Novi album Džon Koltrejna

Pronađena muzička soba najveće džez piramide.

Uvod o Džon Koltrejnu ljubiteljima džeza bio bi teška uvreda. Reći ćemo samo –  jedan od najpoznatijih i najcenjenijih džez muzičara, čovek koji je kreirao raspoloženja, žanrove, istoriju. Džezer po kome je nazvana crkva u San Francisku.

Njegov tek pronađeni album, Both Directions At Once biće objavljen 29. juna ove godine, 55 godina nakon što je originalno snimljen u studiju Van Gelder u Nju Džersiju.

Kvartetsko društvo čine saradnici, koji su bili neizostavni deo većine njegovih klasika, poput albuma A Love SupremeColtrane, Ballads. Džimi Gerison na basu, Elvin Džouns na bubnjevima, i MekKoj Tajner na klaviru.

Sa leve – John Coltrane, Elvin Jones, Jimmy Garrison, McCoy Tyner.

Master kaseta, zaboravljena u studiju, najverovatnije je uništena greškom njegove izdavačke kuće, prilikom sređivanja datoteke.

Srećom, svoju verziju, Koltrejn je ostavio bivšoj supruzi Naimi Koltrejn, sa kojom se razveo 1966. godine. Album, koji je društvo pravio najverovatnije starim spisima i Džonovim sitnicama, večnim zaboravom neuspelog braka, tek nedavno je otkrila, i ubrzo se povezala sa izdavačkom kućom Impulse!, koja je producirala njegovih osam albuma.

Soni Rolins, Koltrejnov prijatelj, i jedan od najvećih saksofonista svih vremena, opisao je ovo otkriće kao pronalaženje nove sobe u “Velikoj piramidi”.

Ben Ratlif, bivši džez kolumnista Njujork Tajmsa i autor knjige Coltrane: the Story of a Sound, izjavio je listu Gardijan: “Da je ovo poslednji stadijum ulaska kvarteta u stabilnu i autoritativnu fazu.

Ne postoji grandiozan dizajn ovde, ali pokušava nove stvari, svirajući čudnovati bluz, uz besprekorne improvizacije, to je više nego puno”. Dodaje da je Both Directions at Once: “Studija o tome koliko je bend bio snažan, koliko je moćna bila njegova namera, praćena još snažnijom koncentracijom”.

Ploča dolazi iz plodonosnog Koltrejnovog perioda, kada su pomerali granice džeza svakim novim albumom. Improvizovanje bez ustručavanja, ali uz poštovanje pravila. Koltrejn.

Vrlo važno poglavlje “Trejnovog” koloseka, važna je karika u razumevanju njegove muzičke genijalnosti. Dve godine pre albuma Ascension, gde je svoj kvartet uveo u eksperimentalni, spiritualni big band, utirujući put ka slobodnom džezu.

Album ima sedam kompozicija. Nijedan naziv nije Džonov izbor. “Slow Blues” je deskriptivan naziv, a ostatak je identifikovan po matričnim brojevima. Kompozicija “One, Up, One Down” mogla se čuti samo jednom, u klubu Birdland jazz club, i nikada pre u studijskoj izvedbi. Na albumu se nalazi i nikada do sada objavljena Koltrejnova obrada Nejt King Kola, numere “Nature Boy”.

Both Directions At Once: The Lost Album naziv je dobio po citatu, izvučenom iz konteksta, a po sećanju saksofoniste Vejna Šortera, koji je savete za kompozicije od Koltrejna i dobijao.

“About starting a sentence in the middle, and then going to the beginning and the end of it at the same time”, govorio je Koltrejn.

Impulse! će album objaviti u standardnom i deluks izdanju, koje će obuhvatiti i sedam dodatnih numera.

Vitraž