Tom Brejdi – kada je pravo vreme za kraj?

Odluka da ipak nastavi profesionalnu NFL karijeru, za sada deluje kao noćna mora, za verovatno najuspešnijeg sportistu svih vremena, legendarnog Toma Brejdija.

Tom Brejdi, možda i najuspešniji sportista svih vremena. Kada su avgusta ove godine na Majami Grand Priju uslikani Majkl Džordan, Luis Hamilton i on, delovalo je prilično prirodno. Kako i ne bi? Legenda najpopularnijeg sporta u Americi, a do skoro i otelotvorenje američkog sna (o tome nešto više u nastavku teksta). Uspešan, lep, do pre nekoliko meseci u braku sa jednom od najlepših, najenigmatičnijih žena na svetu Žizel. Preslatka deca, život van medija, pompe, kontroverzi.

Sedam puta osvajač Superboula, više od bilo kog NFL kluba, a kamoli drugog igrača. Njegova Vikipedia stranica je otprilike iste dužine kao izraelsko-palestinski sukob. Čovek koji je na draftu 2000. godine bio u šestoj rundi 199-i pik, pokazao je šta se desi kada ne dozvolite drugima da vas ubace u projektovane kutije, već ih sami birate. Pet puta MVP Superboula, a tri puta MVP sezone.

Embed from Getty Images

Lista rekorda, priznanja skoro je beskonačna, suma sumarum upućuje na jednu neospornu činjenicu – najbolji svih vremena u američkom fudbalu, a uz Džordana verovatno jedini čovek koji je svoje ime neraskidivo vezao uz sport kojim se bavi. Kao Xerox za štampu ili Gilette za brijanje.

I danas nije kraj njegove bajke, a kada je otpočinjao izbačen je Windows 2000, a Stiv Džobs je prvi put javno svet upoznao sa beta verzijom sistema OS X.

Iako su za Brejdija godine neka teška ireverzibilna manipulacija, kojom će se nauka sigurno baviti, deluju da i one polako uzimaju danak.

Kada je pravo vreme za kraj?

Odluka kojom je preinačio svoju kratkotrajnu odluku o završetku karijere nakon prošle sezone, za sada deluje kao najteža bitka koju Tom Brejdi treba da dobije. Za sada sve deluje pogrešno.

Njegovi Tampa Bej Bakanirsi su izgubili četiri uzastopna meča, što se dešava prvi put u Brejdijevoj legendarnoj karijeri od 2002. Pobedili su ih “Stilersi”, “Rejvensi”, “Falkonsi”, dok su ih “Panteri” baš deklasirali (21-3).

Nedoslednost “Baksa” dovela je do toga da frustracije 45-godišnjeg kvoterbeka proključaju, sa ispadima koji su se ponovili već nekoliko puta.

U međuvremenu, Brejdijev privatni život takođe je pretrpeo tektonske promene, na gore. Nakon glasina o bračnim nesuglasicama između njega i njegove supruge Žizel Bundšen, par je prošle nedelje objavio da se razvodi nakon 13 godina braka, idlične priče američkog sna sa početka teksta.

Kako je do toga došlo?

Nekoliko dugih meseci

Nakon poraznog završetka sezone Tampe u plej-ofu prošle godine, tim sa Floride suočio se sa brojnim nepoznanicama.

Status glavnog trenera Brusa Arianse, veterana u timu, kao i glavna nedoumica – kako da se izbegne prošlogodišnji debakl? 

Jedna stvar o kojoj Baksi najverovatnije nisu brinuli je Brejdijeva dugoročna posvećenost, s obzirom da je kvoterbek pre nekoliko godina izjavio da želi da nastavi da igra dok ne napuni 50 godina.

Embed from Getty Images

Ipak, samo nekoliko nedelja nakon februarskog Superboula, svet NFL-a je bio zaprepašćen kada je Brejdi objavio da se povlači iz sporta u kojem je postao njegov sinonim.

Za sve to je bio kraj jedne ere, na nekoj manjoj skali, kao odlazak Đanluiđi Bufona sa fudbalskih terena. Brejdi je konačno mogao da se okrene sebe, ali i porodici, koja ga je nestrpljivo čekala.

Ali oprostiti se od sporta koji je bio vaš život lakše je reći nego učiniti. Za nekoliko dana počele su da kruže glasine da Brejdijev status penzionisanog igrača nije tako konkretan kao što se činilo. Samo nekoliko nedelja kasnije, Brejdi je potvrdio da će se vratiti za svoju 23. NFL sezonu, rekavši da je shvatio da mu je “mesto još uvek na terenu, a ne na tribinama”.

