Vitraž Leksikon 01 – Hector Gachan

Budite iskreni, otvoreni i ogoljeni uz Vitraž leksikon. U prvoj epizodi Hector Gachan, bosansko-australijski muzičar sa boravištem u Škotskoj.

U rubrici leksikon, svi ćemo da se ogolimo. Poznate ličnosti, pratioci sajta, naši poznanici. Bez ikakvih razlika. Deluje da smo sve više otuđeni, pa želimo da damo svoj doprinos tome da se ponovo zbližimo i uputimo jedni na druge običnom ljudskom interakcijom.

Kroz iskrenost, interesovanja, preporuke. Mnogi provedu godine zajedno, a da ne postave prava pitanja, i jedni druge zaista upoznaju. Možda pročitate odgovore za kojima tragate, možda neko bude inspiracija, iznenađenje. Iskrenost je najveći luksuz koji sebi možemo da priuštimo.

Hector Gachan je muzičar koji živi u Edinburgu, pre toga u Sarajevu i Sidneju. Njegova muzika je vanvremenska i bez granica, zatamnjena fankom i čvrstim ritmovima Kvinsija Džonsa, Majkla Džeksona, kao inspiracija i romantičnim prizvukom Horhea Bena i LA Priest-a.

Njegov prvi album Untitled ‘91 (2017) ima više od 10 miliona strimovam a dobio je podršku od FBI radija, KCRV, France Inter, Rolling Stone, i mnogih drugih.

1.       Vaš dečiji san koji ste sa sobom poneli i u odraslo doba.

Da budem izvođač. 

2.       Tri osobine koje najviše ceniš kod ljudi

Iskrenost, smisao za humor, otvorenost.

3.         Tri osobine od kojih zazireš 

Dođavola. Ne volim nasilnike, ljude koji su puni predrasuda, neiskreni ljude generalno.

4.         Neostvaren san

Da izvodim svoju muziku pred 10 i više hiljada ljudi. To je nešto što još nisam ostvario. Mislim da je to nešto što želi svako pomalo isfrustrirano dete, okrenuto muzici, koje sanja velike snove.

5.         Najveći uspeh

To što sam uspeo da svoju muziku približim milionima ljudi preko Spotifaja pre svoje tridesete godine. Mislim da je to nešto kul. Ukoliko imate jednog obožavaoca u Kazahstanu..ne moram ništa više da vam dodam. To znači da postoji još jedan u Severnoj Koreji. Sveprisutnost. Činjenica da je moja muzika sve prisutna. Muzika je samo po sebi takva.

6.         Koji kompliment bi vam najviše imponovao?

Da sam iskren, brižan, i da je moja muzika ista takva.

7.         Omiljena pesma (trenutno, svih vremena…)

Da razmislim. Iskreno, neka to bude pesma po kojoj kopam u poslednje vreme “U Send Me” Sem Kuka. Volim tu pesmu. To je prosto savršena pesma iz šedesetih godina, i sve te pesme su toliko podcenjene u smislu produkcije, miskovanja, samih tekstova. Voleo bih da ih još više istražim. Ujedno je i savršena ljubavna pesma. Mogao bih da izaberem i “We Almost Lost Detroit” pokojnog velikana Džil Skot Herona.

8.         Omiljena knjiga

The Wisdom of Insecurity, Alana Votsa.

9.         Scenario o kojem maštate (opis)

Iskreno, samo da imam nešto svoje u planinama, uz svoju gitaru, muziku, partnera, savršenog psa. Samo mir, ništa više. Da li će to biti u Bosni, Škotskoj, nije uopšte važno.

10.       Vaš najveći strah

Sam strah.

11.       Šta ljudima danas najviše nedostaje?

Iskrenost.

12.       Šta najviše nedostaje vama?

Teško pitanje. Daj mi sekundu. Potrebno mi je više samopouzdanja. Zanm da moram da budem manje sumnjičav i dvojben prema sebi. Jer svaki put kada to radim gubim energiju i to ne vodi nikuda.

13.       Najveći žal

Što  svoj prvi album u punoj dužini nisam objavio ranije. Mogao sam to da uradim u svojim ranim dvadesetim. Kada pomislim na sve svoje omiljene izvođače, poput Nirvane i Bitlsa – svi su počeli ranije.

Ne mogu sada ništa da uradim. Više sam očigledno na liniji Leonarda Koena, koji je počeo sa 33. LCD Soundsystem na primer, Džejms Marfi je izašao sa pesmom “Losing My Edge”, koja je spektakularna. Ima jedan intervju sa njim, kojem se ja, kad god sumnjam u sebe vratim, gde Marfi odgovara nekom 27-godišnjem momku na neke njegove nedoumice poput „kako da ovo uradim, još uvek nisam” i slično.

Odgovorio je u stilu „ne brini toliko, kad sam bio tvojih godina i tada me je pet godina delilo od izdavanja prve ploče koja je prodata u 500 primeraka”.

14.       Omiljeni film

Let iznad kukavičjeg gnezda, Miloša Formana.

15.       Omiljeno piće

Kokta.

16.       Šta vas obara s nogu kod suprotnog (istog) pola (3-5 osobina, i dodatno pojašnjenje ukoliko vam ne fali imaginacija)?

To su sve one osobine koje tražim i u drugim ljudima, da budem iskren. Ne postoji tu ništa unikatno dodatno. Možda sposobnost da, kada pričam o ženama, to bude neko ko je sposoban da komunicira, da bude otvoren, sa mnom, svima. Da ume da priča – vrlina koju najviše cenim. Još nešto, morao bih još da kopam, a mislim da bih mogao da budem kanselovan ako kažem. I dalje tražim potpuniji odgovor.

17.       Opišite sebe u jednoj reči

Zabavan.

18.       Vaša poruka, kroz moto, citat, tok misli  

Nije nužno moja, ali jeste pozajmljena od Ralfa Valda Emersona. “Do the Thing You Fear and the Death of Fear Is Certain.”

19.       Navedite tri stvari bez kojih vam je sreća nedostižna

Perspektiva, ljubav, muzika.

Instragram Hector Gachan: https://www.instagram.com/hectorgachan/

Instagram Vitraz: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Bandcamp: https://niceguysweare.bandcamp.com/album/care-2-share