Bailong lift – Ginisov rekorder i inspiracija filmu Avatar

Najviši otvoreni lift na svetu Bailong u Kini možda je star dve decenije, ali je i dalje u centru pažnje.

Nacionalni park Zhangjiajie (Čangdžačie na srpskom, uz ogradu o tačnom, prilično komplikovanom izgovoru) u Hunanu (Kina), poznat je po svojim visokim kraškim formacijama nalik stubovima, ali i izuzetnoj sličnosti sa plutajućim pejzažom Pandore – vanzemaljskog sveta, koji ima prominentnu ulogu u filmu, koji je oborio sve rekorde kada je u pitanju žanr naučne fantastike (zarada od skoro tri miljarde dolara, tačnije 2,846).

Velika većina veruje da je upravo ovaj park bio inspiracija neverovatnoj scenografiji „Avatara“ režisera Džejmsa Kamerona.

Avatar

Uz sve to park je i dom najvišem otvorenom liftu na svetu, Bailongu.

Zhangjiajie nacionalni park – ponos Kine

Godine 1982. park je priznat kao prvi nacionalni šumski park u ​​Kini sa površinom od 4.810 hektara, i deo je mnogo veće oblasti Vulingdžuan, koja je pod zaštitom UNESKA, a karakterišu je nestvarni predeli, u kojima dominira više od 3.000 stubova i vrhova od kvarcitnog peščara, od kojih su mnogi viši od 200 metara. Društvo im prave mnogobrojne gudure i klisure sa pitoresknim potocima, bazenima, jezerima, rekama i vodopadima. U ovoj oblasti se nalazi i 40 pećina, obogaćenih velikim naslagama kalcita.

Najlepši stubovi nalaze se upravo u parku u Hunanu. Iako podseća na kraški teren, ovo područje nije podslonjeno krečnjacima i nije proizvod hemijskog rastvaranja, što je karakteristično za krečnjački karst. Oni su rezultat višegodišnje fizičke, ne hemijske erozije, što prizor i samo postojanje ovih prirodnih lepota čini još nestvarnijim i nedokučivijim.

Kuruman, Wikipedia

Jedan od stubova od kvarcnog peščara, stub južnog neba od 1.080 metara, zvanično je preimenovan u „Avatar Aleluja“ planinu.

Bailong (lift Hiljadu zmajeva)

Lift Bailong, visok 326 metara, izgrađen je na strani litice u nacionalnom parku i nudi zadivljujući pogled na kraške formacije. Bailong ​​lift, u bukvalnom prevodu „Lift sto zmajeva“ vodi se kao najviši lift na svetu na otvorenom. Nadzemnih 171,4 metara lifta izgrađeno je na strani kvarcitne litice.

Lift pruža putnicima spektakularan pogled na masivne formacije kraškog monolita u ovoj oblasti, uključujući i onu u blizini koja se zove „Vojnici se okupljaju“.

Bailong može da preveze posetioce do vrha sa svog podnožja za manje od dva minuta, tačnije za minut i 32 sekunde. Struktura se sastoji od tri odvojena staklena lifta, od kojih svaki može da nosi od 46-50 ljudi istovremeno. Svaki lift ima kapacitet od 4.900 kg. Sve navedeno koštalo je oko 26 miliona dolara.

Otvoren je za javnost maja 2002. godine, a potpunu validaciju dobio je 2015. godine na  specijalnoj manifestaciji uručenja nagrade i sertifikata Ginisove knjige rekorda.

Lift služi kao kapija za neke od glavnih atrakcija parka, uključujući potok Zlatni bič, planinu Tianzi (uspon traje oko 2,5 sata) i pogled na pomenuti Avatar stub.

Ovim atrakcijama 2016. godine pridodat je stakleni most Zhangjiajie Veliki kanjon, dužine 430 m i visine 300 metara, ponevši titulu najvećeg pešačkog staklenog mosta na svetu. Trinaest dana nakon otvaranja, most je zatvoren zbog velikog broja posetilaca, i debata koje su se ticale bezbednosti posetilaca.

Deset meseci kasnije most je ponovo otvoren nakon prilagođavanja logističkih i bezbednosnih mera za prihvat tako velikog broja turista, a tu sagu je dokumentovala i kineska državna televizija CCTV.

Kritike

Poduhvat Bailong nije svuda u Kini slavljen. Lokalni stručnjaci i naučnici u početku su kritikovali projekat, rekavši da je izgradnja lifta, koja je počela 1999. godine, oštetila prirodni pejzaž. Iz današnje perspektive, Bailong ​​lift se pokazao kao jedna od najisplatljivijih i najpopularnijih atrakcija u parku, o čemu govori i broj prevezenih putnika do sada – više od 65 miliona.

Zhangjiajie je takođe dom najviše tačke za bandži skok na svetu, koja se upravo nalazi na staklenom mostu Veliki kanjon. Dakle, biće da je Hunan oblast sa najviše svetskih rekorda po glavi stanovnika. Možda u budućnosti taj trend i primat bude dodatno potvrđen, na radost ili ogorčenje lokalnih zajednica.

Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/