Marianne Faithfull – “Sister Morphine”

Kultna pesma Merien Fejtful nastala je u vrtlogu strasti sa Mik Džegerom, pod uticajem droga, policijskih racija, intriga. Priča o pesmi koja je ujedno i njen život.

Prvu verziju svoje pesme “Sister Morphine” Merien (Marianne Faithfull) je objavila na singlu “Something Better”, a Stonsi je objavljuju dve godine kasnije na albumu Sticky Fingers (1971). Špansko izdanje ovog albuma nije sadržalo ovu numeru zbog njenog eksplicitnog sadržaja. Zamenjena je sa “Let It Rock”. Zanimljivo je da je prodajni CD na sebi imao rajsferšlus.

Mnoge kopije su zbog toga i oštećene. Izdavačka kuća Rolling Stones Records problem je rešila tako što je otvarala rajsferšlus pre slanja pošiljke, te se na ovaj način samo omot pritiskao, pa tako mali metalni estetski dodatak nije mogao da naudi i ošteti nosač zvuka.

U izvedbi njene pesme učestovao je pravi muzički Hall of Fame – Mik Džeger na akustičnoj gitari, Raj Kuder na slajd gitari koja je zvučala poput elektronskog klavira, Jack Nitzsche na klaviru i orguljama, i Čarli Vots na bubnjevima.

Embed from Getty Images

U to vreme Merien (Mik i ona su zvanično zajedno proveli četiri godine) nije bila toliko ovisna o drogama, ali su one njom potpuno ovladale 1971, tačno u vreme kada su Stonsi objavili svoju izvedbu ove pesme, u kojoj je Mik bio vokal, dok je “Nashville tuned” akustičnom gitarom carovao Kit Ričards. Ničeu i Kuderu pridružio se i Bil Vajman na basu.

Droga

Ali ovoj pesmi prethodio je kultni događaj u istoriji roka. Racija u Redlendu 1967, u kojoj su Mik i Kit uhapšeni, zbog posedovanja droge, koja je pripisivana upravo Merien, i koja se smatra glavnim uzrokom njihovog raskida, u vezi koja je trebala da im na svet donese devojčicu Korinu. U sedmom mesecu nažalost ostali su bez bebe. Tadašnja dvadesetogodišnjakinja u britanskim medijima postaje “most infamously scarlet women in the land”.

Po prisećanju policajaca njih troje su bili prilično druželjubivi, u drečavoj sobi, koja je mirisala na tamjan, i nebrojane upaljene mirišljave štapiće. Merien, upravo istuširana na sebi je imala samo komad vizonskog krzna. Rock u klimaksu svoje dekadencije. Postojale su i glasine da ga je varala sa Ričardsom, ali takođe i one koje su upućivale na afere Džegera sa Kitovom tadašnjom devojkom, kasnije bivšom ženom Anitom Palenberg, kao i sa Maršom Hant.

Sweet cousin Cocaine, lay your cool cool hand on my head 
Ah, come on, sister Morphine, you better make up my bed 
‘Cause you know and I know in the morning I’ll be dead 

Sister Morphine
Sister Morphine

Deo inspiracije za pesmu upravo je i Anita, koja je takođe završila u bolnici, dobijajući ogromne količine morfijuma. Deo te drame predočio nam je i Kit u svojoj sjajnoj autobiografskoj knjizi “Life”. Kit Ričards se lično pobrinuo da Merien nikada ne bude uskraćena ni za cent od tantijema za ovu pesmu, i pored toga što nije bila oficijelno zavedena kao autor.

Nedugo nakon što je napisala ovu pesmu, reči koje je spustila na papir zamalo da postanu proročke. Za Gardijan se 2013. opširnije prisetila hospitalizacije u Sidneju, nakon pokušaja samoubistva, a sve zbog smrti Brajana Džonsa, osnivača i originalnog lidera Stonsa.

Pesma je imala i svoje muze. Jasan je uticaj benda Velvet Underground, koji su tada pisali mračne i opskurne pesme o drogi, posebno heroinu. “Jednostavno sam se zaljubila u ime. Obožavala sam rad Lu Rida, njegove pesme “Sister Ray” i “Heroin”. Zavolela sam celu ovu ideju na poetski način. Pesma mi je bila poput Šarl Bodlera, ali ona ništa ne glorifikuje. Interesantna vizija svakako.”

Frankenštajn

“Sister Morphine” Merien je nazvala svojim “Frankenštajnom”, izjavivši da je “potpuno obuzela i gotovo hipnotišuće usmeravala ka drogama. Kada sam je pevala, imala sam jasnu sliku u glavi. To su delovi mog sopstvenog filma, vizija – zamišljala sam bolnicu, i čula sam i nisam sirene ambulantnih kola, u stanju magnovenja, polusvesti. Mik je svirao jedno veče kada smo bili u vezi, bez reči. Napisana je kao plod mog ličnog iskustva. Jednog dana sam odlučila da je otpevam, znala sam da to mogu. Ona je deo mene”.

Embed from Getty Images

Prokleti novac, naravno da je i jednoj ovakvoj priči morao da oduzme nevinost. Došlo je do spora oko autorskih prava. Džeger je 2005. izjavio za Rolling Stone da je pesma njegova osim dela “sweet cousin cocaine”, koji je po njegovim rečima jedini njen doprinos. Ostavićemo našoj intuiciji da proceni čiji duh i emocije su utkane u ovu legendarnu odu drogama. Kao džentlmen, stavljam se na stranu Merien, Mik i ovako ima dovoljno hitova.

Njih dvoje se nisu čuli čitavih 35 godina, do 2009, odnosno Mikovog poziva upućenoj njoj nakon operacije u jednoj pariskoj bolnici. “Hej Merien, kako si?? Taj glas joj je bio poznat. “Pričali smo i bilo je divno”, skoro je izjavila u jednom intervjuu.

 

Drogi se ipak uspešno suprotstavila, nastavivši uspešnu karijeru pevačice i glumice. Taj bljesak nije dugo trajao, a život je šibao sa svih strana. Propali brakovi, finansijska oskudica, borba sa rakom. Čini se da je od svih bivših saputnica Stonsa upravo ona imala najveći pad. Slava poznatih ličnosti najčešće je devojkama kratkotrajni bljesak i sreća, koja na kraju uglavnom dolazi sa velikom cenom, i nikad dočekanim zaboravom. Iza konfeta, svetala, bliceva, kristalnih čaša i lakoće, zloslutno je zapravo sve vreme vrebala samoća, nemir, praznina.

Muzika je i pravo na subjektivnost. Deo pesme Dire Straitsa “Where Do You Think You’re Going?” sa albuma Communiqué (1979), oduvek me je podsećao na genijalni solo u “Sister Morphine”. Geniji ne plagiraju, ali mogu međusobno da se inspirišu. 

Godine 1979. godine Merien je ponovo snimila ovu pesmu na albuma Broken English. U pesmi muškarac pored morfijuma, očajnički želi i kokain, kako bi umanjio svoj bol. Zavisnost slušalaca ovom pesmom, određena je njenom snagom i istinitošću, brutalnošću i senzibilitetom. Određena je jednim jednim pokretom ruke na dugme, koje se zove – repeat.

Cover 📷: Camera Press

Pavle Jakšić | Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/