Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta.

Među pet izuzetnih muzičkih dokumentaraca u programu „Intermission“, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs prikazaće i delo o Leonardu Koenu “Bird on a Wire: Leonard Cohen”, dokumentarni film za koji je dugo smatrano da je zauvek izgubljen. Reditelj Toni Palmer, koji će biti gost festivala, u filmu slika snagu reči i nota Leonarda Koena (1934-2016), čuvenog kanadskog muzičara i pesnika, jednog od najvećih vizionara među umetnicima svog doba.

Za film Tonija Palmera, o turneji Leonarda Kohena po Evropi 1972, dugo se mislilo da je izgubljen. Zahvaljujući otkriću 294 rolne filma 2009. u jednom skladištu u Holivudu, dokumentarac je pronađen i digitalno restauriran u punom sjaju. U filmu je zabeleženo 17 najvećih Koenovih pesama, emocionalno interpretiranih u vreme kada je bio na vrhuncu svoje slave.

Koen je 18. marta 1972. krenuo na turneju po Evropi u Dablinu, završivši je Izraelu, u kome dokumentarac i otpočinje (Tel Aviv), tako što agresivne čuvare na koncertu odvaja od sopstvenih fanova. Nastupao je sa basistom Bobom Džonstonom, i dva predivna ženska vokala – Donom Vošburn i Dženifer Varns u 20 evropskih gradova, od Londonu i Stokholma, sve do Amsterdama i Pariza.

Palmerova kamera otvara dušu Koena, autora mnogih knjiga poezije, jednog od najčitanijih pesnika severnoameričkog kontinenta, kantautora čije su balade obeležile mnoge generacije. Period snimanja odnosi se na turbulentan period u njegovom životu, prožet komercijalnim neuspehom albuma The Songs of Love and Hate. CBS Records bio je na korak od raskida ugovora sa njim, dok je magazin Rolling Stone objavio članak čiji zaključak glasi da je njegova karijera na “ivici totalne katastrofe”.

Ne čudi što Koen nije bio preterano entuzijastičan ni kada je reč o turneji, a pogotovo ne o snimanju iste. Palmer mu se sa idejom ipak uvukao pod kožu, tako što je na prvi poslovni sastanak doneo primerak njegove knjige poezije.

Epilog ovog dogovora je 40 sati snimanja, pretočeno u 2 sata čiste sreće za sve njegove obožavaoce. Početkom 1973. godine kada je prvi put dokumentarac pogledao, Koen je reagovao vrlo emotivno, o čemu je u svojoj knjizi pisao i njegov biograf, Silvi Simons. Veći deo dokumentarca posmatrao je sa suzama u očima, nazivajući ga – “previše iskrenim”, a svako ko poznaje njegov rad, zna i gde se na njegovoj skali životnih postulata iskrenost nalazi.

Kako je primetio filmski kritičar Bernadet Meknulti iz britanskog “Telegrafa”, film pruža dotad neviđeno “Koenovo lice, osvetljeno i uokvireno tako da izgleda kao renesansna slika”.

Pored svedočanstva o jednoj od najintrigantnijih karijera u popularnoj muzici prošlog veka, “Ptica na žici” je i važan dokument o Evropi u ranim sedamdesetim godinama, kulturi tog vremena, novim idejama koje su se rađale, promenama koje su prethodile. The New York Times takođe je dao pozitivnu kritiku, konstatujući da je Palmer “radoznalim okom” uneo puno života i spontanosti u svoj rad.

“There are many things that people have said to me in the past that I thought hurt my feelings. I say – Thought hurt my feelings. But when I look back now, I can recognize that I hurt my feelings, not the person. They said some words – which are just sound, vibration, energies. And it all depends on how I translate that in here.

Leonard Cohen

Ovogodišnji, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Vitraž će u ponedeljak objaviti izbor filmova na Beldocsu, a takođe ćemo deliti i ulaznice, pa pratite objave na Fejsbuku.

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Vitraž