the beast

The Beast – automobil američkog predsednika

“Zver” američkog predsednika, koja i dan danas intrigira javnost. Granate, rezerve krvi, zanimljivosti…

Američki predsednički Kadilak – univerzalno poznat kao „Zver“ (The Beast, Cadillac One, Stagecoach), jedno je od najimpozantnijih vozila na svetu, pravi tenk od pet i po metara sa oružjem i specifikacijama koje bi obradovale svakog vrhunskog vojnika na specijalnom zadatku.

Detaljne sposobnosti mogućnosti limuzine su strogo čuvana tajna iz bezbednosnih razloga, ali tokom vremena neki detalji postali su javni, iako i njih treba uzeti sa rezervom.

Poslednja i prva linija odbrane

Oprema je u „Bondovom“ stilu, veruje se da uključujuje dimne zavese i kvake na vratima, sposobne da šalju strujni udar od 120 volti kako bi odbile napadače. Takođe, navodno, može da ostavi naftnu mrlju kako bi neprijateljska vozila proklizala i otela se kontroli.

U.S. Customs and Border Protection

Od opreme sadrži i sačmare sa prednje strane, kao i dve vrste granata – raketne i one za suzavac, opremu za noćno osmatranje i granate sa suzavcem. Da li su dodate pumparice klasične „Remingtonke“ ili neke druge, nije poznato, ali su svakako deo dodatne opreme, koja je pridodata za vreme Trampovog mandata, a tada se na bezbednosti nije štedelo.

„Zver“ je teška od 8 do 10 tona. Da li je to moguće? Jeste, pošto je ram napravljen od oklopa debljine nešto više od 20 cm, sa takođe oklopnim podnim pločama za zaštitu od potencijalnih eksplozija bombe. Prozori debljine 13 cm zaustavljaju i metak kalibra .44 magnum.

Unutrašnjost može da se zapečati u slučaju hemijskog napada, a gume mogu da izdrže kilometrima, čak i ako su probušene, doduše uz skromne brzinske performanse. Kadilaku je potrebno samo 15 sekundi da dostigne brzinu od 100 km na čas.

Cena i multiplikovane „Zveri“

U svakoj koloni postoje najmanje dve identične „Zveri“ sa odgovarajućim registarskim tablicama, tako da napadači ne mogu biti 100% sigurni u kom vozilu se nalazi predsednik, a u kom mamac. Tokom inauguracije predsednika Džoa Bajdena, koja je dolazila u bezbednosno nevreme po procenama obaveštajaca, bilo je čak sedam ovakvih vozila raspoređenih u koloni.

Greg Gjerdingen, Wikipedia, predsednički Linkoln iz 1972.

Kadilak se generalno ažurira na svakih nekoliko godina sa novim detaljima, sitnicama i napravama, tako da se procenjuje da postoji 16-20 starih modela koji su suštinski funkcionalni, ali tehnološki zastareli.

Cena je procenjena na 1,5 miliona dolara, ali se smatra da je General Motors potrošio 15 miliona dolara samo na istraživanje i razvoj modela Donalda Trampa iz 2018, bez benzina i servisa naravno, a pre krize u Ukrajini. A potrošnja je „sitnica“, oko 4,5 litara za skromnih 6,5 kilometara.

Bez zvuka, sa rezervama krvi

Zver nosi zalihe krvi koja odgovara predsednikovoj krvnoj grupi u slučaju nužde. Takođe putuje sa sopstvenim dovodom kiseonika koji se dovodi direktno u hermetički zatvorenu kabinu u slučaju napada. Limuzina može da primi do sedam ljudi, tako da predsednik nikada nije daleko od pomoći. Osnovno osoblje, uključujući predsednikovog vojnog lekara, nalazi se u jednom od tri odvojena SUV (kontrolna vozila).

Skoro nikakav zvuk ne može da uđe u kabinu zbog oklopa. Spoljašnji zvuk se dobija putem mikrofona spolja i zvučnika iznutra. Dalja komunikaciona oprema omogućava odvijanje komunikacije sa specijalizovanim vozilima koja su deo kolone.

