vitraz kubanske cigare

Priča o kubanskim cigarama (prvi deo)

Kuba u borbi za prestiž sa Dominikanom i Nikaragvom. Poslednja kubanska pobeda, i kako uočiti lažnu cigaru, pročitajte u prvom delu priče o jednom od simbola hedonizma na Zemlji – kubanskim cigarama.

Slava kubanske cigare starija je čak i od Kastrovog režima. Kolumbo je upoznao Evropu sa cigarama nakon što je sleteo na Kubu 1492. Bile su hit – obavezan dodatak za otmene džentlmene, najveće pisce beletristike, poznate generale i šaljive predsednike.

Iako imena poput Cohiba Esplendido, Montecristo No. 2 i Partagas Serie D izazivaju ozbiljnu dozu romantizma u svetu cigara, mnogi bi bili iznenađeni kada bi saznali da se kubanske cigare više ne smatraju najboljim na svetu. Kubanske cigare godinama u nazad nisu proglašavane za najbolje. Iako primat preuzima Dominikana i Nikaragva, tradicija i patina su i dalje na strani legendarnih “Kubanki”.

Dominacija Dominikane i Nikaragve

Prema američkom časopisu Cigar Aficionado, koji je posvećen uživanju u dobrom životu i svetu cigara, najbolja cigara u protekloj godini bila je Padrón 1964 Anniversary Series Torpedo (Natural), iz Nikaragve, sa rejtingom 97 i cenom od 18 dolara. Padron je prvi put pušten u prodaju 1994, kada je kompanija slavila 30 godina postojanja, i lično su je pravili osnivač Hose Orlando Padron i njegov sin Horhe.

Padrón 1964 Anniversary Series Torpedo (Natural)

Ukoliko mislite da se slava zemlje gde se spajaju Severno karipsko more, Meksički zaliv i Atlantski okean završila tada, grešite. I 2015. i 2016. godine Nikaragva je odnela pobedu, “My Father Le Bijou”, pa “La Flor Dominicana Andalusian Bull”.

Le Bijou

Godine 2017. Dominikana preuzima primat sa cigarom “Arturo Fuente Don Carlos Eye of the Shark”, mešavini zasnovana na originalnoj Don Carlos cigari (nastala 1976. godine), ali je malo izmenjena za ovo konkretno izdanje. Ako želite da znate tačno šta je čini drugačijim od obične linije Don Carlosa, moraćete da upotrebite svoju maštu, jer su detalji stroga tajna.

I 2018. i 2020 vladala je Dominikana, ovenčana sa dve nove titule istog proizvođača – E.P. Carrillo, a izdvojila se naročito cigara “Encore Majestic”, sa aromom hrasta, čaja, karamele sa oštrim notama komadića kandirane kore pomorandže.

Pauzu dominikanskoj dominaciji, u međuperiodu pobedila je cigara iz Nikaragve “Aging Room Quattro Nicaragua Maestro”, sa notama tamne čokolade, drveta, karamele i pečenog badema.

Poslednja kubanska pobeda

Gde je ovde Kuba? Poslednja kubanka koja je pobedila na listi bila je Montekristo 2 daleke 2013. godine. U duhu izjave izvršnog urednika Cigar Aficionada, Dejvida Savone za Vašington Post: „Samo zato što je cigara kubanska, ne znači da će biti visokokvalitetna. Na Kubi ima dobrih i loših cigara, kao i u drugim zemljama koje ih proizvode“.

Unsplash

Uostalom, Japanci godinama unazad pobeđuju Škote na takmičenjima za viski. Yamazaki, Hibiki, Hakushu, Suntory, Yoichi, i tu listi nije kraj.

Takođe, američka Napa dolina sve češće odnosi pobede nad Francuzima, kada je u pitanju vino.

Danas više ni terroir bajkoviti segment francuskog vina ne pomaže u borbi sa vinarijama Castello di Amorosa, Domaine Carneros, Opus One, Artesa Vineyards, Spottswode.

Unsplash

Ni najbolji mohito nužno nećete popiti u Havani, a i dve poslednje nagrade za najbolju picu na svetu, otišle su u Pariz, ne na Apenine.

Kako uočiti lažnu cigaru?

Na isti način na koji proizvođači patika pokušavaju da zarade novac prodajom lažne robe, kubanske cigare se često proizvode sa lažnim namerama i uključuju slučajeve u kojima ljudi nabavljaju robu iz Dominikanske Republike, Nikaragve ili Hondurasa za 20$, povezuju ih faksimilima oficijelne kubanske trake za cigare, stave u kubansku kutiju, i prodaju po 300 puta većoj ceni.

Unsplash

Drugi scenariji falsifikovanja uključuju kupovinu cigare napravljene od pravog kubanskog duvana, ali one koja je motana i proizvedena u nekubanskoj fabrici, što ozbiljno podriva ono što pravi Kubanac smatra cigarom.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je pakovanje. Prave kubanske cigare dolaze u kutijama označenim sa prepoznatljivim, ažuriranim hologramskim Habanos SA (svetski izvoznik kubanskih cigara) pečatom u gornjem desnom uglu, i garantnim pečatom sa bar kodom na levoj strani, dok na dnu kutije piše „Habanos SA“, „Hecho En Cuba”, a ukoliko je je cigara ručno rađena, pisaće “Totalmente a Mano”.

Ispod toga će stajati šifra fabrike u kojoj su cigare napravljene i pečat sa datumom kada su cigare stavljene u kutiju. Ako ni tada niste sigurni da imate pravu kubansku cigaru, svi dokazi se mogu prikupiti iz boje pepela. Falsifikati će goreti sivo, dok “Kubanci” gore čisto belo.

U nastavku priče o kubanskim cigarama bavićemo se mestu Cohibe u istoriji cigara, Fidelom Kastrom, najpopularnijom cigarom ikada na Kubi, veličinama i cenama ovog braon zlata.

Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/