HVOB – elektronski duo koji je Beograd dugo čekao

Bend koji je ne tako davno proglašen za najbolji live act, duo HVOB (Her Voice Over Boys) će nakon proputovane planete, Burning Man-a, Boiler Rooma, Cercla, i koncerata od Los Anđelesa do Bangalora, konačno posetiti Beograd 6. oktobra u kolaboraciji Terminal festivala i kluba Drugstore.

Kako nastaje hemija? Kompleksno pitanje za koje ne postoji jedinstven odgovor, i divno je što je tako. U ljubavi ona je nekada pogled, nekada su to oči, miris, suptilna mimika. U poslu poštovanje, prijateljstvu poverenje. Hemija se kamuflira na sebi svojstven način, ali je epilog odnosa u kojem je ona spona uvek isti – sreća.

Nije mnogo drugačije ni u muzici, pa ni slučaju elektronskog dua HVOB, koji čine Pol Volner i Ana Miler. Hemija se desila u Beču, i nije dugo trebalo da se otelotvori u bend. Slično odrastanje, slušanje indi muzike, Radiohead, Oasis, Nirvana, Eliot Smith, PJ Harvey, nemački rokeri Notwist i bend Tocotronic.

Manfred Werner supported by Wikimedia Österreich

Dve slagalice jedne muzičke priče spojile su se u mladosti – koja je dozvoljavala da zajedno rastu i dopunjuju se, bez ega i sujeta. Anin vokal i pisanje, Polovo produciranje i klavijature. Godine 2012, prve muzičke skice završile su na mreži Soundcloud i nisu ostale neprimećene. Poznata elektronska kuća Stil Vor Talent vešto otkrila je treću reč sopstvenog naziva, i nije ga ispuštala.

Klavir, glas i bubnjar. Najbolji live act

Na ovaj etiketi izdata su prva dva albuma, Hvob (2013) i zreliji i kompleksniji Trialog (2015). Već tada su dobili vredno priznanje. Ugledni nemački časopis De:Bug, koji je za 16 godina svog postojanja objavio preko 50.000 recenzija, proglasio ih je jednim od najboljih live izvođača. 

Govorimo o vremenu kada je odbijanje DJ konzole bilo izrazito inovativno i riskantno, pre pojave izvođača Bob Moses, Monolink, Khruangbin i mnogih drugih. Oni su bili preteča. Muzika, kao jedina zvezda, i bitovi su uvek dolazili prvi, pa tek onda vokal, ona ili on. Potom su ih pratili eksperimenti, nežnost, ekstremi, snaga, sloboda. I hrabrost da ne zaboravim.

I ne samo to. Njihovo sveto trojstvo – klavir, glas i bubnjar. Uobičajeno na klupskoj sceni? Odgovor je ne. A to je tajna njihove dinamike, jer šta je bend bez svog srca (bubnjara)? Kompjuterski bitovi to ne mogu u potpunosti da zamene koliko god tehnologija napredovala.

Imati bubnjara za većinu klubova bilo je prilično čudno, posebno vlasnicima. „O, moj Bože, nema mesta za njega“, najčešće je bila prva reakcija. Ali kada gosti nisu besni, kuća nije tesna. Her Voice Over Boys (HVOB). Njen glas preko dečaka, dobitna kombinacija.

Prva dva albuma donela su nekoliko fenomenalnih elektronskih numera, koje je Ana obojila u najlepše metalik boje ljubavi i optimizma. A njih prate i distorzije i digital delay efekti, jer kod njih je sve uvek kreativni haos, ništa sigurica.

“Hold Your Horses”, “Let’s Keep This Quiet”, “Fog Machine”. Sa albuma Trialog to su pesme “The Anxiety to Please”, “Azrael”, “Ghost”, “Attention”. Uspeh albuma propraćen je nizom rasprodatih nastupa na svih šest kontinenata, uključujući Womb u Tokiju, nastupe na na Kineskom zidu, Melburnu.

Početak koncerta na Burning Man festivalu na instalaciji Mechan 9, uz numere “Clap Eyes Cool” i “Melt” i dalje se analizira u slušalicama i zvučnicima muzičkih zaljubljenika širom sveta.

Spot za numeru “Window” savršen je način da posmatrate spajanje umetnosti, videa, muzike, utkanih u jednoj pesmi. Ima tu i puno sećanja, nostalgije, jer je memorija sastavni deo njihove muzike. Ovaj album je bio interdisciplinarna pokazna vežba i saradnja sa vidžejevima licherlohom i Klemensom Vulfom.

