Los Anđeles: najveća strast čuvenog Entoni Burdena

Poznati američki kuvar, pisac i televizijsko lice Entoni Burden očaravao je gastronomske zaljubljenike širom sveta godinama. Jedan grad je i njega “kupio”. Pročitajte zbog čega.

Entoni Majkl Burden, inače rođeni Njujorčanin bio je poznati američki kuvar, pisac i televizijsko lice. Samosvojnost, strastvenost i nefiltrirana životna prizma, osobine su koje su ga učinile jednim od omiljenih TV junaka, uključujući i naše podneblje, a to se naročito odnosi na ljubitelje gastronomije i putovanja, koje intrigira kako zaista izgleda život iza zatvorenih kuhinjskih vrata širom sveta.

Kao domaćin serijala “A Cook’s Tour”, Bez rezervacija” i 11 sezona emisija “Nepoznati predeli” na CNN-u, Burden je gledaoce suptilno uveo ne samo u domove i kuhinje ljudi širom sveta, već ih je upoznao i sa njihovim navikama, kulturom, običajima, ritualima.

Burden nažalost više nije sa nama, sa njime su otišle i njegova dečija radoznalost, emisije za dušu, slikoviti život na društvenim mrežama, koji je bio hodočašće obožavateljima širom sveta. Njegov život tragično je okončan upravo na snimanju jedne takve emisije (“Nepoznati predeli”) u Parizu juna 2018. godine.

Embed from Getty Images

U amanet nam je ostavio trajne preporuke, sećanja, kojim se iznova i iznova vraćamo. A kojoj destinaciji se najčešće vraćao on? Odgovor glasi Južna Kalifornija, i njena metropola. Otud je i ovaj tekst omaž njegovoj fascinaciji, Los Anđelesu, u kojem je proveo dobar deo vremena tokom svih godina njegovih putešestvija.

“Ono što volim kod Los Anđelesa je porodični restoranski biznis, kultura življenja omeđena profesijom, možda je bolje reći”, izjavio je jednom prilikom. U miniserijama koja su otkrivala gastronomska predgrađa ovog velegrada, otkrio je da je upravo LA jedan od retkih gradova u kojem ovakvi biznis i dalje opstaju.

In-N-Out

Poput mnogih turista koji dođu u Ameriku, a cene dobar burger, Burden je obožavao  “In-N-Out”, osnovan upravo u Kaliforniji 1948. od strane Harije i Ester Snajder. To je oduvek bio njegov prvi losanđeleski obrok. A tamo ni za šta drugo nije mario nego za jedan “Double Double”, sočna govedina sa sirom i lukom. Nije ga doduše voleo samo Burden, deluje kao da ga i dan danas vole svi. Merilin Menson, Džulia Roberts, Riz Viterspun, Dajan Kruger, i mnogi drugi.

Hotel Marmont (Chateau Marmont)

Ovaj hotel, dvorac, delo arhitekte Arnolda Vajcmana rađen je po uzoru na francuski zamak “Chateau d’Amboise”, koji je deo francuske kulturne baštine od 1840. godine. Upravo je on bio Burdenovo “sedište” kada god bi ga put naneo u Holivud. Jednom prilikom je za magazin “Travel+Leisure” izjavio da “kada bi mogao da bira gde da ostatak svog života privede kraju to ne bi bio ni Pariz ni Tokio, već Marmont na Bulevaru Sanset 8221”.

Wikipedia, Gary Minnaert

Hotel bez koga ne bi postojao film Buntovnik bez razloga sa Džejms Dinom, koga je Beti Dejvis umalo spalila dva puta, koji je svedok ljubavi Šeron Tejt i Romana Polanskog, domaćin Džimu Morisonu, Led Zeppelin, Helmutu Njutnu, Natali Vud…Obožavali su ga i Čarls Bukovski, Eni Libovic, Tim Barton, Kventin Tarantino, Hanter S. Tompson, Skot Fitcdžerald.