Sa Brejdijem i ostalim veteranima koji su odlučili da se vrate, Baksi su za samo jedno veče povratili status kandidata za Super Boul.

Jedina velika promena za franšizu je bila da se glavni trener Ariansa povukao iz trenerskih voda, postavši viši savetnik generalnog menadžera.

Međutim, za Brejdija, čiju je posvećenost igri dovela do visina koje niko nikada ranije nije dostigao, ovo je bila sezona koja je od samog starta delovala drugačija od svih ostalih.

Čudno leto

Imao je neobjašnjivo i neočekivano 11-odnevno odsustvo iz trening kampa u avgustu kako bi se pozabavio nekim „privatnim stvarima“ i više puta je zvučao zamišljenije na temu penzionisanja, kao da se dvoumio.

Embed from Getty Images

I iako se Baksima ponovo zakleo na vernost, od samog starta sezone ne liči na sebe. Ne toliko u kontekstu njegovih igara i postignuća na samom terenu, već sa pokazivanjem neke svoje strane, koju svet do tada nije upoznao. Mnogi bi rekli i ljudske strane, jer on nije robot, iako su za takvo tumačenje postojale realne naznake.

Pre izvesnog vremena je tokom utakmice u ljutnji razbio tablet, a viđen je i kako psuje svoju ofanzivnu liniju protiv Pitsburg Stilersa. Generalno, Brejdi kao da je prestao da uživa, frustracije su postale novi sastavni deo njegovog životnog poziva.

Prošle nedelje je 45-godišnjak postao kvoterbek sa najviše “sekova” u istoriji NFL-a, nakon poraza od Baltimor Rejvensa u rezultatom 27-22 (Brejdi je dva puta sekovan na kraju prvog poluvremena čime je oborio rekord koji je prethodno držao kvoterbek Pitsburg Stilersa Ben Rotlisberger). Naravno podatak koji se dogodio usled dugovečnosti, ne manjka kvaliteta.

Najveći poraz do sada

Sledećeg dana stigla je bombastična vest koja je potvrdila njegov razvod od Žizel. Izveštaji o bračnim problemima između njega i supuge pojavljivali su se gotovo redovno u prethodnih mesec dana, a izvori bliski paru rekli su za CNN da su angažovali advokate i da “žive odvojeno”.

Embed from Getty Images

U intervjuu za magazin Elle objavljenom prošlog meseca, Bundšen (42) je rekla da je zabrinuta što se njen muž vraća na teren nakon što se prvobitno penzionisao prošle zime.

“Ovo je veoma nasilan sport, ja imam svoju decu i volela bih da on bude prisutniji. Definitivno sam vodila razgovore sa njim iznova i iznova. Ali na kraju, osećam da svako mora da donese odluku koja mu odgovara, i da svako treba da stremi svojoj sreći”, izjavila je tada Žizel.

Ranije u oktobru, Brejdi je u svom podkastu priznao da je poslednjih godina bio na terapijama kako bi rešio svoje mentalne probleme, dok je govorio o intenzivnoj količini stresa sa kojim se suočavao tokom svoje NFL karijere.

Uveliko je krenulo po kuloarima da je trebao da se povuče na kraju sezone. Ali zar to nismo slušali i pre nego što je iznova osvajao titule? Mnogi su napravili paralelu sa poslednjom sezonom Karima Abdul Dzabara u Los Anđeles Lejkersima. Lideri sublimiraju i prenose vrednosti trenera i organizacije, inspirišu svoje saigrače čistom snagom svog uspeha i talenta. A kada ta sijalica počne da čkilji, tim ne gubi samo funkcionalnost, već i kompletnu veru u sebe.

Otići sa stilom pitanje je tajminga, za koji ni decenijsko iskustvo u profesionalnom sportu nije preterana pomoć. Za Brejdija nisu postojale realne naznake da će sezona biti krah, ali ne želimo da ga se sećamo ni kao nekoga ko lomi kompjutere duž aut linije.

U onome što se pretpostavlja kao Brejdijeva poslednja sezona u NFL-u, mnogi – uključujući bez sumnje kvoterbeka – nadaju se bajkovitom završetku, verovatno najveće karijere u istoriji sporta.

Već smo videli Brejdija kako čini čuda, gotovo da nas je na njih i navikao. 

Ali sa promenama u njegovom životu, i problemima na terenu koji se gomilaju, čuda deluju kao pretežak zadatak, čak i za G.O.A.T.-a.

Pavle Jakšić | Vitraž

Cover 📷: Erik Drost, Wikipedia

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/