Coolio – „Gangsta’s Paradise“ – himna više generacija

Smrt repera Coolia mnoge je naterala da se ponovo vrate višegeneracijskom hitu, koji je obeležio dekadu u nikada jačoj rep konkurenciji.

Pre dve godine numera je proslavila svoj jubilej – 25 godina postojanja. Niko nije mogao da sluti da će samo dve godine kasnije otići njen idejni tvorac, Artis Leon, koji je preminuo u Los Anđelesu 29. septembra. Coolio i „Gangsta’s Paradise“.

Zbog nje ipak treba da postoji određena klasifikacija za ono što kolokvijalno nazivamo „one hit wonder“. Postoje pesme koje pevušimo tokom jednog leta, par godina, i one koje stidljivo prelaze sa generaciju na generaciju. One koje nam brojem ponavljanja na silu uđu u glavu, i one kojih sami ne možemo da se zasitimo, te im se iznova vraćamo.

Različite muzičke težine, Od Vanila Ajsa do beskončnog broja hitova osamdesetih. Da nije bilo numera „Sunglasses At Night“, „Voyage Voyage“, „Relax“, ko bi ikada čuo za Kori Harta, Desireless, Frankie goes to Hollywood?

Pojedini muzičari imaju tu sreću ili nesreću da ono najbolje serviraju na početku, pa sve nakon toga bude nekako suvišno ili nedostrojno. Surovo. Ali surovo je i da izdate 20 albuma, i da suštinski nemate planetarni hit, zar ne?

Da ne postoji „Gangsta’s Paradise“ ime Artis Leon Jr. takođe nam ništa ne bi značilo. Ni to da se rodio u Pensilvaniji, ni da je prošao uličnu školu legendarnog Komptona (Dr. Dre, Kendrik Lamar, The Game, DJ Quik, NWA), u kojem je pre reperske karijere radio kao vatrogasac i obezbeđenje na aerodromu LAX u Los Anđelesu. Numera „See you when you get There“, možda bi tek zagolicala svetske radio stanice.

Možda bi ga eventualno poznavali poklonici serije „Kenan i Kel“ na Nikelodeonu, za koju je uradio uvodnu numeru „Aw, Here It Goes!“.

Više od hita

Ali „Gangsta’s Paradise“ srećom postoji, a evo i argumentacije zbog čega je ona mnogo više od jednog hita.

Pre svega po emocijama koje budi, nekima predstavlja detinjstvo, nekima štambilj prelaza u odraslije doba. Ima tu puno nostalgije i sete. Makar dve generacije je okrznula, i odomaćila se. Dokaz za to je i koncert u Beograd u Ekspocentru 2006. godine. Mahom mlađa populacije je nestrpljivo čekala da završi set njihova tadašnja generacijska zvezda Kurtis Mantroniks, da bi čuli Kulia, koji je bio popularan dok su bili u pelenama.

U surovoj rep konkurenciji tih godina bila je ispred svih, zaslužna za Gremi nagradu koju je Coolio osvojio 1996. godine za najboljeg rep izvođača.

Tek kada shvatite koje pesme su bile konkurencija te 1995-e, shvatićete zbog čega Coolio nije PSY i „Gangnam Style“.

Teško da je postojala plodnija hip hop godina od te, 2Pac je izbacio album Me Against The World sa istoimenim singlom uz još tri – „Dear Mamma“, „So Many Tears“, „Temptations“. LL Cool J sa albumom Mr. Smith („Doin’ It“, „Hey Lover“), Mobb Deep sa jednim od najboljih ostvarenja ikada The Infamous. Ljubiteljima hip hopa ovo bi već bilo sasvim dovoljno, ali zbog dodatnog omaža pokojnom reperu, nastaviću sa navođenjem još nekoliko hitova te godine.

Dr. Dre – „Keep Their Heads Ringin’“, Notorious BIG – „One More Chance“, Group Home sa „Livin Proof“. Deluje kao greatest hits. Kada zaboravite da spomenete izdanja Naughty by Nature i Wu Tang Clan, prethodna tvrdnja dodatno dobija na težini.

I pored svih navedenih pesama, delovalo je ipak da se te godine samo jedna jedina pesma vrti na radiju. Najprodavanija na svetu, uz status „broj jedan“ u 20 zemalja.

Mišel Fajfer

Artisov menadžer je krenuo da se okreće filmovima, tražeći unosan biznis kroz saundtrek za svog klijenta. Izbor je pao na Dangerous Minds, film sa Mišel Fajfer, zasnovan na iskustvima bivšeg američkog marinca u podučavanju afro i latino dece.

Da bi upotpunila simbiozu, Fajfer je pristala da glumi i u Kuliovom spotu, do tada nečuvenoj saradnji belog Holivuda i gengsta repa. Pesma u ruhu videa Antoana Fukue izdigla je prosečan film do dolarskih plafona Boks Ofisa. Ne samo što ste postali broj jedan, već vam je zaštitno lice postala jedna od najlepših i najavangardnijih žena Holivuda svih vremena!

Michelle Marie Pfeiffer Official Instagram

Momenat početka žurke bio je onaj kada ste pritisnuli plej i pustili Kulija, a tih godina zavladalo je pravo gitarsko ludilo, mahom bele populacije, za izvođenjem ovog hita, koji je ljubitelje gitare zaveo izraženim stepenom dramatike, koja je doprinela da postane i gitarski klasik.

Stivi Vonder

Kao i većina dobrih hip-hop pesama, Gangsta’s Paradise je počeo sa odličnim semplom — u ovom slučaju gudačke sekcije koju je replicirala Yamaha GX-1 sintisajzer, klavijatura od 300 kg, toliko napredna i retka da je 1975. godine, kada je originalno snimljen rif, koštala 60.000 dolara (danas bi to bilo blizu 400.000$).

Sempl je iz numere „Pastime Paradise“ Stivija Vondera, sa njegovog cenjenog dvostrukog albuma iz 1976. godine Songs In The Key of Life.

Kada bi ga pitali koju gudačku sekciju je angažovao da odsvira ovaj deo, Vonder bi im lakonski odgovorio – „Londonska filharmonija“. U stvarnosti, to je bio on sam, u studiju Crystal Sounds u Holivudu.

To nije bila jedina stvar koju je „Gangsta’s Paradise“ pozajmio od Vondera, već su to i oba dela refrena, sa nekim manjim, ali važnim prilagođavanjima pevača Larija Sandersa, poznatog pod umetničkim imenom L.V., iz losanđeleske gangsta rep grupe South Central Cartel.

Pesma je brzo snimljena u studiju u LA-u, kući koju su delili producent Dag Rašid i Kuliov menadžer Pol Stjuart.

Ubrzo je stigla i do Vondera, koji je bio nezadovoljan što je njegov rad „iskorišćen u nekoj gangsterskoj pesmi“, kako je njegovo negodovanje preneo Kulio. Sastanak je ipak dogovoren, i Stivi je na kraju dao saglasnost, pošto je reper uklonio nekoliko „n“ i „f“ reči iz originalnog teksta.

„Gangsta’s Paradise“ nastaviće da traje i sija, dodatno osnažena činjenicom da mnogi prepoznaju kvalitet tek kada ga više nema. Neki će je poslušati po prvi put, a mnogi će ljubomorno komad svoje mladosti i detinjstva kroz nju ponovo da traže nazad (otud i preko bilion pregleda na Jutjubu). Činjenica da ona to može da nam pruži, možda i najviše govori o njenoj veličini i važnosti.

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/