Vitraž Leksikon 02 – Anđela Ignjačević

Budite iskreni, otvoreni i ogoljeni uz Vitraž leksikon. U drugoj epizodi Anđela Ignjačević, novinar.

U rubrici leksikon, svi ćemo da se ogolimo. Poznate ličnosti, pratioci sajta, naši poznanici. Bez ikakvih razlika. Deluje da smo sve više otuđeni, pa želimo da damo svoj doprinos tome da se ponovo zbližimo i uputimo jedni na druge običnom ljudskom interakcijom.

Kroz iskrenost, interesovanja, preporuke. Mnogi provedu godine zajedno, a da ne postave prava pitanja, i jedni druge zaista upoznaju. Možda pročitate odgovore za kojima tragate, možda neko bude inspiracija, iznenađenje. Iskrenost je najveći luksuz koji sebi možemo da priuštimo.

Anđela Ignjačević je novinarka, maštar, koji ne odustaje od svoje gitare sa zarđalim žicama. 

1.       Vaš dečiji san koji ste sa sobom poneli i u odraslo doba.

Sanjala sam i sanjam jedan krajnje običan, neobičan život. Da se budim sa smehom na licu, da imam svoj mali atelje, prijatelje koji me raduju, nekog koga ću voleti. Najvažniji san mi je da odgajim nekog boljeg od sebe, jer ako svaka generacija bude malo manje istraumirana, ispunjenija ljubavlju, hrabrija, promenićemo svet. Mislim da sam u tome uspela za sad. Bila sam radoznalo dete i mislim da sam sačuvala tu osobinu i danas.

2.       Tri osobine koje najviše ceniš kod ljudi

Sposobnost da se uvidi humor u svakoj situaciji, želja za unapređivanjem, vera. 

3.         Tri osobine od kojih zazireš 

Ne zazirem ni od jedne osobine. Mislim da u ljubavi svi možemo da rastemo, kao i da sve loše osobine dolaze od nezadovoljstva. 

4.         Neostvaren san

Želim da napišem knjigu. Mnoge rukopise sam bacila u đubre i nadam se da je ovo godina kada ću biti zadovoljnija svojim radom.

5.         Najveći uspeh

Što još verujem u čuda, i to sve više.

6.         Koji kompliment bi vam najviše imponovao?

Volela bih da mi Ras (sin) kaže da sam dobra mama za nekih 30 godina kad bude zreo čovek. 

7.         Omiljena pesma (trenutno, svih vremena…)

Imam mnogo omiljenih pesama. “Men of good Fortune” od Lou Reed-a mi je nekako suštinska. Serge Gainsbourg “La Javanaise”. Kad slušam Iva Robica imam utisak da sedim sa tatom – “Samo Jednom Se Ljubi”. Edith Piaff “Padam Padam”. Fleetwood Mac “Albatross”. Darko Rundek “Stojim i gledam se kako postojim”. 

8.         Omiljena knjiga

Andre Breton Nadja, L’Amour Fou. Lolita, Nabokov. Epictetus, Discorurses and Selected Writings čitam kad zaboravim kako da pravilno živim. U poslednje vreme, slušam i audio knjige, najviše Alana Wattsa. YouTube je takav blagoslov. Kao i sa muzikom, teško mi je da se odlučim za jednu knjigu. Volim da čitam i mnogo čitam.

9.         Scenario o kojem maštate (opis)

Koliba u šumi. Gomila dečurlije se smeje i trčkara. Neko koga volim. Kuvano vino. Muzika. Smeh. Prijatelji. Neko igra karte, to nisam ja. Niko nije presvukao duks ceo vikend. Zajedno seckamo večeru. Gužva. A onda uveče, svako u svojoj sobi, mir, čuje se samo vetar i neko ko se na prstima iskrada do kuhinje po ponoćni zalogaj. 

10.       Vaš najveći strah

Da se plašim nečega.

11.       Šta ljudima danas najviše nedostaje?

Sloboda. Vreme. Ljubav. Mislim da imamo višak svega ostalog. 

12.       Šta najviše nedostaje vama?

Uvek nešto nedostaje ako dozvolite da vam nešto nedostaje.

13.       Najveći žal

Žao mi je sto nisam uspela da napravim cliche srećnu porodicu – bela ograda, čopor dece, zlatni retriver. To je bio moj san, a sada kada malo bolje poznajem sebe, znam i zašto nisam uspela.

14.       Omiljeni film

Wings of Desire. Paris Texas. Persona. Annie Hall. Le signal. 

15.       Omiljeno piće

“Americano” kafa i voda.

16.       Šta vas obara s nogu kod suprotnog (istog) pola (3-5 osobina, i dodatno pojašnjenje ukoliko vam ne fali imaginacija)?

Volim muškarce koji su u isto vreme i hrabri i romantični. 

17.       Opišite sebe u jednoj reči

Neka to uradi neko drugi. Grozno je pričati o sebi.

18.       Vaša poruka, kroz moto, citat, tok misli  

Čovek koji ne može da vizualizuje konja kako galopira na paradajzu je idiot.

19.       Navedite tri stvari bez kojih vam je sreća nedostižna

Mir u glavi, prihvatanje okolnosti takvih kakve jesu, vera. Tek kada čovek ostvari te stavke, koje zavise samo od njega samog, može da očekuje da ga nešto raduje.

Instragram: https://www.instagram.com/casualnihilism/

Instagram Vitraz: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/