Brajan Krenston i Aron Pol: Breaking Bad u „novom ruhu“

Šta je spojilo čuvene glumce kultne serije “Breaking Bad”, da ponovo budu zajedno, uživaju i smeju se, vođeni svojim strastima. Ništa bez Meksika.

Breaking Bad. Velikoj većini nije potrebno dodatno pojašnjenje. Američka televizijska serija koju je režirao Vins Giligen smatra se jednom od najboljih ikada snimljenih, rame uz rame sa Sopranovima. Junaci radnje smešteni su u Albukerkiju, u Novom Meksiku, glavni junak je Volter Vajt, profesor hemije u srednjoj školi koji se okreće drugoj strani zakona da bi prehranio trudnu ženu i sina sa cerebralnom paralizom. Njegov bivši učenik Džesi Pinkmen saučesnik je u stvaranju imperije metamfetamina. Ostalo je istorija kinematografije u koju su otišli.

Dos Hombres Official

A sa njima i glumci koji iza ovih uloga stoje. Brajan Krenston i Aron Pol, koji su seriji doneli sedam nagrada Emi, od kojih je jedna otišla Krenstonu za glavnu, a dve Polu za sporedne uloge.

Činjenica da su se ponovo okupili pobudila je pažnju ne samo njihovih obožavaoca, već i kompletne javnosti, bez obzira što povod nije film, već meskal, destilovano alkoholno piće napravljeno od bilo koje vrste agave, roda prvenstveno poznatog po svojim sočnim i kserofitnim vrstama koje tipično formiraju velike rozete snažnih, mesnatih listova.

Mi bismo je verovatno nazvali rakijom, ali da ne ljutimo stanovnike meksičke države Oahake.

Isti glumci nove uloge

Otkud njih dvojica ponovo zajedno u projektu Dos Hombres? Tri godine nakon završetka serijala sreli su se slučajno u Njujorku. Nedostajali su jedan drugom, ali su znali da je prerano da ponovo glume zajedno, i uz čašicu meskala koju je ponudio Pol počeli su da debatuju. Predstava je bila opcija, ali je prave karte ubrzo otvorio Volterov nekadašnji šegrt, ponudivši da prave piće koje su upravo tada i pili.

Brajan Krenston nije bio oduševljen, prvo o tom biznisu nije znao ništa, drugo, prisetio se srednjoškolskog pijanstva koje je uključivalo meskal, koji mu je budio asocijaciju na sredstvo za pranje tepiha.

Aron Pol nije odustajao, seli su u kola i zaputili se u bar specijalizovan za piće koje vodi poreklo od reči nahautl mexcalli (agava kuvana u pećnici). Nakon par čašica, Krenston je bio „pečan“ kao i agava koju je pio. Doneli su odluku da naprave nešto autentično i uputili se u meksičku Oahaku, prestonicu ovog pića.

Davno mi je neko rekao da Novak Đoković nije bogat što voli novac, već što voli tenis, a novac je došao kao plod te ljubavi. Tako i dvojac iz Breaking Bed-a, nije želeo samo da stavi svoje ime na etiketu, već da njihova avantura uključuje strast, da ima dubinu i smislenost, i da prati kulturu u kojoj proizvod nastaje, što je u današnje vreme površnosti priličan kapric.

Proces pravljenja meskala nema prečice. Agava se obrađuje na palenkama, što podrazumeva obradu bez struje. Meskal se pravi od šestogodišnjih agava sakupljenih sa brda oko San Luis del Rija, u Oahaki. Srca agave pinje peku se nekoliko dana u zemljanoj jami zagrejanoj kamenjem. Pinja se zatim gnječi metodom tahona (kamena) kako bi se izvukli sokovi bogati šećerom za fermentaciju na otvorenom kako bi se dobio alkohol sa divljim kvascem. Konačno, sok se destiluje na drvenoj vatri zagrejanoj pre flaširanja.

Dos Hombres Official

Dos Hombres

Stara škola pravljenja meskala u svom najboljem izdanju, i baš to su i hteli. Povezali su se sa vrhunskim majstorom treće generacije „meskalera“ Gregoriom Velaskom Luisom koji se poslom bavi od svoje osme godine. Sa njim su vrlo brzo postali prijatelji, ali i deo zajednice i familijarnosti u Oahaki koju su zavoleli, a koju čine vredni i skromni ljudi. Tako je nastala jedna spontana američko-meksička priča Dos Hombres, dva muškarca.

Dos Hombres Official

Glumci su se zapitali kako oni mogu da pomognu meksičkoj zajednici, a da to ne bude klasična paravan priča o većem ili manjem eksploatisanju radne snage, kakvu retki izbegnu, poput belgijskog kreatora Drisa Van Nutena. Oslušnuli su ih i doneli su odluku da im pomognu da naprave novi vodovod, pa je Dos Hombres platio i instalirao potpuno novi sistem za vodu visoke tehnologije, ne samo za brend, već i ljude kojima je potrebna čista voda za piće.

Dos Hombres Official

Gospoda

Šmekeri kakvi jesu, Brajan i Aron nisu uzeli zdravo za gotovo lakoću življenja koju imaju u Americi, već su hteli da pomognu. I tako je nastao i proizvod, koji je po onima koji ga piju poput priče koja stoji iza njega, koja je otpočela 2019. godine. Kvalitetan. Prošle godine njihov Espadin meskal koji je napravljen od najmanje šest godina stare Espadin agave (42% alkohola) u prirodnom i starinskom procesu od podzemnog pečenja do divlje fermentacije sa lokalnom izvorskom vodom, do pečenih bakarnih lonca gde se duplo destilira osvojao nagradu za nagradom.

Dos Hombres Official

Nema aditiva, glutena, šećera, uz samo 70 kalorija ukusa kora zelene jabuke, karamelizovanog šećera agave, sušenih i blago dimljenih kriški manga, kedra, i mešavine ukusa dimljenog voća i gline, koja daje patinu zemlje po ceni od 65 dolara.

Ograničeno izdanje Tobala rasprodato je čim je pušteno u prodaju (iako je cena 350 dolara), od istoimene agave Tobola koja raste u planinskim predelima i mnogo je manja od standardne Espadin agave (otprilike osam do 10 puta). Mala veličina uz do 15 godina rasta pre žetve pomažu u stvaranju više koncentrisanih šećera i aromatika u mesu pinje. Epilog je piće sa ukusom blago začinjenog džema od šljiva koji vodi ka blago gorkom tamnom kakao prahu sa primesama lavande ili belog poljskog cveća, spoj koji na kraju vodi ka ukusu pečenog voćnog drveta zapaljenog u furuni u dvorištu.

Za svaku ubranu agavu, Pol i Krenston zasade dve nove, kako bi i njihova kompanija ali i druge mogla da ih beru i narednih godina.

Ovako izgledaju priče koje imaju priču iza priče, odnosno dušu. Tu je upleteno i prijateljstvo, poštovanje. U odnosu na seriju Breaking Bad mogli bismo da kažemo da stvorena mala inverzija, pa tako Brajan zna posao, a Aron hemiju. Tako je to kada spaja sudbina, a ne puki biznis.

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/