Vintage: Žene žirafe

 Tekst o ženama žirafama u “Ilustrovanoj  politici” iz 1972. godine

U Burmi verovatno živi više rasa i plemena nego u bilo kojoj drugoj zemlji slične veličine. Njenih 28 miliona stanovnika govore preko 125 jezika. Među burmanskim plemenima ističe se jedno koje se zove Padaung. Ono je nadaleko poznato po svojim dugovratim ženama. Dug vrat ovde je vekovima bio simbol lepote. A dugih vratova ne bi bilo da nije bakarnih i mesingalnih kolutova.

Piskavi glasovi

To počinje kad devojčica napuni deset godina. Tada joj oko grla obavijaju bakarnu traku, praveći prstene jedan iznad drugog. Pri tom se izgovaraju stare magične izreke, jer se smatra da one razmekšavaju metal. Svake treće godine dodaje se po jedan nov kolut. Kad ih se nakupi 20 do 26, vrat je već znatno izdužen, a nekada taj broj bude i 28. To predstavlja teret od pet, šest pa i sedam kilograma.

Zbog ovih kolutova žene iz plemena Padaung drže glavu visoko iznad (uzanih) ramena i hodaju na neobičan način, sa izbačenim stopalima, slično žirafama. Glasovi su im piskavi, kao rezultat promena na glasnim žicama. Uprkos tome, one su zdrave i sposobne za najveće napore. A prilika za naporan dan imaju dosta: nose teške korpe na (tanjiru) destinacije koja su često kilometrima udaljene od naselja, rade na pirinčanim poljima, nose vodu i hranu – sve ono što čine i ostale azijske žene iz planinskih plemena koje ne nose tako teške ukrase.

Kažu da su kolutovi ranije pravljeni od zlata, ali danas se vrlo retko mogu videti. Obično prelaze s kolena na koleno. Ima ih vekovima starih, sa divnim ornamentima. No, kao i svi stari običaji, i ovaj postepeno nestaje. Prošle godine, u jednom Padaung naselju od sto koliba samo je petnaest žena nosilo kolutove oko vrata. Neke od njih rekle su da ih nose samo zato da se plemenski običaj ne bi ugasio.

Kao zmajevi

Šta bi se dogodilo kad bi žena najednom skinula kolutove koje je nosila 30 ili 40 godina? Ne bi mogla da drži glavu uspravno – smatraju neki. Vrat bez kolutova ne bi imao dovoljno snage.  To nije tačno. Takav vrat bi sasvim lepo mogao da pridržava glavu. Interesantno je i to da se vrat, kad se kolutovi skinu, postepeno vraća na normalnu dužinu.

Kako je nastao ovaj običaj?

Tri legende daju odgovor na ovo pitanje. Po jednoj, Šan-prinčevi su imali običaj da otimaju devojke i mlade žene iz plemena Padaung. Da bi izbegle ovu sudbinu, potencijalne žrtvu su odlučile da izgledaju što je moguće ružnije. Smatrale su da će produženi vratovi okruženi metalnim kolutovima biti dovoljni da odvrate pažnju bilo kog napasnika. Tek kasnije su dugi vratovi “postali” lepi.

Po drugoj legendi pleme Padaung potiče od “nagasa”, mitskih zmajeva. Produžavanje vratova bio je jedan od načina da se liči na zmajeve. I čudan oblik kose modeliran je da što više liči na aždajinu krestu iz starih predanja.

Treća legenda priča da je u istočnim krajevima Burme oduvek bilo mnogo tigrova. Metalni kolutovi su imali da zaštite žene od smrtonosnih napada ovih zveri.

U poslednje vreme, pripadnici plemena sve češće traže da se naziv Padaung promeni u Kajan, koji je ustvari njihovo pravo plemensko ime. Hteli bi da i na taj način raskinu sa prošlošću i sa metalnim kolutovima. Jer, ime Padaung potiče od reči “pa” imati okolo, i “daung”- bakar.

Nekad i sad

Burma je sada službeno, Republika Unija Mjanmar, u kojoj živi oko 40 miliona stanovnika, gde se govori preko 100 jezika. Pleme Padaung i dalje živi svoju tradiciju, međutim danas o njoj znamo nešto više. Žene žirafe zahvaljujući svojim metalnim okovima izdržavaju svoje porodice, i svakog meseca od starešine plemena dobijaju 30 eura i 30kg pirinča.

Ogrlica je za njih simbol “bola” kao uslova pripadnosti, i simbol “prestiža”. Mit o dugom vratu je zapravo činjenica da nošenje tih teških okova, tokom vremena dovodi do spuštanja ramena, i sprečavanja razvoja, što stvara iluziju dugog vrata.

Vitraž

Ilustrovana politika, 1972.

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

https://www.instagram.com/vitrazmagazin/