Đani Versaće – Ubistvo i nasleđe

Priča o poslednjem danu čuvenog modnog kreatora, slavi i nasleđu, koje je i dan danas netaknuto u svom sjaju.

Ubistvo Đanija Versaćea jedno je od onih koje ima zvaničan sudski epilog, ali i zadržan veo sumnje, koja večito šeta na skali one racionalne do teorija zavere. Moguće je i da je ljudima teško da shvate da od nesreća i tragedija koje se dešavaju na dnevnom nivou (od kojih za veliku većinu nikada i ne saznamo) nisu izuzeti ni slavni i uspešni.

Đanijeva slava je tada baš bila na vrhuncu, a njegova vizija koja je započeta otvaranjem prvog butika u Milanu 1978. godine bila je faktički ostvarena. Te 1997. godine modni gigant Versace imao je 130 luksuznih butika širom sveta. Modni titan vredan 807 miliona dolara.

Njegova moda bila je hrabra, naglašeno lična, autentična. U vreme strogog minimalizma, on se odlučio na blještavi sjaj, na sve ili ništa. Meduza je bila obećanje ali i obaveza. Jedna od tri Gorgone u grčkoj mitologiji (uz Steno i Eurijalu), prema legendi, prelepa žena koja je postala čudovište. Njena raspuštena zlatna kosa pretvorila se u zmije, a svako ko se usudio da joj pogleda u lice momentalno se pretvarao u kamen. Pre nego što je postala čudovište, svako ko bi joj pogledao u oči nije imao drugog izbora nego da se u nju zaljubi.

Embed from Getty Images

Simboliku je teško zaobići. Živopisne haljine neretko inspirisane fetišima, metalne mini suknje, do tada nikada viđeni barokni printevi, tehnike, tkanine – poput metalik mrežaste nazvane oroton, inovacije, zlatni metalni detalji i sigurnosne igle poput onih koje je nosila Elizabet Harli davne 1994. godine.

Takođe je promenio modni pejzaž – pomogao je lansiranju supermodela i oblačeći poznate muzičare, postao je jedan od prvih dizajnera koji je zaista spojio svet muzike i mode. Pop kulturu je sa polica vratio na ulicu. Džejms Din, Endi Vorhol, Merilin Monro.

Majami

Slava, očekivanja, presije. Sam na vrhu imperije, na modnom dvoru u kojem mu je svesrdno pomagala sestra Donatela, Versaće je tražio mir, mesto gde može da se povuče, nestane, i odmori. Saut Bič i Majami, to je bio netaknuti raj. Klima, ležernost, prijatna pompa, sve ono što je ovaj grad i dan danas, ali bez tenzije i naglašenog turizma i usiljene raskalašnosti.

U intervjuu Majami Heraldu 1993, rekao je “Raspoloženje je veoma, veoma lagano. To mi je nekako posebno i ne vidim ga nigde drugde na svetu“.

Embed from Getty Images

Dom je izabrao sudbinski godinu dana pre. Dok je šetao ulicom Ocean Drive 1116 privukla ga je u ulazu jedne kuće skulptura Afrodite koja kleči. Grčka i rimska mitologija – kupljeno. Casa Casuarina, kuća u mediteranskom stilu izgrađena 1930. godine kupljena je za 2,95 miliona dolara, kao i art deko Hotel Revere pored, za 3,7 miliona.

Sudbina je htela da oaza mira postane najgora noćna mora. Prusta je čitao u kući na jezeru Komo, a u Majamiju je želeo da na miru čita Trumana Kapotija. Nije se dogodilo.

Umesto toga, jedno obično jutro je iznenada njegov život pretvorilo u kamen, baš kada su se u njega svi zaljubili.

Poslednja jutarnja šetnja i ubistvo

Tog 15. jula 1997. godine bilo je sasvim obično jutro u kući Casuarina. Zdanje od tri sprata, sa deset soba bila je omiljena destinacija Eltonu Džonu, posebno „Safari soba“ sa prepariranim lavom.

On spokojan, na krilima modne dominacije. Uspešno završena revija u Parizu, kolekcija Atelier Couture, sa Naomi Kembel u prvom planu. Italo-američka privredna komora spremala se da mu oda priznanje za građanina godine.

