Deset stvari koje niste znali o filmovima Wes Andersona

Njegove scenografije su bajke, likovi iz filmova nas vraćaju u neka lepša vremena, začinjeni su naivnošću, neiskvarenošću, blagošću. Teme njegovog filma su ljubav i međuljudski odnosi, uvijeni u suptilne folije sete i nostalgije.

Baš kao što pri svakom gledanju možete otkriti nešto novo, ima još mnogo toga da se nauči o zagonetnom reditelju i njegovim bogatim filmskim univerzumima. Evo deset zabavnih činjenica o Andersonu i njegovim filmovima.

Iako je dobio priličnu svotu novca naknadno, nakon uspeha filma Rushmore, Bil Marej dobio je samo 9000$ za dan svoje glume za ovaj film snimljen 1998. godine.

Soko Mordecai iz filma The Royal Tenenbaums je kidnapovan, i za nju je tražen otkup, pa je Anderson morao da nađe drugu pticu, a šta se desilo sa prvom i dalje je misterija.

Za glas gospođe Fox u Andersonovom filmu iz 2009. The Fantastic Mr. Fox, prvobitno je izabrana Cate Blanchett, ali je umesto nje ulogu dobila takođe oskarovka Meril Strip.

Ralf Fajnsa je Wes Anderson privoleo za ulogu u Grand Budapest Hotelu svojom starom dobrom psihološkom igrom, koju često primenjuje – „biraj ulogu“, bila je ponuda upućena budućem glavnom glumcu.

Mnogi setovi iz njegovih filmova postoje u realnom  životu. Porodični dom iz “The Royal Tenenbaums” postoji u Harlemu (W. 144th St. and Covent Ave). Takođe, Suzina kuća u filmu „Moonrise Kingdom“ stari je svetionik u Džejmstaunu, na Roud Ajlendu.

Movie-locations.com

Kada Stiv Zizu obilazi svoj brod u filmu The Life Aquatic, u pozadini se čuje tema The Royal Tenenbaums.

Članovi hotelskog osoblja u Grand Budapest Hotelu bili su ugostitelji iz stvarnog života, a ne glumci.
Svi radnici iza recepcije hotela iz 1930. godine u izmišljenoj evropskoj naciji Zubrovska bili su zaposleni u hotelima u kojima je odsedla filmska ekipa, dok su izviđali lokacije i snimali film. Dvoje su iz hotela u Gorlicu u Nemačkoj, a treći je bio vratar hotela Atlantic u Hamburgu.

Glumac Oven Vilson stavio je limetu u cipele zbog stalnog šepanja u Andersonovoj drami iz 2007. The Darjeeling Limited.

Grand Budapest Hotel snimljen je u tri različite razmere, 1,37, 1,85 i 2,35: kako bi gledaoce uputio o kojoj vremenskoj liniji je reč, pošto se smenjuju tri perioda: 1985, 1968, i 1930-a.

Ideja za Grand Budapest Hotel nastala je iz skice dugogodišnjeg prijatelja i saradnika Andersona Huga Ginisa (koji deli zasluge za scenario). Anderson je počeo da izviđa lokacije u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Nemačkoj i Češkoj nakon što je bio inspirisan fotografijama nalik razglednicama na koje je naleteo u Kongresnoj biblioteci.

Njegovo najnovije remek delo je film French Dispatch, koji je sa zakašnjenjem izašao ovog leta, a glume Tilda Svindon, Bil Marej, Benisio Del Toro.

Vitraž

📸: Screens

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/