Nakon 500 godina, Rafaelove tapiserije se vraćaju u Sikstinsku kapelu.

Dvanaest tapiserija Renesansnog majstora Rafaela ponovo je izloženo u vatikanskoj Sikstinskoj kapeli, skoro pet vekova nakon što su poslednji put prikazane u ovom prostoru.

Zamišljene su za ovaj prostor, i iz tog razloga mislili smo da je upravo ovo najbolji način da proslavimo 500 godina od smrti božanstvenog Rafaela, izjavila je Barbara Jata, direktorka Vatikan muzeja za Rojters. Rafael je bio savremenik i rival Mikelanđelu, umetniku čije su freske na zidovima i svodovima Sikstinske kapele obožavane širom sveta.

Tapestry “The blinding of Elymas.” Photo courtesy of Governatorato SCV/Direzione dei Musei via Reuters

Bazirane na Rafaelovim skicama, tapiserije su šivene u Briselu, u studiju Pitera van Aelsta, ali je samo sedam završeno pre njegove rane smrti u 37 godini. Opisuju “Dela”, petu knjigu Novog zaveta, važan deo istorije rane hrišćanske crkve.

“Dela” su napisani na grčkom, najverovatnije od strane evanđeliste Luke. Urađene su od svile, vune, sa posrebrenim detaljima, kojima su dodate zlatne niti. Dizajnirane su posebno za Sikstinsku kapelu, tačnije Papu Lea 10, i poslednji put su izložene u kapeli u 15. veku, tačnije  26. decembra 1519. godine.

Tapestry “St.Paul preaching at Athens.” Photo courtesy of Governatorato SCV/Direzione dei Musei via Reuters

Prethodne izložbe uključivale su samo deo tapiserija (najviše deset) u izložbenu celinu, i trajale su nekoliko sati ili jedan ceo dan. Mukotrpnim radom konzervatora, u prethodnih 10 godina u potpunosti su restaurirane, i ukoliko želite da ih vidite uživo, imate još jedan razlog za posetu Rimu, i Vatikanu. Radnici u rukavicama su ih dva dana entuzijastično postavljali na donji zid kapele uz pomoć krana. Zarad zaštite tapiserija, one će biće izložene još samo ove nedelje. Nakon toga se vraćaju u klimatizovane muzeje širom sveta. Već su bukirane za Kvirinale u Rimu i Nacionalnu galeriju u Londonu.

Tapestry “The conversion of Saul.” Photo courtesy of Governatorato SCV/Direzione dei Musei via Reuters
Tapestry “The death of Ananias.” Photo courtesy of Governatorato SCV/Direzione dei Musei via Reuters
Tapestry “Christ’s charge to Peter.” Photo courtesy of Governatorato SCV/Direzione dei Musei via Reuters
Tapestry “The healing of the lame man.” Photo courtesy of Governatorato SCV/Direzione dei Musei via Reuters
Tapestry “The miraculous draught of fishes.” Photo courtesy of Governatorato SCV/Direzione dei Musei via Reuters

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/