Preporučujemo filmove iz domaće takmičarske selekcije Beldocs 2019

Za svaki film Vitraž deli 2×2 ulaznice.

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Linija života” proslavljenog srpskog reditelja Darka Bajića, 8. maja (20.00) održaće se svečano otvaranje dvanaestog po redu Međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog filma Beldocs u Kombank dvorani.

Linija života –Darko Bajić, Srbija, 2019, 95′ (Premijera).

„Linija života“ je dokumentarni film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića. Kroz njegovu ličnu i umetničku biografiju prelama se jedno od najbitnijih razdoblja 20. veka – period II Svetskog rata. 

Bajić je odveden u zloglasni nacistički logor Mathauzen sa prve godine likovne akademije. Igrom sudbine, Miloš je doživeo istu tragediju svog oca Trifuna, kojeg je 1917. mobilisala austrougarska vojska i odvela ga na ruski front. U logoru se našao zajedno sa zatočenicima iz cele Evrope.

Iz neposredne blizine svedočeći dramama zatvorenika i logorskim strahotama Bajić je počeo da beleži dokaze na najbolji način na koji je umeo – crtežima. Scene užasa koje mu nisu dale mira pretočio je u likovnu ekspresiju. Crteže je krio u praznoj boci protivpožarnog aparata. U maju 1945. kada su saveznici oslobodili logor, Bajić se sa oko 150 crteža vratio u Beograd gde je nastavio studije na likovnoj akademiji.

„Linija života“ je film o slikaru i profesoru Milošu Bajiću. O surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt i postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji. 

Taurunum Boy, Srbija, 2019, 70′ – 12. maj, 19h.

Momci iz Zemuna izgledaju opasno. Provode vreme na napuštenim mestima, prave žurke i voze motore. Snovi su im jednostavni, a ljubavi neuzvraćene. Ovo leto je prekretnica u njihovom odrastanju.

O autorima: Jelena Maksimović je rođena 1984. godine u Zemunu. Diplomirala je montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Montirala je filmove prikazane na najvećim svetskim festivalima. Režirala je i korežirala nekoliko kratkometražnih filmova i muzičkih spotova. Predaje na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i koselektorka je regionalne selekcije na festivalu Slobodna Zona. Festivali: DokuFest, Astra film Festival, Torino film Festival, ZagrebDox, Cinema du Reel.

Dušan Grubin je rođen 1985. godine u Zemunu. Diplomirao je kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Filmovi koje je snimao učestvovali su na brojnim međunarodnim festivalima. Režirao je nekoliko muzičkih spotova.

Centar (13.05 / 19.00) Ivan Marković, Srbija – Nemačka, 2019, 49′

Prostrani kompleks hodnika, dvorana i kongresnih sala danas deluje kao odsjaj jedne prošlosti. Svojim predanim radom, osoblje koje održava zgradu štiti ostatke nekadašnje vizije budućnosti.

Arhitektura zgrade odražava nekadašnju ideju budućnosti, dok materijali i površine zgrade svedoče o sadašnjem stanju. Svojim predanim radom, osoblje koje održava zgradu štiti ostatke nekadašnje vizije. Sinhronim, gotovo ritualnim pokretima njihova tela se sjedinjuju sa prostorom. Sava Centar je kongresni centar čija je izgradnja završena u rekornom roku 1978.

U vreme SFRJ ovde su se održale stotine internacionalnih sastanaka, uključujući konferencije Interpola, MMF-a kao i samit Pokreta nesvrstanih. Nakon raspada Jugoslavije, kapaciteti prostora su postali preveliki za njegovu prvobitnu namenu. Zgradi predstoji privatizacija i komercijalna rekonstrukcija.

Ponedeljak, 13. maj / 19.00 / Dvorana Kulturnog centra Beograda, Q&A

Vitraž