Rusija i Mekdonalds – priča sa tužnim krajem

Odlazak kompanije Mekdonalds sa ruskog tržišta, nakon idile koja je trajala 32 godine.

Zime 1990. godine, Mekdonalds je otvorio radnju u tada 52-oj zemlji na svetu. Ali ova nije bilo bilo gde, već u Rusiji. Mekdonaldsovi „Zlatni lukovi” prvi put su zasvetleli na moskovskom Puškinovom trgu uz veliku pompu, 31. januara. Oko 38.000, tada još uvek Sovjeta stajalo je satima u redu za nešto za šta su možda čuli, ali nikada nisu probali: hamburger McDonald’s .

Zlatni lukovi i doba na Puškinovom trgu

Lansiranje restorana u Moskvi postavilo je rekorde kompanije u to vreme, sa najviše usluženih kupaca  u jednom danu.

Bolji dokaz kraja Hladnog rata, svet nije mogao da dobije. Taj restoran, u kojem je plaćanje bilo moguće isključivo u rubljama, bio je najveći na svetu. Unutrašnji deo kapaciteta za 700 ljudi, a enterijer – internacionalni, sa sve maketom londonskog “Big Bena”, i natpisom “Big Mock”.

Više od 600 mladih Rusa obučavano je mesec dana kako da postupa sa do tada nepoznatim proizvodima, čizburgerima, pomfritom, šejkovima. Za Moskovljenje “Mek” je bio otkrovenje, jer je tu osoblje uvek bilo nasmejano, za razliku od velike većine drugih restorana. Obrok je koštao otprilike dva do tri radna sata.

Mekdonalds je nadomak Moskve imao svoju produkciju u kojoj se disciplinovano obrađivala hrana. Privatna fabriku u Sovjetskom Savezu – u to vreme nezapamćeno!

Sve je bilo pod sovjetskom supervizijom, ali je 80% hrane ipak uvoženo, uključujući krastavčiće i krompir.

Događaj je suštinski bio povezan sa željom Rusa za tržišnim reformama u zapadnom stilu pod politikom perestrojke ili restrukturiranja tadašnjeg lidera države Mihaila Gorbačova.

Godine 1986. godine, perestrojka je donela novu otvorenost sovjetskom društvu, ali je pružila i nekoliko prečica ka popravljanju zaostale komandne ekonomije SSSR-a.

Unsplash

Scena na Puškinovom trgu kao da je razotkrila te protivrečnosti; dok je nestašica osnovnih potrepština bila uobičajena u sovjetskim prodavnicama, Mekdonalds, gotovo magično, nikada nije ostajao bez hrane.

Zanimljivo je da je simbol Amerike u Rusiju doneo Kanađanin. Izvršni direktor Mekdonaldsa u Kanadi, američko-kanadski državljanin Džordž Kohon, prvi je došao na ideju da otvori Mekdonalds u Sovjetskom Savezu nakon što je doveo sovjetske predstavnike u restoran brze hrane tokom Olimpijskih igara u Montrealu 1976. godine.

Politika Hladnog rata, uključujući odluku SAD da bojkotuju igre 1980. zbog sovjetske invazije na Avganistan, na kraju je dogovor ostavila ad akta.

Trideset uspešnih godina

Ni 2020. godina nije slutila na situaciju danas. Trideset godina rada Mekdonalda u Rusiji bile su čist uspeh. Ipak, uz proslavu, gradske vlasti su bile zabrinute zbog izbijanja koronavirusa u susednoj Kini.

Restoran je odlučio da prodaje hamburgere po cenama iz sovjetske ere devedesetih, koji su koštali 3 rublje, ali je ova akcija ipak otkazana zbog straha vlade da će redovi za poslasticom predstavljati opasnost po zdravlje (zbog kovida, ne kalorija). Umesto toga, izdavani su kuponi za hiljade onih koji su ipak odlučili da dođu.

Ova proslava podsetila je i na impozantne uspehe kompanije u Rusiji. Više od 700 prodavnica širom zemlje, uz 98% zaliha koje se nabavljaju lokalno. Koliko je Mekdonalds u Rusiji popularan govori podatak da je broj prodavnica od 2020. godine za samo dve godine porastao za 150 (ukupno više od 850) u čitavoj zemlji.

Rastanak

Dve godine kasnije – rat u Ukrajini, uz još nešto nezamislivo – najavu zatvaranja svih Mekdonaldsovih restorana u Rusiji. Devetog marta viđene su gotovo nadrealne scene – moskovski Mekdonaldsi preplavljeni kupcima u očajničkoj želji da dobiju poslednji Big Mek pre nego što američki gigant zatvori svoje restorane.

Na stotine automobila viđeno je u redu u snegu ispred restorana brze hrane, redu od skoro jednog kilometra.

Za razliku od drugih velikih brendova brze hrane u Rusiji, koji su u vlasništvu korisnika franšize – uključujući KFC, Pica Hat, Starbaks i Burger King, Mekdonalds je vlasnik 84% nekretnina u kojima se nalaze njihovi franšizni objekti u Rusiji. Time sve postaje i komplikovanije.

Nakon godina pažljivog negovanja ruskog tržišta, pored Mekdonaldsa, i kompanije Starbaks, Pepsiko i Koka-Kola su potvrdili da će privremeno zatvoriti prodajne lokacije, kao i da će prestati da prodaju svoje proizvode.

Mekdonalds sarađuje sa stotinama ruskih dobavljača i svakodnevno opslužuje milione kupaca. Zatvaranja nisu mimoišla ni Ukrajinu, u kojoj je 108 restorana privremeno obustavilo rad.

Mekdonalds bi mogao da pretrpi veliki finansijski udarac. U nedavnoj regulatornoj prijavi, kompanija sa sedištem u Čikagu rekla je da njeni restorani u Rusiji i Ukrajini čine 9% njenog godišnjeg prihoda, što je oko 2 milijarde dolara. I pored toga kompanija je najavila da će nastaviti da plaća svojih 62.000 zaposlenih radnika (donirala je u svrhu podrške već pet miliona dolara).

Kao i uvek, na kraju će najviše ispaštati obični građani, u ovom slučaju oni kojima je zalogaj brze hrane pričinjavao zadovoljstvo.

Vitraž

Cover photo: courtesy of McDonald’s

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/