Nova skulptura Borisa Deheljana

Dva metra i dvadeset centimetara, i 350 kilograma besmisla savremenog čoveka.

Umetnik Boris Deheljan, koji se od 2013. godine aktivno bavi izradom skulptura od metala, ali i vajarstvom i scenografijom učestvovaće na kolektivnoj izložbi pod nazivom “SUSRETI”, koja će biti otvorena u galeriji ULUSA (Paviljon Cvijeta Zuzurić) 17.03.2023 u 19 sati, i trajaće do 6.04.2023.

Ova izložba biće još jedna u nizu samostalnih i kolektivnih na kojoj je učestvovao, od kojih se izdvaja ona u Parizu “Turbulences dans les Balkans”, na Monmartru 2017. godine, u kultnoj Halle Saint Pierre, u kojoj je bio deo brutalističke postavke sa svojim Džimi Hendriksom.

Skulptura koja će biti prikazana napravljena je od 16500 matica (navrtki), armatura, limova i drugih metalnih profila visine 220cm, težine oko 350 kg što spada u najveću i najzahtevniju skulpturu koju je Boris do sada napravio. A pravio ih je. Majls Dejvis, Bata Živojinović, Džimi Hendriks, Raša Popov.

Skulptura predstavlja savremenog čoveka koji konzumira sve što se baci ispred njega, baš kao što čini i svinja. Oličena je u telu ogromnog, ugojenog čoveka sa glavom svinje koji na svojim leđima nosi neispravan, ogroman i težak budilnik, bez kazaljki, što ukazuje na besmisao i opterećenje koje je samom sebi nametnuo, tumarajući u besmislu savremenog sveta.

Naziv dela je “Svet u kojem živim” po pesmi čuvenog rok benda iz bivše SFRJ “Indexi”, a inspiracija za ovu skulpturu su ljudi sadašnjosti koji su prirodnu smisao zamenili savremenim digitalnim besmislom. Takođe je na ovo delo kroz autora uticala i knjiga “Biće i vreme”, čuvenog nemačkog filozofa Martina Hajdegera, koji je inspirisao veličine poput Žan Pola Sartra, Žak Deridu, Hanu Arendt.

Na izložbi će učestvovati 16 galerija iz Srbije sa oko 70 umetnika. Boris izlaže pri Galeriji N.EON sa još dva umetnika (Petar Mošić i Predrag Lojanica).

Intervju sa Borisom Deheljanom za Vitraž od pre nekoliko godina, koji je i danas jednako intrigantan možete da pročitate ovde.

Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/