SoFi – čudo od stadiona i domaćin Superboula 2022

SoFi stadion. Domaćin Superboula 2022. Najskuplji i najmoderniji na svetu. Sa LED ekranom koji emituje 80 miliona piksela. Stadion 3x veći od Diznilenda.

Ovogodišnji Superboul (Sinsinati Bengals – Los Anđeles Rems) noćas će se održati na najskupljem i najmodernijem stadionu na svetu, domu Remsa i Čardžersa imena SoFi. Koliko je koštala izgradnja stadiona tri puta većeg od Diznilenda, u okviru kompleksa Holivud Park, koji je veći od države Vatikan?

Stadion je sastavni deo Holivud parka, multifunkcionalnog naselja, koje tek čega razvijanje, na mestu nekadašnje trkačke staze. NFL je morao da se ubedi da Los Anđeles može da ponudi logistiku i projekat u skladu sa oreolom prestonice šoubiznisa.

Vlasnik stadiona i Remsa (i Denver Nagitsa, Arsenala i mnogih drugih timova), američki milijarder Sten Kronke nije želeo ništa manje. Širi cilj je bio dovesti srednju i višu srednju klasu u Inglvud.

Nicola Tolin, Unsplash

Drugim rečima džentrifikacija, koja ume da bude surova, poput eksproprijacije, što i mi ovde itekako znamo. Mnogi nisu mogli da opstanu u kraju sa porastom cena i troškova u okolini. Nešto slično doživeo je i čuveni umetnički i alternativni kutak Los Anđelesa, Venice Beach. Ipak, ovaj poduhvat obezbedio je 12 hiljada novih radnih mesta za stanovnike ovog naselja.

Los Anđeles nije jedini grad sa dva NFL predstavnika, pošto tu titulu poodavno ima Njujork (New York Giants i Jets).

Međunarodni arhitektonski tim iz Dalasa HKS ništa nije prepustio slučaju. Iznad stadiona se nalazi nezavisno oslonjena prozirna nadstrešnica od milion kvadratnih stopa sa 302 ETFE panela, od kojih se 46 otvaraju radi ventilacije, podržane kablovskom mrežom. Nadstrešnica ima 27.000 ugrađenih LED pakova, koji mogu da projektuju slike i video koji može da se vidi i iz aviona koji lete ka losanđeleskom aerodromu LAX.

Najvertikalniji stadion na svetu

Najbolja mesta dostupna “običnom” svetu, koja se nalaze na 50 jardi, potpuno su tapacirana. Više odgovaraju komforu koji očekujete u avionu nego na fudbalskom stadionu. Ovakvo mesto košta za Superboul neverovatnih 80 hiljada dolara.

Ukoliko se zateknete pod svodovima stadiona, i susret posmatrate iz ptičije perspektive, tapacirung nećete moći da osetite, već staru, dobru tvrdu plastiku. Ali na njoj vam nikada neće biti hladno, i biće uvek čista. Ništa od sentimentalnih novina koje ste kupili za 50 dinara, i gomile semenki koje prethodno morate da očistite.

Ovaj deo stadiona, koliko god vizuelno bio adaptiran da gledaocu daje širinu i preglednost više je da se sa nekim smejete ili popijete pivo, nego što će vas netremice držati u samoj utakmici, da se ne lažemo, ali je i pored toga ovaj stadion najbliže krilatici “nema loših sedišta”.

Stadion poseduje najbolju travu koju na svetu postoji, a njoj, kao ni igračima neće biti lako. Toplo je i vlažno u Los Anđelesu.

London Bridges, Unsplash

Glavni operativac Remsa Kevin Demof posebno apostrofira luksuzne prostorije uz samu travu – Sofi Social Club, i kompletan laundž deo, koji je poziciniran u nivou sa terenom, više nego bilo koji drugi objekat slične namene.

SoFi je ujedno i najvertikalniji stadion na svetu, što u prevodu znači da se svako mesto nalazi bliže terenu u poređenju sa svim konkurentnim objektima.