Američki predsednik takođe ima mogućnost da pošalje šifre neophodne za ispaljivanje nuklearnog oružja iz unutrašnjosti „Zveri“ u hitnim slučajevima.

Povorka

Predsednik Bajden bio je na udaru javnosti zbog veličine svoje povorke koje je brojala neverovatnih 85 vozila tokom posete Italiji. Ironija je da je tema razgovora sa papom bila upravo životna sredina. Tadašnja pravila u Italiji zbog Kovida su doduše ograničila dozvoljen broj osoba u vozilu, ali niko ne može da tvrdi da su zaista poštovana.

U normalnim okolnostima u koloni je oko 50 vozila i 100 zaposlenih. Ponekad se dodaju dodatna vozila na novim pozicijama, a i predsednik nije nužno uvek u limuzini. Jasno je i zbog čega se rutina iznova i iznova menja.

Osnovna formacija predsedničke povorke i „Zveri“ je jedna velika koreografija.

„Automobil za rutu“  i „pilot automobil“ voze nekoliko minuta ispred kolone, predstavljaju jedan vid prethodnice, koja nudi informacije i smernice za povorku.

„Čistači“ – policija na motociklima i u patrolnim automobilima, blokiraju raskrsnice i nadvožnjake dela puta po kome povorka prolazi, zajedno sa „Lead“ vozilom, koje može biti vozilo tajne službe ili policije, i predstavlja vid tampon zone.

Predsednikova limuzina je generalno u centru povorke – poznata i kao „paket“, a iza njega se nalaze razna vozila koja takođe mogu da menjaju pozicije. „ID vozilo“ povezuje različite agencije, dok mobilni „Roadrunner“ predstavlja komunikacioni centar.

Postoji i „Jedinica za ublažavanje opasnosti od opasnih materijala“, spremna da odgovori na hemijske, biološke ili nuklearne napade (poseduje i senzore za elektronsko ratovanje koji mogu da otkriju da li je lansiran RPG ili protivtenkovska granata).

Official White House Photo by Pete Souza

Povorku još čine i tri odvojena SUV-a. U sredini su „kontrolna kola“, sa predsednikovim doktorom. Sa obe strane se nalaze još dva terenca sa otvorenim prozorima za gledanje unazad u slučaju potrebnog brzog odgovora na vatru. Ukoliko ste već zaboravili početnu formaciju ogromne kolone, evo još jednog podatka za dodatno zbunjivanje. I hitna pomoć je deo kolone, a u pridodatim vozilima mogu da budu i dodatni agenti tajne službe, vojske, ali i predastavnici za štampu Bele kuće.

Sigurnost kolone dodatno ugrožavaju brojni znatiželjnici koji duž puta žele da budu svedoci ovom neverovatnom karavanu, kao pešaci ili vozači. U Americi čak imaju i svoje ime – „beast-spotters“.

Činilo se da je 2017. godine jedan automobil pokušavao da se bukvalno priljubi uz „Zver“ bivšeg predsednika Trampa u Misuriju, jureći iz šume tik nakon prolaska kolone. Zvaničnici su rekli da je incident bio samo „slučaj automobila sa neispravnim kočnicama“.

Rukovanje Kadilakom je izazov, čak i za vozače obučene u tajnim službama. Tokom posete predsednika Baraka Obame Irskoj, automobil se zaglavio dok je izlazio iz američke ambasade u Dablinu. Kada je donja strana limuzine udarila u rampu, začuo se jak prasak. Američki zvaničnici su kasnije negirali da je Obama bio u automobilu, rekavši da to nije bila „Zver“, već „rezervna limuzina“.

Parkiranje takođe može da izazove glavobolju, što se i desilo 2009. godine u ulici Dauning, ispred kuće premijera Velike Britanije u Londonu. Za ovako glomaznu kolonu, svako trajanje duže od pola sata je potencijalna komplikacija, stoga se tada i praktikuje drugi vid prevoza, helikopter Marine One, ili još komotniji, avion, Air Force One.

Današnja „Zver“ predsednika Bajdena ima oznaku 46, koja označava 46. predsedništvo SAD.

Pavle Jakšić | Vitraž

Cover 📷: Zach Catanzareti, Wikipedia

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/