Džon Lenon – “Strawberry Fields Forever”

“Strawberry Fields Forever” bio je još jedan od moćnih Lenonovih halucinogenih, psihodelično-nadrealnih eksperimenata svešću i kreativnošću, nastao pod snažnim uticajem LSD-a.

Okupivši se u Abbey road studiju, u Londonu, 24. novembra 1966, obnovljeni i osveženi nakon definitivnog kraja njihovih zamornih koncertnih nastupa širom sveta u prethodne četiri godine (poslednji javni nastup Bitlsa desio se u Kendlstik parku, San Francisko, 29. avgusta 1966), i nakon završetka albuma Revolver, Bitlsi su bili više nego spremni za nove kreativne izazove – radikalne promene koje su se dešavale sa obe strane Atlantika – kako u okviru rokenrola, tako i u društvenom smislu jednog burnog, protestnog, socijalno angažovanog vremena brojnih građanskih i studentskih pokreta protiv rata i za ljudska prava.

Kao bend nalazili su se na prekretnici, i u pripremi je bio rad na njihovom antologijskom albumu Sergeant Pepper’s lonely hearts club band (1967), a osnovna ideja vodilja za novi album, nakon revolucionarnog i eksperimentalnog Revolvera (1966), natopljenog oblacima dima, lepljivošću marihuane, i izmaglicom LSD kiseline, bila je stvaranje autobiografskog albuma oslonjenog na zanesena sećanja članova benda na njihovo detinjstvo u rodnom Liverpulu.

Prethodnica albumu bio je, ispostaviće se kasnije, njihov možda najznačajniji singl (dvostruka A strana ploče) sa pesmama Džona Lenona i Pola Mekartnija “Strawberry Fields Forever” – “Penny Lane” (1967), mini remek-delo nastalo u periodu od pomenutog novembra 1966. do januara 1967.

Pod dirigentskom palicom maestra Džordža Martina i tehničara Džefa Emerika, tokom novembra i decembra, unutar legendarnog londonskog studija kompanije EMI, nastajala je prva, od dve monumentalne pesme za pomenutu singl ploču koja će svetlost dana najpre ugledati u Americi – 13. februara 1967, a potom i u rodnoj Britaniji 17. februara iste godine.

“Strawberry fields forever” bio je još jedan od moćnih Lenonovih halucinogenih, psihodelično-nadrealnih eksperimenata svešću i kreativnošću, nastao pod snažnim uticajem LSD-a. Njegov kreativni prodor u unutrašnjost uma obeležen je biserima poput “Tomorrow Never Knows”, “Lucy in the Sky with Diamonds”, “A Day in the Life”.

Strawberry field

Naslanjajući se na numeru “She said, she said” i kreativnu viziju albuma Revolver, sneni, i u fazi samopreispitivanja Lenon se istraživački upušta u snažna, zbunjujuća i lična osećanja, vraćajući se romantičarski u nevinost detinjstva i vreme dok je lutao područjem Stroberi filda sa prijateljima Pitom Šotonom i Ajvanom Vonom. Ovo eksperimentisanje će se vremenom, nažalost, pokazati kao veoma opasna ’’igra“ i dvosekli mač, poguban po mnoge velike umetnike, pa i čitavu jednu generaciju mladih, hrabrih ljudi, željnih pomeranja granica svesti i preispitivnja nametnutih vrednosti.

Lenon se, kao kompletan autor pesme, unosi u lik dečaka, siročeta iz doma Strawberry field, u ulici Bikonsfild roud koji se nalazio u blizini Lenonovog dečačkog doma u Vultonu, predgrađu Liverpula.

Lebdeći kroz snene, psihodelično-nadrealne, čudesne tonove ove kompleksne kompozicije uplovljavamo nošeni talasima lizergičnih fluktuacija u lenonovsku studiju o nesigurnom identitetu samotnog buntovnika protiv svih institucionalnih stvari, s jedne, i sentimentalnu čežnju za neobuzdanim detinjstvom ispunjenim maštom i igrom sa druge strane.

Uplovljavamo u Lenonov imaginarni svet refleksija i introspekcije, vizionarsko polje jagoda iz njegove mašte. Na snimanju kompozicije su osim Lenona (vokal, akustična gitara, bongosi,melotron), učestvovali i Mekartni (melotron, bas gitara, električna gitara, timpani, marakas), Harison (električna slajd gitara, timpani, marakas i svarmandal), kao i Ringo Star, Mal Evans, Nil Aspinal, Teri Doran, Stenli Roderik, uz niz drugih autora, koji su preko bubnjeva, daira, gvira, do violončela, truba i drugih instrumenata, dali svoj pečat ovoj pesmi.

