gvarneri

Đuzepe Gvarneri od deset miliona evra

Instrument star skoro tri veka, hvaljen kao “Leonardo da Vinči među violinama”, mogao bi da dostigne cenu od čak 10 miliona evra na aukciji koja će se održati za mesec dana.

Instrument je 1736. napravio čuveni italijanski lutijer Đuzepe Gvarneri (poznat i po nadimku Gesu, na italijanskom Isus), koji je dolazio iz poštovane porodice Gvarneri iz Kremone, gradića u Lombardiji, koja je rodno mesto i drugih violinskih genijalaca poput Antonija Stradivarija, Frančeska i Vinćenca Ruđerija, i porodice Amati.

Njegovo rivalstvo sa Stradivarijem rezultiralo je gotovo savršenom harmonijom violina, i iako se oba umetnika drže nominalno na istom pijedestalu, za mnoge istaknute „igrače“ i kolekcionare Gvarnerijevi instrumenti su najpoželjniji od svih, a često se nazivaju „Del Gesùs“ (dela Isusa), posebno jer su sve njegove violine nakon 1731. godine imale u sebi inkorporiran nomen sacrum i krst u intarziji.

Unsplash

Đuzepeovi instrumenti su se značajno razlikovali od porodične tradicije, posebno odišući stilom i autentikom.

Za razliku od Stradivarija, Gvarnerijeve violine imaju tamniji, robusniji i zvučniji ton. Preostalo ih je na svetu manje od 200, uz jedno violončelo sa gravurom njegovog oca, iz 1731. godine, koju je Gvarneri dovršio. Čak je i jedan asteroid imenovan po njemu, pa je violina i zvanično otišla u svemir.

Unsplash

Danas je instrument u vlasništvu virtuoza Režisa Paskjea, koji je violinski zvuk delio sa obožavateljima klasične muzike u koncertnim dvoranama širom sveta (uključujući Karnegi Hol u Njujorku i Operu Garnije u Parizu) od momenta kada ga je kupio (pre 20 godina). Zanimljivo je da je upravo sa ovom violinom održao koncert već sutradan, a da na njoj nije vežbao ni sekunde. Da li je mogao veće poštovanje da izrazi Gvarneriju? Ona je za njega već uveliko bila savršena.

Bradley Weber, Wikipedia, Opera Garnier

Ovaj violinista, rođen 1945. potiče iz familije violinista. Njegov otac i ujaci osnovali su i trio Paskje, a on je 1988. godine dobio Šarl Kros nagradu, a tri godine kasnije i titulu Soloist godine na manifestaciji Victories de la Musique.

„Postoji mnogo violina, ali ova je kao da prodajete sliku Rembranta, Goje ili čak Leonarda da Vinčija“, rekla je Sofi Perin iz aukcijske kuće Agut u blizini Pariza.

Gvarnerijeva violina sa javorovom podlogom, napravljena je u piku njegovog kreativnog stvaralaštva, stoga ne čudi što će aukcija 3. juna biti istorijska. Njoj će prethoditi tri dana rigidne supervizije i provera. Osnovna cena je procenjena na 4 do 4,5 miliona evra, ali Perin je uverena da ide na deset.

Unsplash, Neuilly-sur-Seine

„To je i nešto veoma staro, ali veoma aktuelno i živo“. Violina će nastaviti da omogućava ljudima da čuju njen izuzetan zvuk u godinama koje dolaze” navedeno je u delu saopštenja aukcijske kuće koja se inače nalazi u najraskošnijem i najskupljem delu Pariza, uz aronodismane 16 i 17, Nui sur Sen, delu grada koji se do stvaranja francuskih komuna 1790. godine, zvao Port Nui.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/