Kako je meksička Tihuana postala najopasniji grad na svetu?

Tihuana se danas smatra najopasnijim gradom u Meksiku zbog visoke stope ubistava i nasilja povezanim sa drogom. A kada ste na vrhu liste u Meksiku, i svet postane malo mesto. Stopa ubistava je 138 na 100.000 ljudi. Kao glavna ulazna tačka za drogu koja dolazi iz Južne Amerike, Tihuana je leglo kartelskih aktivnosti.

Krajem prošle godine veliko belo platno visilo je iznad puta u Tihuani, sa porukom upućenom gradskim čelnicima. „Dosta sa vašim simpatijama za Sinaloa kartel, mi smo vas locirali. Zapamtite da se meci ne odbijaju od javnih službenika.” Pretnja je imala potpis Halisko kartela (CJNG), rapidno rastućeg kartela i jedne od najmoćnijih meksičkih kriminalnih grupa, koji je primarni trgovac fentanilom u SAD (uz heroin, metamfetamin i kokain).

Na osnovu prosečne ulične vrednosti, njen obrt prelazi 8,1 milijardu dolara za kokain i 4,6 milijardi dolara za kristalni met svake godine.

Kada je u pitanu kartel Sinaloa procene godišnjeg prihoda kretale su se od 3 do 39 milijardi dolara. Dok su se druge organizacije proširile na trgovinu ljudima i iznudu između ostalih, kartel Sinaloa je ostao uglavnom usresdređen na drogu.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izneo je podatak da 150 ljudi umire svakog dana u SAD od predoziranja drogom povezanom sa fentanilom. To je lek koji ne samo da ubija Amerikance, već se sve češće koristi i na meksičkoj strani granice.

Najveći rival Haliska je Sinaloa kartel, prema američkoj Nacionalnoj proceni opasnosti od droga iz 2020., to je jedan od najstarijih i najetabliranijih narko kartela u Meksiku, zadužen za izvoz i distribuciju droga u SAD.

Početkom 1990-ih, kartel Arelano Feliks je kontrolisao oblast oko Tihuane. Ali kako su godine prolazile i formirali se različiti savezi, dve nove generacije meksičkih narko kartela, Sinaloa kartel i Kartel nove generacije iz Haliska kako mu je puno ime, došle su na vlast i još uvek se bore za dominaciju.

Kriminal u klinču sa državom, zbog čega je Tihuana toliko važna?

Zbog svoje strateške pozicije postala je baza za delovanje kartela, Kalifornija je je na 250 kilometara putem, a od nje se račvaju i svi komunikacioni putevi u SAD. Tihana je takođe i centar za trgovinu ljudima i organizovani kriminal uopšte.

Upozorenja kartela državi su svakodnevna pojava. Gradonačelnica Tihuane Monserat Kabaljero morala je sredinom prošle godine (a nekoliko meseci pre poruka na putu) da se sa svojim sinom preseli u vojni objekat nakon što je dobila više pretnji kriminalnih grupa.

Objavila je i video poruku da je na sigurnom. Javnost na to nije reagovala pozitivno, na neki način ta objava je bila pokazatelj da je država ustuknula pred kriminalom, a drugo pitanje koje se nametnulo građanima je u koju “sigurnu vojnu kuću” oni mogu da pobegnu?

Tihuana je bila tema svih svetskih vesti ne samo zbog pretnji kartela javnim zvaničnicima, već i muzičkim umetnicima poput Peso Plume, 25-godišnjeg meksičkog pevača koji je stekao svetsku slavu. U poruci, takođe napisanoj na platnu koju je potisao kartel Halisko, Plumi je poručeno da otkaže svoj koncert zakazan za sredinu oktobra prošle godine u Tihuani ili će „to biti njegovo poslednje pojavljivanje”.

Na kraju je morao da ga otkaže, i održavanje premesti u Čula Vistu u Kaliforniji, a nekoliko dana kasnije je i bend Fuerza Regida otkazao svoj koncert iz istih razloga. 

Prisiljavanje umetnika da otkažu svoje nastupe samo je deo prikaza moći kartela, koji u svom arsenalu imaju i druge, daleko surovije načine. Oni ne prezaju od ubistava, i eksperti na ovu temu navode da su ona deo njihovog poslovnog modela.

Od samog početka, karteli su izabrali “da se razlikuju od drugih kriminalnih grupa svojom brutalnošću, čvrstinom, drskošću, agresivnošću“, kako je navela Vanda Felbab-Braun, viši saradnik u Stroub Talbot centru za bezbednost, strategiju i tehnologije na Institutu Brukings u Vašingtonu.

Tihuana, najopasniji grad na svetu

Obezglavljena tela, ubijeni maloletnici, kidnapovanje, iznude i droga, sve je to deo ne više ni eskalacije nasilja, već uobičajene svakodnevice grada koji ima skoro dva miliona stanovnika. Sa stopom od 105 ubistava na 100.000 stanovnika 2022. godine, Tihuana je već bila na vrhu liste ubistava na svetu. Ta brojka je nastavila rapidno da raste, i 2023. godine je dostigla nivo od 138 na 100.000 stanovnika.

Tihuana se nasla na prvom mestu liste najopasnijih gradova i po analitikama worldpopulationreview.com i podacima armormax.com. Na njihovoj neslavnoj listi nalaze se gradovi iz Venecuele (Siudad Bolivar, Gujana, Karakas), Brazila (Belem, Fortaleza, Natal), Meksika (Huarez, Viktoria – 86 ubistava na 100. 000 ljudi, Akapulko i južnoafrički Kejptaun.

Negativna dominacija Latinske Amerike, sa uzuzetkom Južnoafričke Republike.

Mnoge je iznenadilo pojavljivanje meksičkog Akapulka na vrhu liste. Grad na koji su prve asocijacije predivne plaže na Pacifiku u podnožju planine Sijera Madre del Sur, litica La Kebrada, letovalište koje je bilo stecište svetskog džet-seta 50-ih i 60-ih godina, danas ne može da se pohvali podatkom da je drugi najopasniji grad u Meksiku i među najopasnijima u svetu, pretekavši i ozloglašeni Huarez, koji je 2010. godine proglašen “svetskom prestonicom ubistava”.

Akapulko ima stopu od 111 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, i dalje predstavlja divno mesto za uživanje, ali samo u delovima u kojima je vidljivo i upečatljivo prisustvo policije, sve drugo je teški hazard.Stanovnici Tihuane su ljuti i nesigurni u svoju budućnost, kako i ne bi bili kada se i država plaši i krije od kriminala. Dok mnoge druge zemlje na kraju godine objavljuju afirmativne izveštaje vezane za progres, uspehe, razvoj, ekonomski napredak, Meksiko svake godine mučno iščekuje koji će od njegovih gradova biti pobednik u kategoriji 

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/