Treetop Flyers – Amerikana u sred Londona

Blaženi zvuk 60-ih, prožet britanskim R’n’R šepurenjem. Bogati, topli vokali Rid Morisona, atmosferična klavijatura, ritam sekcije i saksofon.

Muzička priča zvanično započeta 2011, osvajanjem nagrade za nadolazeće talente festivala Glastonberi, koja im je omogućila i mesto na glavnoj bini, popularni “slot”. Tokom noći oštre konukrencije i sjajnih performansa, ovaj bend odneo je pobedu. Štaviše, i ostalih sedam bendova koji su ušli u uži izbor, dobilo je svoje mesto na glavnom stejdžu, što je bio svojevrsni izuzetak i svedočanstvo kvaliteta.

“Flajersi” su iza sebe ostavili i Emily and The Woods, čiji se hit “Steal His Heart”, i danas rado sluša u Velikoj Britaniji, i šire. Dvojica Amerikanaca, pevač Rid Morison i bubnjar Tomer Dejnan, prethodno članovi njujorškog rock benda Robbers On High Street dolaze u London i povezuju se sa Britancima Lori Šermanom, Sem Birom, a im se kasnije pridružuje bubnjar Rupert Šriv. Životna priča koja je, naknadno će se ispostaviti, postala uvod u kratku biografiju benda.

Muzički izraz određuju na albumima The Mountain Moves (dobio značajne hvalospeve lista Guardian) i Palomino. Pesma “Mountain Song” sa prvog albuma, neodoljiva je rock harmonija, kakvu biste očekivali da čujete u nekoj gostionici na proputovanju autoputem Route 66.

Crosby, Stills, Nash i Young i Fleetwood Mac bili bi ponosni na uticaj koji i dalje imaju na novije generacije, ali sa druge strane treba odati priznanje i “Flajersima”, kojima je upravo ovaj muzički žanr ideja vodilja, danas, kada muzikom dominiraju lake note, ona komercijalne, koje gotovo da su uzele kompletan muzički kolač.

Treetop Flyers (Loose Music, 2018)

Treći album koji izlazi 24. avgusta nije slučajno “self titled” prirode. Verujem da nam poručuju da su se potpuno vokalno i instrumentalno pozicionirali. Blaženi zvuk 60-ih, amerikana Zapadne obale prožeta britanskim R’n’R šepurenjem. Bogati, topli vokali Rid Morisona, atmosferična klavijatura, postojane ritam sekcije i saksofon.

“Rad kroz razna ograničenja koja se tiču opreme, i (ne)poznavanja procesa snimanja generalno doveli su nas do albuma koji je najviše ogoljeni otisak nas samih, albuma koji nam je udahnuo nov muzički život” kaže Rid. Melanholični instrumentalni intro, njihov prvi takav, “Fleadrops” nije mogao da bude bolji odabir za otvaranje ove “leteće” muzičke kutije.

Pesma “Sweet Greens and Blues” je oda optimizmu, kojom dominiraju ljubav, jun, i veliki Willie Nelson, ključne referenca pesme. Prvobitno namenjana albumu Palomino, ipak je sačekala bubnjara Šriva, da je isprati kako dolikuje.

I can still see you in June; Don’t remember losing my soul; We were spinning and dancing through; The sweet greens and blues

Treetop Flyers – “Sweet Greens and Blues”

“It’s Hard To Understand”, za nas je jesen. “Stuck like a robot, with no electricity”. Uvek je dočekamo nespremni, misleći da će leto trajati večno. Ušunja nam se iznenada, melanholično, kroz mirise, lišće, sećanja na školu ili gimnaziju. I u tom momentu ovlada nama, kao da leto nikada nije ni postojalo. Pesma koja nam je jednako draga kao i “When The Night Comes”, Den Ojerbaha, sa albuma Keep It Hid.

“Kooky Clothes” je jedna od pesama zbog kojih trebate da se fokusirate na reči, a tek onda na slušanje. Za sve one koji su izgubili razum zbog nečije pojave, osobe čija se vrednost u vašim očima gubila svake sledeće sekunde od tog trijumfalnog momenta. Jer ta je pojava, bila jedina vaša naslada, suptilna priprema za sve buduće poraze.

“Needle” je numera za zaljubljene, u drugu osobu ili gramofon. Ukoliko ste srećnici, pa imate i ljubav i gramofon, ovo će biti vaša nova omiljena pesma. Poželećete čak da iglu na gramofonu remeti statička prašina, produžujući joj životni vek.

Nije bitan žanr, čak ni na koga vas Treetop Flyers podsećaju, ili su vam samo neke nove senke sa kojima se nikada niste uparili. Bitan je osećaj koji u vama muzika budi, poput pročitane knjige.

Nakon nekog vremena ljutićete se na sebe zbog čega ne možete da se setite više detalja koje ste tako silno želeli da upamtite. Ali će vas uspokojiti osećaji ugodnosti i ispunjenja koji su vas obuzeli. Tada ćete je možda pročitati ponovo. Tako je i sa muzikom.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/