Stadion se nalazi više od trideset metara ispod zemlje. Sedam miliona kubnih tona šuta moralo je da se izbaci da bi se ugnezdio stadion u okviru kompleksa Hollywood Park, većeg od Vatikana. Sam stadion je tri puta veći od Diznilenda. A ko je bio u Diznilednu, zna o kojim gabaritima pričamo. Kažu “ukoliko ne stignete do raja, tu je SoFi”.

Milion dolara za veče

A šta vam obezbeđuje milion dolara na Superboulu? Pitanje koje veliku većinu nas ne zanima, pošto nemamo taj novac. Ali da ispoštujemo značaj potpunog informisanja.

Vlasnički apartmani (ukupno 24) koštaju po milion dolara za ovo magično veče. Računajte da ih je u ponudi bilo u stvari 23, jer je jedan večno kaparisan za Kronkea. Svi su davno razgrabljeni. Šta je milion za kumove?

Unsplash

Hrana – od ptice mleka, od sušija, jastoga pa sve do tomahavk stejkova veličine pice. Veganska hrana, ili ona koje se prosto kreira po porudžbini. I najbolji hot dog koji ste ikada probali, teza iza koje čvrsto stoje glavni kuvari.

Samsungovo čudo tehnologije

Samsung je za potrebe “Sofija” napravio prvi dvostrani 4K, LED ekran od osam milimetara, koji se prostire na tačno 6,503.2128 kvadratnih metara. To je više LED tehnologije na jednom mestu nego bile gde u svetu. Infinity Screen (prvobitno nazvan Okulus) teži hiljadu tona i emituje 80 miliona piksela!

Sam ekran je veći od grandioznog stadiona AT&T u Teksasu. a Skarpi Hedinson, glavni operativac SoFi stadijuma izjavio je da je ekran toliko veliki da je prvo on morao da se izdizajnira, pa tek onda stadion oko njega, jer obrnuto ne bi bilo izvodljivo.

Preko 200 ogromnih kamiona je ekran dovezlo u delovima, Šest meseci je trajalo njegovo sklapanje, podizanje, od terena ka vrhu. Ovalan oblik pruža ljudima pri vrhu osećaj blizine i preglednost, a ukoliko ste bliže terenu na vizuelnom raspolaganju vam je unutrašnji ekran.

Audio oprema je takođe kruna moderne tehnologije, sa 260 zvučnika na raspolaganju. Koliki udeo od 5 milijardi troškova stadioma je otišao na ekran, niko od zvaničnika ni dan danas nije otkrio, niti su to želeli da učine administrativci Samsunga.

Za najmoderniji stadion na svetu, pljuštale su i nagrade, i to za najbolji stadion na svetu kao i za najbolji arhitektonsko- inženjerski projekat, bolje rečeno poduhvat.

Cena? Sitnica…

Ime stadiona je dogovoreno 2019, kada je Sofi Technologies, finansijska kompanija zaključila ugovor od 500 miliona dolara zatvoren u jednoj rundi finansiranja kroz kooperaciju sa katarskom upravom za investicije. Trideset miliona dolara će ih na godišnjem nivou koštati ta četiri slova.

Stadion je izgrađen privatno, ali je i Kronkeu od 2015. godine, postajao sve skuplji, pa je investitor tražio značajne poreske olakšice od Inglvuda. Na početku izgradnje, cena stadiona je procenjena na 2,66 milijardi dolara, ali su interni dokumenti lige, koje je pripremio NFL u martu 2018, izvestile da se radi o cifri od pet milijardi dolara, što ovaj stadion čini najskupljim sportskim objektom svih vremena.

Sve je spremno za Superboul, u kojem će “Bengalsi” zvanično biti domaćini pravim domaćinima, “Remsima”.

Ovaj će, kako se čini, biti jedan od najnezaboravnijih. Za to će se postarati i starta rep garda, na čelu sa Dr. Dreom, Snup Dogom i Eminemom (pojačani sa Kendrikom Lamarom i Meri Džej Blajdž), koji su zajedno harali početkom 2000-ih, i dominirali, u možda i najboljoj turneji ovog žanra muzike svih vremena – “Up in Smoke”.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/