Svila, Mumford and Sons

Godine 2017. stiže e-mail. U njemu stoji da Vinston Maršal, gitarista i bendžoista legendarnog rok benda iz Britanije Mumford and Sons, želi saradnju. “To mora da je prevara”, pomislili su. Nemoguće da muzika putuje tako brzo i daleko, da član benda koji je 2011. godine nastupom sa Bob Dilanom i Avett Brothers zaludeo svet želi kolaboraciju. Ali.

„Dobijamo mnogo mejlova: „Lažno, zaboravi, izbriši”, treznili su jedno drugo. Nekoliko nedelja kasnije, primili su još jedan e-mail, od Maršalovog pomoćnika, koji je potvrdio autentičnost i ugovorio sastanak.

Nekoliko meseci kasnije krenuo je da se rađa mini album Silk iako su u planu prvobitno bile samo dve pesme Indi i elektronski svet su se odlučili na tango bez kompromisa.

“Blame Game”. Mogla je da bude i jedina pesma na albumu i ne osetite prazninu. Srećom nije. “Deus”, “Disguise”. I ritam i seta. I sreća i tuga. Ali i kraj – “Torrid Soul”. 

“I ask for your hand but you give me the creeps

I think we’ve been done dreamin’ so dirt cheap

Repeat after me, won’t drop my song

Done with this done, I think we’ve been done

I think we are done.”

HVOB

I novi početak, uz predivni klavir na “Hands Away”.

Posle albuma Rocco (2019), koji u vlasništvu ima jednu od najlepših serenada u kojima elektronika ima dušu (“2nd World”), izdaju poslednji album Too (Pies), do sada najkontrastniji.

Svaki pokušaj muzičke recenzije ovog albuma na silu bio bi pretenciozan i suvišan, nakon njihovog objašnjenja. Poštovaćemo ga.

„TOO je naš najgrublji i najmekši album do sada, zvučni prostor ekstrema između odlaska i povlačenja, između odlučnosti i sumnje u sebe.”

Sve pršti od očekivanja, potrage, rejva. Album, najavljen singlovima „Bruise“ i “Eyes Alive”  još jedan je dokaz njihove muzičke hrabrosti i kreativne drskosti, činjenice da na lovorikama uspeha idu dalje, i rizikuju umesto što samo ubiraju plodove kontinuiteta. A rizik podrazumeva da dajete celog sebe. Iz tog razloga nikada nijedan svoj album nisu birali ispred ostalih. Oni će vam reći da su im svi važni, mi – da su svi dobri.

I za kraj par zanimljivosti, koje od njih sigurno nikada ne biste čuli, jer pravi muzičari uvek imaju dozu iskrene skromnosti (zbog čega ih nikada niste videli ni u jednom spotu, uz press materijale koji su uvek opskurni i šturi).

Njihovi koncerti širom sveta bili su kao festival u malom. Toliko je sve intenzivno. Od Majamija i Los Anđelesa do Bangalora, Južne Amerike i Bliskog Istoka. Cercle u Meksiku, miksevi za BBC Essential i Boiler Room. Njihov muzički ukus se poštuje, stoga i ne čudi da je Anina i Polova plejlista bila deo stalne postavke muzeja Tate Modern u Londonu. Jedan od najeminentnijih muzeja takvog tipa na svetu, prilično velika čast.

Muzika na sopstveni rizik

Šta se dešava kada kao muzičar imate nastup u zemlji u kojoj je ples nezakonit?  Zbog njihove muzike se i ozbiljno kocka.

Možda zvuči kao malo verovatna hipotetička situacija, ali se dogodila. HVOB je boravio u Kuvajtu, u kojem je i za stajanje posetilaca na koncertu bila neophodna posebna dozvola, koju je promoter događaja teškom mukom izvojevao. Ali, daleko je to od rejva. 

Austin Neill

Kada je krenula muzika, publika je počela stidljivo da se njiše potom i da igra. Na sve su zaboravili, pa i na pravila. Hrabrosti nije doprineo alkohol (samo jedna boca vodke je prokrijumčarena), niti su ju oduzele oštre reakcije obezbeđenja. Bila je dovoljno samo razmena energija. Činjenica da je HVOB uspeo da pokrene gomilu ljudi čak i kada je to zapravo bilo ilegalno, je iznenađenje samo za one koji nisu nikada čuli njihov set.

U Beogradu ples, srećom, nije zabranjen. Što će to tek da bude? Ne propustite.

HVOB Live (Club Set) 06/10/2023 Terminal x Drugstore

Pavle Jakšić | Vitraž

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

Facebook: https://www.facebook.com/vitraz.net/