustu 1998. prezentovali “You Got Me” izdavačkoj kući MCA Records, refren je otpevala Džil Skot, i znali su da imaju hit. Menadžment MCA držao se predloga njihovog menadžera Riča Nikolsa, koji je pre nego što je i pesma nastala, odredio Eriku Badu za vokal prvog sledećeg singla – protiv volje benda.

Daleko od toga da je izbor Badu bio kockanje ili greška. Prelepa Teksašanka etiopskog porekla, sa glasom nalik Bili Holidej, već tada je imala iza sebe album Baduizm, koji je digao na soul pijedestal.

Svojim suptilnim glasom, dala je preko potrebnu setu i melanholiju, ali niko, sada uključujući i menadžera Nikolsa nije verovao da išta može da nadmaši inicijalnu verziju gospođice Skot. Ne samo zbog vokalnih kvaliteta, već zbog činjenice da je Džil tu pesmu stvorila, postojala je neka neobjašnjiva organska hemija.

Vođstvo MCA želelo je da etablirana zvezda, dodatno osigura uspeh pesmi, kojoj su svi predviđali vanvremenski status, ali bend je i dalje želeo Džil.

Embed from Getty Images

The Roots, suočeni sa ogromnim pritiskom i mogućnošću da budu otpušteni ukoliko se ne pojave sa nečim opipljivim, da ne upotrebim reč koji svaki istinski umetnik prezire – komercijalnim, nisu imali kud.

Tompson je tada rekao Džil – “stavili su nas u pat poziciju, suptilno nam preteći da ovu numeru neće podržati ukoliko na njoj ne peva Erika. Rob sam sopstvene izdavačke kuće, nemam nikakvu kontrolu”. U spotu nema ni nje, ni Eve. Za utehu, svi su u nekom trenutku svojih karijera postali platinasti.

Da se vratim na tvrdnju sa početka teksta, zbog čega baš ova pesma? Zato što je to najtoplija seta koju sam osetio u životu. Melanholija koja je zarazna, prosto želite da se vratite u kuću i upalite kamin.

Embed from Getty Images

Pesma bi mogla da bude inspiracija za kratki film, jer poseduje radnju, obrte, pouke, uspone i padove. U njoj se prepliću ljubav, sumnje, flert, strah. Prelepa melodija obično nadvlada reči, ovde i pored sve melodičnosti, prvo registrujete strofe. Pesma mi je postala hodočašće. U jednom delu glavni vokal Black Thought, opisuje svoj susret sa Erikom, u toku svog nastupa u intimnoj koncertnoj hali Élysée Montmartre, u Parizu.

"She said she loved my show in
Paris at Elysee Montmartre,
and that I stepped off the stage,
and took a piece of her heart."

The Roots

Élysée Montmartre

Toliko je taj opis nabijen strašću i nekom neopisivom energijom, da sam prosto znao da je ambijent lokacije nezaboravan. Morao sam da je vidim. I naravno da mi je ta autentika obojila pesmu sa još hiljadu boja. Mala koncertna sala na spratu, otvorena davne 1807, nestala je u plamenu 2011, da bi ponovo bila otvorena 2016. godine.

the roots
Élysée Montmartre | Foto: Vitraž

Pod obložen parketom, intiman, zavodljiv. Élysée je više kulisa nego koncertni prostor. Ne postoji šansa da ne idealizujete neku osobu koju ste slučajno tu sreli na koncertu, a koja vam se dopala, samo iz poštovanja što je baš tu. Najveći bendovi sveta ovde sviraju iz gušta i prestiža, ne zbog novca. Ova sala ne isplaćuje honorare, ona kroji snove. Provedeno vreme tamo je kao mali curriculum vitae, u kome je samo jedna stavka – avangardnost. The Roots i snaga njihove pesme “You Got Me”, koja je uspela da imaginarni flert tako snažno prenese na slušaoce, su mi prva asocijacija na ovo zdanje.

roots vitraz
Élysée Montmartre | Foto: Vitraž

Izdvojio bih još jednu rečenicu, koja mi je u životu postala sinonim za laž. Nekih laži se gnušamo, neke osuđujemo, na neke se osmehnemo, nekih se plašimo. Na neke se naježimo, a ova je baš takva.

I've seen people caught in love like whirlwinds
Listening to they squads and listening to girlfriends
That's exactly the point where they whole world ends
Lies come in, that's where that drama begins.

Momenat kada izgovara poslednju rečenicu, je kao uragan svih laži na ovom svetu, koje se na vas strovaljuju. To ćete u pesmi ili osetiti, ili će vas mimoići, svaki pokušaj tekstualnog opisa osuđen je na propast. Ali postoji još jedan citat, totalni antipod prethodnom, koji je kao dekret o poverenju, koji ne ostavlja mesto sumnji. Deo ove pesme pre deluje da je uklesan u vremešni mermer, nego da je pisan na običnom papiru. Pažljivo ga poslušajte.

“If you were worried ’bout where
I been or who I saw or
What club I went to with my homies
Baby don’t worry you know that you got me”

Vremenom sam otkrio Džil Skot, i priču iza priče koju sam sa vama podelio. I nekako se i pravda ušunjala mašineriji interesa, a za nju nikada nije kasno. Na albumu The Roots Come Alive iz 1999, pod rednim brojem 14, ipak uz “You Got Me” stoji i “(untitled hidden track) with Jill Scott”.

Odrastao sam na verziji Erike Badu, i obožavam je. Koliko god “savršeno” bilo vrhunac, ono ličnije je nekome možda još savršenije. Činjenica da meni omiljena hip hop numera ima dve legendarne verzije, samo me dodatno ohrabruje da stojim iza svoje tvrdnje iz naslova teksta.

Yeah, so what you sayin I can trust you?
Is you crazy, you my king for real
But sometimes relationships get ill
No doubt.

Vitraž | Pavle Jakšić

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

https://www.instagram.com/vitrazmagazin/