Cielito Lindo

Burden je čitavu jednu emisiju “Nepoznati predeli” proleća 2017. posvetio meksičkoj hrani i kulturi Los Anđelesa. Posetio je “Cielito Lindo”, u ulici Olvera, u kojoj se restoran nalazi od daleke 1934, čuven po svojim takitosima u sosu od avokada. Burden je takitose i buritose punjene pasuljem i maćakom (tradicionalno sušeno meso, jako začinjena govedine ili svinjetina, koja je rehidrirana, i kao takva postala biser kuhinja Severnog Meksika i jugozapadne Amerike) tamanio sa  komediografima Al Madrigalom i Gustavom Areljanom, autorom kultne knjige “Taco USA: How Mexican Food Conquered America.”

Cielito Lindo

Na tom tragu, nije slučajno izdvojio i restoran „Tacos Villa Corona“, u Etvoter Vilidžu, koji je pozvat po svom doručku, „simbolične“ kalorijske vrednosti – buritos + takos. Ukoliko je ovo doručak, verovatno se pitate šta se tamo ruča? Verovatno ništa, nakon ovakvog prvog obeda, ako je verovati Burdenu.

Burden je bio i ljubitelj porodičnog „bikini bara“ „Jumbo’s Clown Room“, koji se nalazi u centru Istočnog Holivudu. Ovaj bar otvoren je 1970, ali je tek osamdesetih postao mesto bluda. Duh burleske, žestoka pića, klovnovi koji dominiraju po svim zidovima ovog lokala, deo su stare holivudske patine.

Korejska četvrt

Burden je restoran “Myung In Dumplings” posetio za vreme emitovanja serijala na  CNN-u. Uživao je, gostivši se kraljevskim knedlama Vang mandu (sa gustim testom omotanim oko svinjetine, kimčija (tradicionalni korejski prilog, fermentisano i slano povrće)) sa uličnim umetnikom Dejvidom Čoeom, koji je imao sjajne tekstove u magazima Hustler i Vice.

Pio je pivo “Hite”, slatki, zlatni lager, od ječmenog slada i pirinča,  tankog tela, koji je svoj uzor našao u američkim pirinčanim klasicima poput Badvajzera. Uz “OB” i “Cass”, ovo pivo je deo inventara gotovo svih južnokorejskih barova i pabova.

U ovoj četvrti često je obilazio i Parkov roštilj (Park’s BBQ) na aveniji Vermont, čuven po Wagyu govedini i ggot sal ribaj stejku. Njegova omiljena porudžbina ipak je bila – jezik. Sveti triling azijske kuhinje činile su i tajlandske nudle izašle iz vrelih posuda za paru u lokalu Sapp Coffee Shop, koji se nalazi u jednom opskurnom šoping molu.

Osteria Mozza

Ispoštovao je Burden naravno i italijansku kuhinju, oličenu u kultnoj osteriji Mozza u aveniji Melrouz. Kancone, energija, oduševljenje, i pomalo holivudskog spektakla, Izuzev ovog poslednjeg imali biste utisak da se nalazite u nekoj od osterija čuvenog rimskog Trasteverea, nadomak jedne od najstarijih rimskih crkava Santa Maria In Trastevere.

Osteria Mozza je ležeran restoran, osim jedne kategorije – blačenja. Nensi Silverton, sve i svja ovog restorana, osoba je koja je stil i eleganciju brižljivo izdizala na pijedestal. Kultura oblačenja deo je nepisanih pravila ovog restorana. Burden je uživao u ručno izrađenim testeninama, goveđim taljatama sa roštilja, do kolača od ruzmarinovog maslinovog ulja poslastičarskog šefa Dalie Narvaes. Neka od holivudskih faca je jednom prilikom izgovorila –  “meni ovog mesta lokalci mogu recitovati napamet: najveći hitovi”.

Nancy Silverton, Osteria Mozza

Od Burdena se privremeno opraštamo, onako kako bi i on svoje veče priveo kraju, koktelom, u baru “Musso & Frank Grill” u Holivudu, gde barmen Brajan Perulji kreira svoj klasični martini, najbolji u Los Anđelesu, toliko dobar, da je Burden na trenutak umeo da zaboravi da mu je koktel Negroni ipak bio najveća žudnja.

“Musso & Frank Grill”

Pavle Jakšić | Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/