Tjeri Mugler – život i nasleđe

Priča o legendarnom francuskom dizajneru iz Strazbura koji je promenio modne tokove za sva vremena.

Francuski dizajner Manfred Tjeri Mugler, poznat po siluetama naglašenih ramena i širokog struka, koje su vladale modom 1980-ih, umro je u nedelju u 73. godini. Svojom smelošću i harizmom potpuno je promenio percepciju mode, osmelivši i druge dizajnere da svojom kreativnošću smeju da ruše i neke nepisane tradicije i granice.

Muglerove hrabre kolekcije, predstavljene na veoma stilizovanim, tematskim revijama bile su na čelu struktuiranog, dekadentnog stila koji je postao poznat kao „power dressing“. Njegove modne revije sa manekenkama obučenim u robote, insekte, sirene, domine prekrivene kukama, nezamenljiv su deo istorije mode, koja se, ironično, ponovo otkriva tek sada.

Rođen je u Strazburu, a prve ljubavi su mu bile crtanje i klasični ples. Preciznost je nasledio od oca koji je bio hirurg. U četrnaestoj godini upisuje balet u Operi Rin. Formalno obrazovanje unutrašnjeg dizajna započinje u Školi dekorativnih umetnosti u prestonici bivšeg Alzasa.

U Pariz stiže sa 20 godina, gde stvara sopstvenu etiketu „Cafe de Paris” 1973. godine, godinu dana pre nego što je osnovao svoju modnu kuću Thierry Mugler. Pet godina nakon “Cafea” otvora prvi butik u Parizu na Place des Victoires u 1. arondismanu, i brzo zavređuje pažnju kao jedan od najekstravagantnijih dizajnera, a tu titulu su mu omogućile široke naramenice jesenje sezone 1978, ukombinovane sa naučnom fantastikom iz sredine 20. veka, kao i karikiranje sa glamurom 40-ih i 50-ih godina, obeleženo oštro konstruisanim krojem.

Embed from Getty Images

LGBT zajednica bila je neiscrpni izvor njegove inspiracije. Mugler je oponašao trans modele na svojim revijama još 1980-ih, i često je sarađivao sa dreg umetnicima i mladima iz klubova i tehno scene na pisti i van nje. Ostaće upamćen njegov šou u hali Zenit 1984, koji je tada na najbliži način činio simbiozu mode i teatra. Sa bine je kuljao dim. Pat Klivlend je sišao sa plafona izgledajući kao ludi anđeo, a za to vreme su pevali gregorijanski pevači. Delovalo je i tada da njegova filozofija može da se sublimira kroz jednu rečenicu – “suprotno dobrom ukusu je sigurno”.

“Pravio sam odeću jer sam tražio nešto što nije postojalo”. 

Tjeri Mugler

Devedesetih godina njegova slava sa modnih pisti se disperzuje na kozmetiku, za šta je zaslužan njegov megapopularan parfem “Angel”, koji se pojavio 1992. godine. Revoluciju je stvorio svojim sastavom – kombinacijom pralina, čokolade, meda, karamele i pačulija, stvorivši poseban pravac u svetu parfema nazvan gourmand.

Zaštitno lice kampanje bila je supermodel Džeri Hol, koja je jednom prilikom izjavila za Muglera da je njegova moda “vanvremenska, i ispred svog vremena”, kao i “da je znao sve o fluidnosti polova, i da je njegova moda reflektovala svu vrelinu i seksualnost kasnih 70-ih i ranih 80-ih godina”. Prava na njegovo ime stekao je kozmetički gigant Clarins 1997. godine, a taj miris i njegova propratna kozmetika su i dalje bestseleri.

„Želim da moji modeli budu veći, jači i viši od običnih smrtnika“.

Tjeri Mugler

Devedesetih ga ipak nije proslavio isključivo parfem, već i stilizovanje mega zvezda, poput Grejs Džouns, Dejvida Bouvija i Dajane Ros, ali i kompletna koreografija legendarnog spota Džordža Majkla “Too Funky” (sarađivao je na filmu i sa Robertom Altmanom). Ukoliko biste se pitali da li bi tada neko i ko, smeo da jednu Klaudiju Šifer, Sindi Kraford, Naomi Kembel odene u sado-mazo ruho, odgovor je Tjeri Mugler.

Embed from Getty Images

Šlag na torti tih godina bila je čuvena haljina koju je Demi Mur nosila u filmu Nepristojna ponuda, koja je proglašena najčuvenijom devedesetih godina, iako su mnogima njegovi korseti na telima Linde Evanđeliste, Rosi De Palme i Tajre Benks u spotu “Too Funky”, večni omaž lucidnosti i imaginaciji. Ostarela Kruela De Vil, Harli Dejvidson, krzna, perike, nema šta legendarni spot nije predstavio.

Sve navedeno pomoglo mu je da stekne epitet međunarodno priznatog dizajnera, u istom rangu sa Tunižankom Azedin Alajom i Klod Montanom.

Muglerova upotreba korseta (sarađivao je sa čuvenim proizvođačem korseta Perlom) i njegovo naglašavanje ženske siluete kontinuirano su izazvali kritike, ali dizajner nije bio ništa manje ekstreman ni sa sopstvenom figurom.

Embed from Getty Images

Godine 2019, inače povučeni dizajner, pozirao je za Interview Magazine i razgovarao o svojoj iscrpnoj rutini bodibildinga i kozmetičkim operacijama. „Mislim da je važno da ljudi u potpunosti spoznaju sebe. Uvek sam bio fasciniran ljudskim telom i želeo sam da odam počast onome što ono može da uradi“, izjavio je tada.

U novije vreme zaslužan je za naučnofantastični “Sasha Fierce izgled” planetarno popularno Bijosne, a stilizovao je i Lejdi Gagu, Kardi B, Kim Kardašijan. Otmeni pank senzibilitet Aleksandra Mekvina i “Pobesneli Maks” repertoar Rika Ovensa kroz antarktičku atmosferu bili su pod velikim uticajem upravo Muglera.

Pixabay

Početkom dvehiljaditih godina modna divizija Muglera se ugasila, ali je brend ponovo oživeo 2010, pod kreativnim rukovodstvom stiliste Nikole Formiketija i kasnije Kejsija Kadvaladera.

Godine 2019. dizajner je bio predmet velike retrospektivne izložbe, Thierry Mugler: Couturissime, koja je debitovala u Montrealu pre pariske turneje i Muzeja dekorativnih umetnosti 2021.

Pavle Jakšić | Vitraž

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/