mulen ruž

Mulen ruž – smeštaj iz snova

Monumentalni pariski kabare će po prvi put, malom broju srećnika otvoriti vrata tajne sobe u okviru grimizno crvene vetrenjače. Grad Pariz, Mulen ruž i Airbnb omogućili su da za jedan euro postanete deo istorije.

Mulen Ruž, čuveni pariski kabare, dom plesa kan-kan i najpoznatiji crveni mlin na svetu. Prvobitnu kuću, koja je izgorela 1915. godine, zajednički su osnovali 1889. Čarls Zidler i Džozef Oler, koji su takođe posedovali parisku Olimpiju. Ekstravagantno okruženje u Jardin de Paris, sa džinovskim slonom u središtu bašte, „Ruž“ je postalo mesto za eklektiku i mešanje svih klasa, što je tada bila jedna nova revolucija.

Radnici, stanovnici okolnog Blanša, umetnici, srednja klasa, biznismeni, elegantne žene, stranci koji prolaze kroz Pariz, rame uz rame.

Unsplash

Pitate se, koja je spona kultnog zdanja pariske prestonice i svetski popularne rentijerske kuće Airbnb? Doći ćemo i do toga, ali prvo da se vratimo korenima.

Kada u Parizu stignete na metro stanice Blanš, Pigal i Abese, u blizini bulevara Kliši najčešće se prvo zaputite baš na ovo mesto, pa vas put od podnožja Monmartra vodi ga crkvi Sakre Ker, koja brižljivo motri na Pariz, sa druge najviše tačke ovog grada, na visini od 203 metra. Upravo je baš stanica Abese na liniji 12 sjajna uvertira za kompletan doživljaj Monmartra.

Unsplash

Sigurno jedna od najlepših građevina ovakve vrste u svetu, Abese se nalazi na 36 metara ispod zemlje, a do površine dolazite pokretnim stepenicama  okruženi neverovatnim dekorom koji vas okružuje.

Prvobitno predstavljena kao zavodljivi ples od strane kurtizana kan-kan je nadišao ples, postavši oblik sopstvene zabave, što je uzrokovalo otvaranje kabarea širom Evrope.

Nije ni moglo drugačije, Bel Epok je bio period mira i optimizma obeležen industrijskim napretkom, i kulturnim vrenjem. Svetske izložbe iz 1889. i 1900. godine su simboli ovog perioda.

Doba završetka Ajfelove kule, naglašeno proučavanje japanske umetnosti japonizam, umetnički pokret inspirisan Orijentom, zlatni period Anri de Tuluz-Lotreka. Kada je Pariz skretao sa kursa svoje osobenosti i identiteta, Monmartr je uvek bio tu da mu pomogne da se vrati sebi, sa svojom boemskom atmosferom, svečanostima, kulturnim događajima.

Pixabay

A začini za uspeh bili su naglašeno progresivna arhitektura, nova scena koja je donela legendarne večeri, poput onih sampanjskih Pétomane, i naravno ples, uz sve legende koje su ga pratile – La Goulue, Žan Avril, Ivet Žilber. Na kompletan ovaj misanscen dodajte i postere i slike Lotreka, koji je samo zapečatio identitet i večnost jednog vremena.

Danas je Mulen Ruž turistička atrakcija, koja nudi plesnu zabavu za posetioce iz celog sveta. Dekor kluba još uvek sadrži romantiku fin de siecle perioda Francuske, koji je utro put simbolizmu i modernizmu.

Svi koji se muče sa setom i nostalgijom reći će nije kao pre. I neće pogrešiti. Ali će danas neki moći da osete deo prošlosti više neko ikada pre.

Čuvena grimizno crvena vetrenjača na vrhu kluba krije jednu tajnu sobu, do sada nevidljivu javnosti. Sledećeg meseca, određeni broj srećnika će zaviriti unutra, putem kolaboracije Mulen Ruža sa Airbnb-jem, kako bi nekolicini gostiju dali priliku da budu deo inventara pariske institucije. Za neupućene, motiv ovom činu svakako nije novac, jer turistička destinacija ovog tipa za novac nikada neće brinuti, već tendencija apostrofiranja starog duha i patine grada koju smo već spomenuli.

A dokaz ovoj tezi je da će  boravak koštati simbolično – jedan evro, i to samo za tri datuma, 13, 20 i 27. jun.

Unsplash

Soba sa vetrenjačom je pretvorena u raskošan budoar, obavijen pastelnim zavesama i ukrašenim artefaktima, starinskim kostimima i bočicama parfema. Nedavno renoviranje vetrenjače za potrebe ovog partnerstva uključivalo je ukrašavanje terase pored vetrenjače bajkovitim svetlima i pagodom (istočno-azijskom kulom), što je čini idealnim mestom za pevanje ispod zvezda u stilu Evana Mekgregora i Nikol Kidmen.

Pored noći u vetrenjači, gosti će moći da uživaju u kabareu Mulen Ruža i francuskom obroku od tri jela. Međutim, nije sve u luksuzu, jer će gosti morati da se zadovolje zajedničkim toaletom.

Rezervacije su moguće do 17. maja na ovoj adresi i mogu biti samo za dvoje. Možda u igri velikih brojeva baš neko iz Srbije postane deo istorije, koja traje od Mistanget i Morisa Ševalijea, Žozefine Bejker, Edit Pjaf, Iv Montana, pa sve do Šarl Aznavura, Dalide, Frenka Sinatre, Mikhaila Barišnjikova, Rej Čarlsa, Ele Ficdžerald, Eltona Džona i mnogih drugih.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/