Vatikanski muzej na meti vandala

Buran period za kulturno nasleđe prestonice Italije kao da nema kraj. Nizu incidenata pridodat je još jedan, u Vatikanu.

Rim definitivno nema sreće sa turistima ove godine. Nakon serije incidenata u toku ove godine, smiraj leta, i početak jeseni doneo je nove, neplanirane angažmane restauratorima. Ovog puta jedan neimenovani turista u sredu u Vatikanu razbio najmanje dve drevne rimske skulpture.

Epizoda se odigrala u muzeju Kjaramonti (Chiaramonti), sastavnom delu Vatikanskih muzeja. Deo vatikanskih lepotica sastoji od velike lučne galerije koja sadrži oko 1.000 antičkih statua, uz sarkofage i frizove. Poseduje i jednu od najboljih kolekcija rimskih portreta na svetu.

Čovek je zahtevao je da vidi papu, navodi list Il Mesađero. Kada je odbijen, navodno je jednu rimsku bistu bacio na pod.

Andrea Contieri, Unsplash

Dok je bežao po polihromnom mermernom podu, sa štapom, oborio je još jednu, pošto zidovi sa svake strane galerije imaju niz velikih niša u kojima mermerne statue stoje. Između njih su postolja na kojima se nalaze manje portretne skulpture, koje su ovaj put ostale neokrznute.

Osoba koja je srušila statue predata je italijanskim vlastima.

Ispada da je susednu galeriju Lapidariu spasila politika restrikcije ulaska, pošto je ovaj deo muzeja Kjaramonti, koji sadrži preko 3.000 kamenih ploča i natpisa, dostupan samo uz posebnu dozvolu, obično u svrhu akademskih studija.

Novo krilo, Braccio Nuovo, koje je izgradio Rafaele Stern, sadrži statue poput Augustusa Prima Porte, Doriporosa i reku Nil, na koje su kustosi najponosniji. Iako se nijedna od navedenih nije našla na meti vandala, a one koje jesu se smatraju sekundarnim umetničkim delima (iako su 2000 godina stara – ipak je to Rim, a u njemu starost relativna), šteta je ogromna, i detaljno će biti procenjena u internoj radionici, iako je La Republika već objavila da je jedno lice potpuno smrskano.

Divljanja turista u Rimu, i Italiji bila su prilično učestala ovog leta. U julu je kanadski turista uhvaćen kako urezuje svoje ime u Koloseum, dok su drugi turisti uhvaćeni kako bacaju skutere niz Španske stepenice, lomeći njihove delove u tom procesu. Epizode sa mopedima dogodile su se i u drevnim Pompeima u Kampaniji.

Shai Pal, Unsplash

U isto vreme je, kasnije se ispostavilo neimenovani Saudijac svoj Maserati vozio takođe niz arhitektonsku ikonu, izazvavši lomove na 16. i 29. stepeniku desnog stuba koji se uzdizao sa trga, kako je tada saopštilo rimsko telo za zaštitu nasleđa.

Uprava grada je mermerne fragmente morala privremeno da pričvršćuje kako bi se omogućilo ponovno otvaranje za pešački tranzit.

Rim je ipak večan grad, nisu ga srušili ni daleko ozbiljniji varvari.

Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/