Polja jagoda zauvek
Dozvoli mi da te povedem sa sobom, pošto idem dole do Polja jagoda
Tamo ništa nije stvarno, i nemaš za šta da se uhvatiš
Lako je živeti zatvorenih očiju, ne razumevati i ono što vidiš
Postaje teško biti neko, ali ipak nekako uspeva, meni to mnogo i ne znači
Mislim da nikoga nema na mom stablu, to bi po meni moralo da bude ili visoko ili nisko
To je kao kada ne znaš svoju melodiju, ali nema veze, u stvari, ja mislim da to i nije loše
Polja jagoda zauvek
Uvek, ne samo ponekad, mislim da sam ja u pitanju
Ali znaj, ja sam svestan kada je u pitanju san, mislim da znam, da mislim „Da”
Ali sve je to pogrešno, u stvari, ja se sa time ne slažem

Bitlsi su ovom revolucionarnom numerom ukazali na pravu temu engleske psihodelije – nostalgiju za naivnim dečijim vizijama (što će Syd Barrett sa svojim bendom Pink Floyd dovesti do muzičkog vrhunca na Ostrvu, krajem šezdesetih), za razliku od tema američke psihodelije upućene pre svega na stvari vezane za ljubav i droge. 

Promenjena svest Džon Lenona

Pesma “Strawberry Fields Forever” bila je ogledalo duše, transformacije i promenjene svesti Džona Lenona, pod velikim uticajem i njegove nove ljubavi – avangardne japanske umetnice Yoko Ono koju je upoznao na njenoj samostalnoj izložbi u Londonu. Ona će radikalno transformisati Lenona i kao čoveka i kao umetnika, odvevši ga narednih godina u mnogo beskompromisniju i avangardniju, politički angažovanu fazu, i skori razlaz sa Bitlsima i prošlošću, kao i sa Džonovom prvom suprugom – Sintijom Lenon. 

Melodija ove magične, nadrealne, hipnotičke, sanjarske i retrospektivne kompozicije pokazuje Lenona u fazi polusna, introspektivnog, odsutnog iz sivila svakodnevnice i realnosti, izgubljenog u potrazi za novim identitetom, umetničkom vizijom, životnom misijom i kreativnošću koja se tih godina bližila vrhuncu (albumi – John Lennon Plastic Ono band (1970) i Imagine (1971).

,,Prva“, sporija verzija pesme, urađena je bez studijskih muzičara i dodatnih instrumenata u određenom tonalitetu. Potom je Lenon, nesiguran u sebe i ono što zapravo želi u tom trenutku konsultovao Džordža Martina, legendarnog Bitls producenta, po nekima njihovog petog člana, uradivši potom ,,drugu“, bržu verziju pesme u drugačijem tonalitetu sa dodatnom gustinom snimka i nizom raznorodnih muzičkih instrumenata, uz korišćenje trube i violončela.

A potom su čudesnom studijskom magijom, više nego revolucionarnom i naprednom za to vreme, Martin i Emerik uspeli do tada nemoguće – da ubrzavanjem dva različita snimka dođu do jedinstva pesama približno istog tempa. Na kraju snimanja, nakon više od 50 sati utrošenog studijskog rada, oduševljeni Džordž Martin opisao je ovaj snimak kao ,,potpunu tonsku poemu, poput modernog Debisija“!

Kreativna magija Bitlsa i njihova jedinstvena inovativnost i maštovitost ovom su antologijskom numerom dali pop muzici novu, avangardniju i sofisticiraniju notu, nadomestivši spontanošću i originalnošću tehničku ,,nesavršenost“ kao mogući nedostatak u odnosu na domete klasične muzike. Rok muzika je sa Bitlsima dobila svoje novo, umetničko ruho i izražajne mogućnosti unutar okvira ,, jednostavnih“ pop kompozicija,

“Strawberry Fields Forever”, uz Mekartnijevu ,,Penny Lane“, bila je najava nove, možda najznačajnije Bitls revolucije i albuma nakon kojeg više ništa nije bilo isto. 

Album Sgt. Pepper’s lonely hearts club band bio je temeljno oslikan LSD-jem. Zvuk tog magičnog albuma ostaje najautentičnija zvučna simulacija psihodeličnih doživljaja stvarnosti jednog vremena. Nadrealnoj atmosferi albuma koji je obeležio jednu čudesnu epohu doprineo je i jedinstveni Lennon-McCartney kreativni proces nalik snu i laganom transu.

Njihova vrela i buntovna keltska krv, natopljena lizergičnom kiselinom i halucinantnim čarima THC-a, osnažena kreativnom intuitivnom lucidnošću iznedrila je niz veličanstvenih umetničkih ostvarenja koja su postala simbolima vremena, neizbrisiv trag u svesti jedne generacije koja je pokušala da promeni sve(st).

Dragan Uzelac | Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

https://www.instagram.com/vitrazmagazin/