Sport i politika: Seltik i Palestina (2. deo)

Sport je često uvezan sa politikom. U nekim momentima više nego inače. Bliskoistočna kriza prelila se i na tribine. Tradicionalno rivalstvo Škota i Engleza, proširilo je svoje margine i na percepciju trenutno gorućeg svetskog sukoba, Izraela i Palestine. Koja je spona Seltika i Palestine i zbog čega je ceo Seltik Park u bojama koje simbolišu solidarnost sa narodom Gaze.

Mnoge su zbunile na hiljade palestinskih zastava na prepunom stadionu Seltik Park na poslednjoj utakmici Lige šampiona 2. novembra između domaćeg Seltika i gostujućeg Atletiko Madrida, ali i na nekoliko prethodnih utakmica, kada su navijači Seltika istakli palestinske zastave na gostujućoj utakmici. Tada su televizijske mreže optužene da su namerno izbegavale da prikažu slike sa te utakmice. Ovog puta to nije bila opcija, jer su milioni na društvenim mrežama sve jasno mogli da vide.

Delovalo je da i onako uzavreloj atmosferi na Seltik parku zaista ne treba dodatan začin. Škoti (njih 60.000 na stadionu) i ovako pucaju od strasti, prkosa, ponosa. Ipak su ga dobili.

Embed from Getty Images

Kako se bližio početak utakmice, desetine hiljada ljudi pretvorili su se u more crveno-belo- zelenih sastava, u znak solidarnosti sa narodom Gaze. Nisu to samo barjaci i slogani, njihova podrška ima substancu.

Seltik i Palestina, kako i zašto?

Razumeti javnu podršku mnogih navijača Seltika Palestincima znači razumeti sam škotski klub. Pristalice se u velikoj većini smatraju levičarima, a mnogi sebe vide kao imigrantski klub, otud i stavovi koji su mahom pro-imigrantski i pro-palestinski već nekoliko godina.

Seltik su osnovali irski katolički imigranti u Glazgovu da bi prikupili novac za siromašne porodice, a njihovi navijači već dugo imaju veze sa društvenim i političkim ciljevima.

Veze sa Republikom Irskom ostale su jake i 136 godina nakon formiranja kluba, a Irska je zemlja koja ima gotovo prirodni afinitet sa Palestincima (postoji i snažna podrška palestinskom narodu među republikancima u Severnoj Irskoj).

Palestinske zastave na fudbalskim mečevima u Irskoj su normalna pojava, a poslednja takva viđena je i na utakmicama nacionalnih reprezentacija Irske i Grčke.

Jedan od najistaknutijih klubova u Irskoj, Bohemians iz Dablina, poseduje čak i gostujući dres koji mnogi nazivaju „palestinskim“. To je samo jedan od primera koji „Kelte“ ujedinjuje sa pokretima i istomišljenicima preko Irskog mora.

Zelene brigade

Grupa koja najpostojanije stoji iza ovih ideja, koja zastave nosi – bukvalno i figurativno, su Zelene brigade – Seltikovi „ultrasi“ formirani ne tako davne 2006. godine. Poznati su po svom republikanizmu i nepokolebljivoj podršci „palestinskoj stvari“. Njihovo sedište i štab je „North Curve“, severna tribina stadiona koja ima kapacitet 27.000 navijača, što je omugućeno poslednjom rekonstrukcijom iz 2011. godine.

U prošlosti članovi grupe podržavali su na majicama i IRA (Irska republikanska armija), što je naišlo na oštru osudu UEFE.

Pre deset godina, transparent „Terorista ili sanjar? Divljak ili neustrašiv?“, koji je poredio Vilijama Volasa, škotskog vojskovođu i viteza koji je predvodio otpor engleskoj okupaciji Škotske tokom perioda ratova za nezavisnost Škotske u 13. veku, i Bobija Sendsa, člana IRA koji je umro je u štrajku glađu u zatvoru 1981, osvanuo je na tribini i jasno stavio do znanja koje su njihove pozicije.

Stavovi su im takođe antimonarhijski, pa je nakon smrti kraljice Elizabete II na stadionu osvanuo natpis „*uck the Crown“, a na meču protiv Kilmarnoka, par dana nakon napada Hamasa na izraelske kibuce pojavile su se dve nove parole – „Sloboda otporu“ i „slobodna Palestina“.

Godine 2020. ova navijačka grupa inicirala je davanje alternativnih naziva ulicama posvećenim bogatim škotskim plantažerima menjajući ih za imena poput Roze Parks, Džordža Flojda i Džozefa Najta. Grupa je poslednjih godina posetila Zapadnu obalu, i prikupljala je novac pomažući pokretanje fudbalske akademije sa sedištem u palestinskom izbegličkom kampu Aida, pružajući mladima ali i odraslima priliku da igraju fudbal. Rok bend Primal Scream iz Glazgova takođe je bio deo sličnog aktivizma.

U strahu od kazni od strane fudbalskih rukovodećih tela, klub je pozvao navijače da ne poslušaju poziv Zelene brigade da pokažu podršku Palestini na utakmici protiv Atletiko Madrida, objavivši saopštenje u kojem se traži da se „transparenti, zastave i simboli koji se odnose na bliskoistočni sukob uklone sa Seltik parka”, što je pratilo prethodnu odluku da se na gostujućim utakmicama onemogući prisustvo ovih ultrasa.

Embed from Getty Images

Zabrana Zelenih brigada bila bi rizična eskalacija za podršku klubu, ne samo iz razloga popularnosti grupe, već i zbog škotske solidarnosti. Grupa akcionara „The Celtic Trust“ i druga ultras grupa „Bhois Celtic“ osudili su zabranu, i zapretili i svojim izostankom sa utakmica. Već su plaćene kazne na meču Lige šampiona protiv Fejnorda i Madervela (po 25 hiljada funti). Brigade su izjavile da je ovo vid zabrane političkog izražavanja, i deluje da će one iz prethodnih iskustava samo povećati podršku ovoj grupi.

Izraelac u Seltiku

Zanimljivo je da Seltik u svom timu do skoro imao izraelskog fudbalers Liela Abadu, koji je nakon povrede, na insistiranje svog kolege iz nacionalnog tima Doleva Havziza, odlučio da napusti klub posle dešavaja od 7. oktobra. Seltik takođe ima mali broj jevrejskih navijača koji posećuju utakmice. Godine 2021, Jevrejski predstavnički savet podneo je žalbu klubu kada je podignuto na stotine palestinskih zastava na utakmici.

Embed from Getty Images

Nakon podrške Palestincima klub je izdao saopštenje u kojem se navodi da je gde „Seltik sportski klub, a ne politička organizacija“.

Nir Biton, bivši igrač i reprezenttivac Izraela koji je nastupao za klub od 2013-2022 napisao je na društvenim mrežama „Sram vas bilo, oslobodite Gazu od Hamasa, a ne od Izraela“.

Deluje da će rukovodstvo Seltika imati pune ruke posla, ali i glavobolje, jer ova veza teško da će olabaviti.

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/