BMW promenio logo prvi put nakon dve decenije

BMW je drugi nemački proizvođač automobila koji je u poslednjih šest meseci otkrio novi izgled. Nakon Volkswagena, koji je to učinio na salonu u Frankfurtu, BMW je svoju staru-novu ikonu stila prezentovao na vozilu Concept i4.

Ljudi pričaju o značenju loga BMW-a godinama. Zvaničnici su nepokolebljivi oko simbolike i nemaju nikakvu dilemu, ali uvek postoje oni koji ipak znaju najbolje. Ukoliko upitate obične ljude na ulici dobićete široku lepezu odgovora. Da bi odagnali sve sumnje, Nemci su objavili priču koja se krije iza značenja Roundela (kružnog medaljona).

Postoje dve glavne teorije oko plave i bele boje u samom krugu. Jedna govori da plava boja reprezentuje nebo koje se pomalja kroz propelere aviona. Zašto Zato što je na samom početku BMW pravio avionske motore, tačnije nije se ni zvao BMW već Rapp Motorwerken. To je bilo 1913. Ukoliko budete guglovali Rapp Motorwerken moći ćete da zapaziti da je kompanija imala potpuno drugačiji logo, sa konjem u sredini.

Logo i njegova simbolika nisu bili u centru pažnje u prvim godinama kompanije, objasnio jer Frd Jakobs, arhivski direktor BMW Group Classic. U tih prvih nekoliko godina, BMW uopšte nije bio u svesti javnosti. Biznis se svodio na licencirane proizvode i na održavanje avionskih motora za novoformiranu nemačku aviokompaniju Luftwaffe.

Reklame koju možete da vidite iznad ovih redova, a koja je promovisala brend datira iz iz 1929. godine, a isti motiv korišćen je i u reklami iz 1942, što je bilo dovoljno da se kreira mit. BMW se nije mnogo trudio da ovaj mit oponira.

Ali ipak, to nije značenje koji amblem reprezentuje, u stvari amblem se odnosi na Bavarsku zastavu, koja u sebi ima obe ove boje. Na zvaničnom sajtu automobilskog giganta stoji informacija da je 5. oktobra 1917, mlada kompanija dobila svoj logo, koji je zvanično registrovan i zaveden. Zadržan je stari oblik Rapp-a, ali su u njemu reprezentovane i boje Bavarske.

Raspored tih boja je doduše u inverziji, barem prema heraldičkom pravilu, po kome čitate u smeru kazaljke na satu, od vrha levo. Do ovoga je došlo zbog tadašnjeg lokalnog zakona po kome se zaštiti znak pokrajine nije smeo koristiti u komercijalne svrhe. Stoga je logo promenjan tačno onoliko koliko je bilo potrebno da bude spreman da se nalepi na automobil.

Posle nešto više od dvadeset godina (tačnije od 1997), BMW logo će ponovo biti redizajniran. Odbacuju crni prsten, te ostaje samo transaprentni krug. Ostatak loga dobio je glađi i moderniji izgled, koji je više usmeren na novije gneracije, koje su digitalno osvešćenije, što je odluka koju je podržao i Jans Timer, podpredsednik kompanije zadužen za klijente i brend. Plavo beli amblem ostao je netaknut.

Cilj promene je veća otvorenost i jasnoća kako se kaže u saopštenju kompanije. Svoj debi novi logo imao je na novom vozilu Concept i4. Za sada ipak, ne postoje planovi da se ovaj trend prenese na njihov celokupan i redovan proizvodni pogon, već će se logo koristiti za sada samo kroz socijalne mreže i komunikaciona sredstva.

Ovo je šesti logo u istoriji dugoj 103 godine, i nijedan od njih ne odudara preterano od onog prethodnog. 

Videćemo šta će na ove promene reći oni od kojih BMW živi, a to svakako nisu milenijalci.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

https://www.instagram.com/vitrazmagazin/