Edge u Njujorku – nestvarni Menhetn i klizalište u oblacima

Neboder 30 Hudson Yards otvorio je nove perspektive Menhetna. Dive mu se i rigidni Njujorčani, i reke turista iz celog sveta. Ukoliko ste mislili je klizanje na ledu na 400 metara ipak samo preterivanje, prevarili ste se.

30 Hudson Yards (takođe Severni toranj) je supervisoki neboder od 396 metara na zapadnoj strani Midtaun Menhetna u Njujorku. Smešten u blizini Hels Kičena, Čelsija i oblasti Penn Station, zgrada je deo projekta obnove Hadson Jardsa, plana za preuređenje dela koji se naziva Metropolitan Transportation Authority’s West Side Yard. To je šesta najviša zgrada u Njujorku i osma u Sjedinjenim Državama, a nije da ih tamo manjka.

Edge

Zgrada ima trouglastu terasu, vidikovac od 24 metra, poznatu kao The Edge (ivica), koja izvire sa 100. sprata, sa barom i prostorom za događaje na 101. spratu. Panorama, na skoro 340 metara visine, otvorena je u martu 2020. godine, kao jedna od retkih pozitvnih stvari u Njujorku tokom kovid pandemije. Opservatorija One World i Willis Tower tako su dobili ozbiljnu konkurenciju i zvanično 30. avgusta iste te godine nastupom Weekenda u okviru dodele MTV video muzičkih nagrada.

Edge je druga je najveća spoljna osmatračnica, vidikovac ili panorama kako vam je kolokvijalno milije, koja sadrži optički providne podove na svetu, posle „Skajvoka“ na Madeiri. Stakleni pod u osnovi je neuništiv. Možete skakati gore-dole po njemu, ležati ravno i gledati automobile koji se kreću ispod poput mrava. Ali taj prvi korak po staklu neće biti nimalo prijatan, jer se momentalno budi primarni instinkt za preživljavanjem. Znojenje, tahikardija, makar većini.

A kada se oslonite na 2,7 m visoku barikadu od prozirnog stakla nagnutu 6,6 stepeni ka spolja, čeka vas vrtoglavi pogled od 360 stepeni na horizont južno i istočno od Menhetna; okolne opštine Njujorka; i na zapad preko reke Hadson, ka državi Nju Džersi.

Dizajn

Ovo arhitektonsko čudo (koje pokriva prostor koji je 1.9x veći od Pentagona) dizajnirale su grupacije KPF (Kohn Pedersen Fox) i Rockwell Group, koje su učestvovale i u drugim riskantnim i epohalnim arhitektonskim inovacijama, poput aerodroma Čangi, odnosno njegovog terminala 5 i hotela Atlantis Royal u Dubaiju, među mnogim drugim projektima. Za ovaj su dobili i nagradu Structural Engineering Award of Excellence 2022. godine.

Pixabay

Edge nije samo paluba za osmatranje, već impresivno iskustvo, koja prožima Njujork, a činjenica da se izbirljivim Njujorčanima, koji ne vole novotarija, projekat dopada, možda je i najveći kompliment. Na svom putu ka panorami, pogled prema gore vodi vas ka mapi dugoj 24 metra koja slavi Menhetn, išaran raznim svetlima koja lebde iznad živahnih gradskih četvrti.

Unsplash

Šetalište nalik tunelu nudi i audio i vizuelne stimulanse – pomislite na brzinu zvuka (vozove u pokretu) i tanane, gotovo umirujuće zvuke konstrukcijskih radova u daljini.

Vožnja liftom, ograničenog kapaciteta, traje tačno 52 sekunde. Podelite sa brojem spratova – prilično brza vožnja.

Kada iz njega izađete možete da vidite kako zidovi liftova „oživljavaju“ dok se ekrani poznatih znamenitosti Njujorka grade od temelja preko animiranih skica koje se pretvaraju u oštre fotografske slike.

Unsplash

Kako se lift približava nivou 100, oblaci zamenjuju pogled na grad, a posetioci se osećaju kao da su na nebu dok se vrata lifta otvaraju. Povratno putovanje, takođe manje od jednog minuta, sadrži drugačiju predstavu, ovog puta koja počinje sa oblacima i vodi goste u impresivnu šetnju „Hajlajnom“ (povišena teretna železnička linija pretvorena u javni park na zapadnoj strani Menhetna u vlasništvu grada Njujorka). To je podsetnik na obližnje turističke atrakcije, ali i inovativan način da se završi putovanje sa neba Menhetna.

Ali za ljubitelje adrenalina kojima providan pod i nije toliko zastrašujuće iskustvo, a dramatična panorama više proplanak za jutarnji čaj, postoji još nešto da zagolica uspavani hipotalamus.

Edge New York Official

A to je klizanje. Da, i to uz kakav pogled. Klizalište od oko 100 kvadratnih metara postavljeno je u zatvoreni deo nebeske palube, ali klizači će i dalje moći da uživaju u horizontu Njujorka dok se kreću oko klizališta, i to od ove nedelje pa do marta.

Ono što se nalazi ispod klizaljki neće biti uobičajeno klizalište od leda. Umesto toga, Hudson Yards koristi nešto što se zove glajs (Glice), sintetički led, koji ne zahteva upotrebu električne energije.

I posle tog klizanja ne preostaje vam ništa drugo nego da sebe častite pićem u baru iznad, nekim Pino noarom eventualno, uz Hemingvejevu konstataciju „život je lep i za njega se vredi boriti“.

Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/