Embed from Getty Images

Oko 8.30 ujutru uputio se ka kafeu News, udaljenom nekih deset minuta peške, koji je 1988. godine otvorio ugostitelj Mark Sojka. Kafe je ujedno bila i novinarnica. Đani je obožavao, često na zaprepašćenje lokalaca. Potpuno na zemlji, u beloj majici, crnom šortsu i sandalama bio je deo normalne gradske rutine. Novine u rukama i sok od pomorandže.

Tog konkretnog jutra potrošio je oko 15 dolara na pet časopisa — Business Week, Entertainment Weekly, People, New Yorker i Vogue, a zatim se vratio kući, i otvorio kapije svoje kuće. Njegov dugogodišnji partner Antonio D’Amiko bio je na verandi ispijajući kafu nadomak ulaza.

News Cafe Official

Pre nego što je uspeo da uđe, niotkuda je izašao stranac, obučen u sivu majicu, crne kratke pantalone i belu kapu, sa rancem. Iz pištolja kalibra 0,40 ispalio je dva metka u potiljak globalne ikone. Vreme je stalo, ne samo u sunčanom Majami Biču, već celom svetu.

Očevidac Edi Bjanki bio je u obližnjoj prodavnici kada je čuo pucnje. „Bili smo tamo i videli sve, i ne možete ništa da uradite“, rekao je on za Njujork tajms. „Njegova krv je liptala kao luda. Malo se zatresao i prestao je da se kreće.”

Đanijeva pasija ka prefinjenoj umetnosti spasila je D’Amika i njihovog batlera od najpotresnije scene kojoj su mogli da svedoče. Kuća je imala vitraže, tako da nisu mogli da vide šta se dogodilo, scena ih je sačekala kada su izašli napolje. Đani na stepenicama, obliven krvlju. Sve se zamračilo, nisu više videli ništa.

Embed from Getty Images

Odjek

Versaće je brzo prevezen u Rajder traumatski centar u Memorijalnoj bolnici Džekson u Majamiju, udaljen jedanaest kilometara. Do 9:15 ujutro, proglašen je mrtvim u 50. godini.

Mediji su se spustili na Saut Bič da prenesu vest o atentatu. Posmatrači su se okupili na ulazu u kuću, ugledavši četiri okrvavljene koralne stepenice pre nego što ih radnik tog popodneva očistio. Kasnije su se stepenice pretvorile u oproštajni improvizovani spomenik, pun sveća i poruka.

Modni svet je navukao crninu, bez izuzetka. Đorđo Armani, Valentino Garavani, Đanfranko Fere.

Dok je modna industrija pokušavala da prihvati neprihvatljivo, mediji su se okrenuli krivcu, a ubrzo se uključio i FBI. Ispostaviće se da Đani nije bila prva žrtva počinioca.

Veniti Fer je dao opis koji je glasio „gej žigolo koji nije imao sreće“. Trivijalno, kako se od ovog časopisa i očekuje, opet nije bilo daleko od istine. Endru Kunan, 27-godišnji Amerikanac sa italijanskim i filipinskim korenima rođen je u San Dijegu. Visok IQ i fotografsko pamćenje pomoglo mu je da uz šarm proviri u živote bogatih. Žudnja za slavom, džet-setom, naterala ga je da proganja bogate. Kada je shvatio da nije prihvaćen, počeo je da ih mrzi.

Embed from Getty Images

Jedno od pitanja na koje nema odgovora je da li su se Versaće i Kunan poznavali?

Neki izvori tvrde da je Endru upoznao Đanija u San Francisku nekoliko godina pre pucnjave, ali porodica Versaće bila je rezolutna u tvrdnji da se njih dvoje nikada nisu sreli.

Jedno je sigurno. Kunan je divljao u proleće 1997. godine, sa četiri ubistva između 27. aprila i 9. maja. Prvo je bio njegov navodni najbolji prijatelj Džefri Trejl (28), a zatim njegova simpatija, Dejvid Medson, (33), u Minesoti. Zatim se preselio u Čikago, gde mu je žrtva bio 75-godišnji biznismen za nekretnine Li Miglin.

Ta tri ubistva su kriminolozi nazvali kao delo „patološkog, sadističkog seksualnog prestupnika“,dok je njegova četvrta žrtva, 45-godišnji Vilijam Riz, jednostavno ubijena zbog crvenog pikap Ševroleta.

Kunan se z tili čas našao na listi najtraženijih begunaca FBI-ja. Njegova ubistva bila su nepredvidljiva, iznenadna, iznad svega strašno okrutna.

Istraga je utvrdila da je Kunan živeo u Majamiju od 12. maja u hotelu Normandy Plaza, udaljenom oko šest kilometara od doma Versaćea. Živeo je dvostruki život, opsukran i divalj, gotovo pornografski noću, a takom dana neprimetan i monoton, koji kao da se svodio isključivo na spavanje i jedenje pice. Ko je mogao da sluti da će njegovo odjavljivanje iz hotela značiti i odluku da život oduzme ikoni modnog sveta?

Pošto je pucao iz blizine, očevici su ga videli kako trči, a pronađena je i odeću koju je nosio, u kamionu u jednoj garaži. Bilo je indicija da je pokušavao da dobije lažni pasoš kako bi napustio zemlju. Konačno, 23. jula, policijski tim je bio nadomak čamca u okolini Majamija gde se skrivao. Kako su se policajci približili, on se ubio. Sa njim su otišli i odgovori. Nije bilo oporuke, objašnjenja, metodologije kojom je ubistvo planirao. Ni motiva.

Praznina u modnom svetu

Oko 2.000 ožalošćenih prisustvovalo je Versaćeovoj sahrani u milanskoj gotičkoj rimokatoličkoj crkvi 22. jula, Brat Santo, sestra Donatela, Antonio D’Amiko, među njima i Armani, Madona, Elton Džon pored kojeg je sedela princeza Dajana, u jednom od poslednjih puta kada je javno viđena pre njene smrti 31. avgusta sledećeg meseca. Karla Bruni, Karl Lagerfeld, Tai Misoni, Alberto Tomba, Lučano Pavaroti, Kerolin Beset, žena Džona Kenedija juniora. Sting i Elton Džon su otpevali Psalm 23 „Gospod je moj pastir“.

Niko nije imao snage da na sebi iznese neku boju, iako bi to možda bila Đanijeva zelja. Čak ni sako Eltona Džona nije bio drečav. Sve je bilo crno.

Embed from Getty Images

Da bi održala njegovo nasleđe, porodica se fokusirala na spašavanje modne imperije. Donateli je ostavio 20% udela, Santu 30%, dok je Donatelina ćerka Alegra nasledila preostalih 50% – iako je tada imala samo 11 godina.

Manje od tri meseca nakon njegove smrti, Versace revija na milanskoj nedelji mode održana je 10. oktobra 1997. godine. Nedelja kao nijedna do tada. Nisu se odmeravale kolekcije i lucidnost, već se sve slilo u omaž i poštovanje. Armani, Dona Karan, Mijuči Prada, Karl Lagerfeld, Šer, Boj Džordž, Demi Mur, i mnogi drugi odali su poslednju počast velikanu.

Iako je kompanija prodata Majklu Korsu za 2,1 milijardu dolara 2018. godine Donatela je nastavila da je neguje. I stavila je svoj počat na gorgonu, što nije bilo nimalo lako. To je uradila, uvereni su svi, baš onako kako bi želeo i njen brat.

Kada je Dženifer Lopez na dodeli Gremi nagrada februara 2000. godine obukla floralnu zelenkastu haljinu, sa motivima bambusa i tropskog cveća Đani kao da je gotovo fizički bio tu. Haljinu su nosile i Ember Valeta i Geri Halivel pre Dženifer, ali ni hiljade prethodnica je ne bi iznele kao ona. Paleta boja, primese mora su Donatelin omaž Majamiju, koji je Đani obožavao.

Embed from Getty Images

Haljina kao da je došla kao dašak mira koji on nije dočekao. Versaće nastavlja da živi sa nama,i nakon više od 25 godina. Lepši omaž od ove činjenice ni on sam nije mogao da poželi.

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/